17.6 C
București
duminică, 8 septembrie 2024
AcasăSpecialBaze militare americane, consolare pentru georgieni

Baze militare americane, consolare pentru georgieni

» Pana in 2015 in Georgia vor fi amplasate baze militare americane, potrivit unui proiect al Pentagonului care ar fi fost evocat in discutiile dintre secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, si presedintele Mihail Saakasvili.

Subiectul amplasarii unor baze militare americane in Georgia ar fi fost discutat in cadrul intrevederii pe care Hillary Clinton si Mihail Saakasvili au avut-o luni la New York, pe marginea celei de-a 64-a Adunari Generale a ONU, au scris cotidianul georgian "Rezonansi" si cotidianul rusesc "Nezavisimaia Gazeta", citate de Agerpres.
Publicatia georgiana da o serie de amanunte, aratand ca proiectul promovat de un grup de congresmeni republicani si coordonat de fostul vicepresedinte american Dick Cheney este intr-o faza avansata de elaborare la Pentagon, urmand sa fie finalizat in 2010, un an mai tarziu fiind programata prezentarea in fata Congresului. Daca documentul va fi aprobat si daca va fi incheiat un acord cu partea georgiana, constructia bazelor va fi finalizata in 2014-2015, in Georgia urmand sa fie desfasurati aproximativ 25.000 de militari americani. Potrivit infor matiilor preliminare, proiectul Pentagonului prevede crearea unei baze maritime si a doua baze terestre, echivalentul a ceea ce Rusia are in Abhazia.

Detaliile privind discutia dintre Clinton si Saakasvili sunt cunoscute doar de un cerc restrans de persoane, informatiile prezentate ziaristilor la finalul intrevederii limitandu-se la faptul ca Saakasvili a primit asigurari ca SUA vor face toate eforturile pentru a stopa recunoasterea independentei Abhaziei si Osetiei de Sud, a scris "Nezavisimaia Gazeta".
Philip Gordon, adjunctul secretarului de stat american pentru Europa si Eurasia, a declarat ca "doamna secretar de stat a dat clar de inteles ca SUA nu intentioneaza sa recunoasca Abhazia si Osetia de Sud si vor face tot posibilul ca nici alte tari sa nu le recunoasca. Dupa cum stiti, la ora actuala, in afara de Rusia, independenta acestor regiuni a fost recunoscuta doar de Nicaragua si Venezuela". "In pofida presiunilor din partea Rusiei, care incearca sa obtina recunoasterea acestor republici pe plan global, 99% din comunitatea internationala nu le-au recunoscut", a adaugat Gordon, subliniind ca scopul final este de "a vedea Abhazia si Osetia de Sud reintegrate in Georgia".

Politologul georgian Paata Zakareisvili isi pune insa intrebarea in ce masura are nevoie Washingtonul de aceste baze, raspunzand ca "de fapt, o asemenea necesitate nu exista. La ora actuala, SUA isi realizeaza cu succes, prin intermediul Turciei, toate obiectivele militare din regiune. In afara de aceasta, este evident ca SUA doresc acum o detensionare a relatiilor cu Rusia. Totusi, nimic nu poate fi exclus".

» Troc Ankara-Moscova?
Ziarul turc "Milliyet" a scris ca la New York Saakasvili sondeaza atitudinea Turciei in problema abhaza, intrucat s-au facut speculatii ca Ankara ar putea recunoaste independenta Abhaziei in schimbul recunoasterii de catre Moscova a suveranitatii Ciprului de Nord. Ministerul rus de Externe a dezmintit informatiile din "Milliyet", dar partea georgiana a declarat ca nu are incredere in afirmatiile oficialilor rusi. Un astfel de scenariu este insa putin probabil.

Cele mai citite

Rețea internațională de clonare de carduri, destructurată de autoritățile judiciare române și americane

Anchetatorii româno-americani au colaborat împreună pentru destructurarea unei grupări care clona datele de pe carduri Reţeaua, înfiinţată în California, era formată din români şi...

Dosar penal după ce o poartă metalică de pe un teren de sport a căzut peste un copil

Polițiștii din Alba au deschis un dosar penal după un incident petrecut pe terenul de sport al unei școli din Alba Iulia, unde o...

Un nou cutremur în județul Gorj. Ce intensitate a avut

Un cutremur cu intensitate de 3,8 a avut loc sâmbătă dimineață în județul Gorj. „În ziua de 07 Septembrie 2024, la ora 09:06:22 (ora...
Ultima oră
Pe aceeași temă