21.8 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialBaza de schi fond si biatlon - bataia de joc a autoritatilor

Baza de schi fond si biatlon – bataia de joc a autoritatilor

Lipsa unui protocol "in trei" a stopat investitiile la Valea Rasnoavei.
Utilaje de "facut zapada", de zeci de mii de euro, zac in parcarea unui hotel.
Sportivii civili pot fi oricand dati afara de administratorii militari.

De aproape patru ani, baza sportiva de schi fond si biatlon de pe Valea Rasnoavei, aflata pe drumul dintre Predeal si Paraul Rece, asteapta ultimele amenajari care sa o transforme intr-una dintre cele mai moderne din Europa de Est, o posibila gazda a competitiilor internationale de anvergura – Cupe Mondiale sau ale Europei, sau Campionate Europene sau Mondiale. Lucrul acesta este insa imposibil, pentru ca in tot acest timp Ministerul Apararii Nationale, care detine aproximativ doua treimi din cele in jur de 30 de hectare ale bazei, Primaria orasului Predeal, sub jurisdictia careia se afla complexul, si Federatia Romana de Schi si Biatlon, care ar putea asigura  asistenta de specialitate, nu au incheiat un protocol care sa constituie baza legala pentru investitii.  

Cerc vicios

Practic, baza sportiva de pe Valea Rasnoavei se afla intr-un cerc vicios. MApN nu este interesat sa investeasca pentru amenajarea unei baze care sa fie folosita in competitiile civile, indiferent ca este vorba de Cupe Mondiale sau ale Europei, sau Campionate Europene sau Mondiale. Primaria Predeal nu poate aloca bani publici pentru o baza sportiva pe care nu o are in administratie, iar FR de Schi si Biatlon nu se poate implica in dotarea acesteia atata vreme cat intre MApN si Primaria Predeal nu exista un protocol care sa reglementeze situatia. Chiar daca la nivel declarativ cele trei parti sunt de acord, parafarea intelegerii treneaza. Singurii care nu s-au implicat pana acum direct in rezolvarea problemei, si teoretic ar putea pune capat situatiei, au ramas Teodor Melescanu,  ministrul Apararii Nationale, si Octavian Belu, presedintele Agentiei Nationale pentru Sport. Daca nici cele doua personalitati nu vor reusi sa rezolve situatia, baza de schi fond si biatlon de pe Valea Rasnoavei nu va putea fi omologata de Federatia Internationala de Schi (FIS) si va ramane inaccesibila sportului de mare performanta.

"Comoara" de pe Valea Rasnoavei
In urma cu aproape 25 de ani, mai exact in 1983, Constantin Arghiropol, actualul secretar general al Federatiei Romane de Schi si Biatlon (FRSB), pe atunci simplu metodist al Asociatiei Sportive a Armatei, a descoperit "mina de aur" pentru schi fond si biatlon de pe Valea Rasnoavei. Tehnicianul a observat ca in acea zona, din cauza curentilor reci, zapada naturala se poate mentine intacta pana primavara tarziu si a facut primele demersuri pentru infiintarea unei baze sportive de schi fond si biatlon. Astfel, cu fonduri de la ministerul sporturilor de la acea vreme si de la Ministerul Apararii Nationale a fost amenajata prima baza de schi fond si biatlon din tara care, dupa aproximativ patru ani, in 1987, a gazduit Spartachiada Militara. Urmatoarea "sarja" de investitii a urmat abia in 2004 tot cu ocazia unei competitii militare – Campionatele Mondiale Militare din 2005. Retusurile pentru atingerea standardelor de omologare au fost insa facute in graba, din zapada, si s-au "topit" la cateva saptamani dupa incheierea competitiei, iar de atunci nimeni n-a mai miscat nici un deget.

Un tren pierdut spre Cupa Europei
Deja, din cauza lipsei de intelegere dintre cele trei institutii, Romania a ratat sansa de a-si depune candidatura pentru organizarea Cupei Europei de iarna, de biatlon, din 2009, iar daca se va continua in ritmul acesta, va pierde si altele. "Acum este momentul sa intram in circuitul international, mai ales ca trebuie sa profitam de faptul ca directorul Cupei Europei din cadrul forului international a promis ca ne va sprijini in demersurile noastre de a obtine organizarea unor etape de Cupa Europei. Fara o baza omologata este insa imposibil", a spus Constantin Arghiropol.

"URIASUL" CU PICIOARE DE LUT
Noroaie acoperite cu zapada

"De aproape patru ani nu s-a miscat un deget ca baza sa fie omologata de federatia internationala. Aleile nu au fost asfaltate, iar din primavara pana la prima ninsoare baza este patria noroaielor. Acum santurile au fost acoperite cu zapada, dar daca o sa se incalzeasca un pic, mizeria o sa iasa la suprafata. Mai mult, din cele 30 de panouri din poligonul de tir nu functioneaza decat sase sau opt", a declarat Constantin Arghiropol.
In momentul de fata, baza mai are nevoie doar de cateva imbunatatiri pentru a fi omologata international, ceea ce ar permite gazduirea unor intreceri de anvergura, dar din cauza ca nimeni nu-si asuma responsabilitatea lucrul acesta este imposibil.

Cele mai citite

România obține 1,5 miliarde de euro din Fondul european de Coeziune pentru refacerea zonelor devastate de inundații

Răspunsul de urgență al Comisiei Europene vine cu alocarea a 10 miliarde de euro, jumătate din sumă fiind pentru Polonia Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von...

România obține 1,5 miliarde de euro din Fondul european de Coeziune pentru refacerea zonelor devastate de inundații

Răspunsul de urgență al Comisiei Europene vine cu alocarea a 10 miliarde de euro, jumătate din sumă fiind pentru Polonia Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von...

Economia mondială arată ca în anii 1920, declară șefa Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde spune că există paralele între cele două perioade, dar azi avem instrumente să gestionăm schimbările structurale Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile...
Ultima oră
Pe aceeași temă