18.8 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialBaza de biatlon din Predeal a ramas in Epoca de Piatra

Baza de biatlon din Predeal a ramas in Epoca de Piatra

» "Nimic" este cuvantul de ordine cand este vorba de modernizarea bazei sportive de schi fond si biatlon de pe Valea Rasnoavei, aflata pe drumul dintre Predeal si Paraul Rece. De mai bine de cinci ani, in reamenajarea singurului stabiliment de acest tip din tara nu s-a investit nici un ban, desi s-au facut nenumarate demersuri.

In momentul de fata exista o noua tentativa a federatei de resort de a prelua in administrare baza sportiva si, implicit, de a se ocupa de transformarea acesteia intr-una dintre cele mai moderne din Europa de Est, o posibila gazda a competitiilor internationale de anvergura.

Numaratoarea inversa s-a declansat
Inceperea cat mai grabnica a lucrarilor de modernizare a bazei sportive de pe Valea Rasnoavei a devenit presanta deoarece aici au fost programate sa se desfasoare intrecerile de biatlon din cadrul Festivalului Olimpic al Tineretului European din 2013, de pe Valea Prahovei. Pentru a putea gazdui concursurile din cadrul FOTE, baza prahoveana va trebui insa testata obligatoriu in competitii internationale, cu minimum doua sezoane inainte de  FOTE, adica din iarna urmatoare. Ori, acest lucru nu va fi posibil decat daca lucrarile de modernizare vor incepe cel tarziu la inceputul lui 2010.
Culmea este ca exista posibilitatea de a fi obtinute fonduri extrabugetare pentru modernizarea bazei. "Am tatonat terenul la Federatia Internatioanla de Schi (IBU) in legatura cu posibilitatea acestui for de a finanta lucrarile de amenajare pentru ca baza sportiva de pe Valea Rasnoavei sa fie inclusa in circuitul international. Am obtinut un acord de principiu de la conducerea forului, dar nu pot face nici un plan de dezvoltare a unui proiect viabil pe care IBU sa-l aprobe, atata vreme cat federatia noastra nu este administratorul imobilului", a precizat Puiu Gaspar, secretarul general al FRSB.

Solutie simpla, complicata de interese meschine
Cineva se pare ca nu are nici un interes ca baza sa fie modernizata. Lucrurile treneaza de ani de zile, desi este nevoie de o simpla trecere a folosintei unui imobil, aflat in posesia aceluiasi proprietar, in speta a statului, de la actualul administrator, Clubul Sportiv Aplicativ Militar (CSAM) Bucegi din cadrul UM 1053 Predeal, subordonat Ministerului Apararii Nationale, la  Federatia Romana de Schi Biatlon (FRSB), aflata sub "aripa" Ministerului Tineretului si Sportului. Pentru a-l convinge pe actualul administrator sa "predea" baza, seful FRSB a propus atat acces nelimitat pentru pregatirea sportivilor-militari ai CSAM Bucegi, cat si sprijin total pentru gazduirea oricaror competitii interne sau internationale organizate la nivel militar, consfintite prin protocol.

Mai mult, desi partia de biatlon de pe Valea Rasnoavei aflata in administrarea MApN face obiectul unei revendicari a Majestatii Sale Regale Mihai I, conform afirmatiilor conducatorilor FRSB, exista o intelegere intre reprezentantii Casei Regale si forul de schi. Potrivit acestei intelegeri, Casa Regala este dispusa sa cedeze proprietatea sa pentru construirea unei baze de biatlon, sub rezerva neschimbarii acestei destinatii. O data cu numirea unui administrator capabil sa modernizeze baza, s-ar putea incheia un protocol si cu primaria din Predeal, sub jurisdictia careia se afla baza, mai ales ca administratia locala a orasului s-a implicat in amenajarea retelei aferente celor 16 guri de apa la care, in caz de nevoie, pot fi conectate turnurile pentru producerea zapezii artificiale.
Teoretic, toti cei implicati sunt de acord de ani de zile cu semnarea unei intelegeri care sa permita uneia dintre parti sa investeasca legal pentru demararea lucrarilor de investitii, dar, practic, tot de atata vreme nu s-a facut nici un progres pentru a se iesi din impas. MApN nu este interesat sa investeasca pentru amenajarea unei baze care sa fie folosita in competitiile civile, indiferent ca este vorba de Cupe Mondiale sau ale Europei, sau Campionate Europene sau Mondiale, Primaria Predeal nu poate aloca bani publici pentru o baza sportiva pe care nu o are in administratie, iar FR Schi si Biatlon nu se poate implica in dotarea acesteia atata vreme cat intre MApN si Primaria Predeal nu exista un protocol care sa reglementeze situatia.

Omologarea s-a topit dupa Mondialele militare
Fara nici un fel de investitii de intretinere si de modernizare, baza de biatlon de pe Valea Rasnoavei se afla intr-o continua degradare, desi in 2005 a gazduit o competitie majora internationala: Campionatele Mondiale Militare. La acea vreme, retusurile pentru atingerea standardelor de omologare au fost facute in graba, din zapada, si s-au topit, la propriu, la cateva saptamani dupa incheierea competitiei. De atunci, nimeni n-a mai miscat nici un deget, iar in momentul de fata, baza mai are nevoie doar de cateva imbunatatiri pentru a fi omologata international. Din cauza ca nimeni nu-si asuma responsabilitatea, lucrul acesta este, deocamdata, imposibil.

Ministrii TS si APN pot rezolva problema
Singurii care in momentul de fata au posibilitatea sa puna capat situatiei fara iesire in care se gaseste de ani de zile baza sportiva de schi biatlon de pe Valea Rasnoavei sunt ministrul TS, Sorina Placinta, si omologul sau de la MApN, Mihai Stanisoara. Cei doi – sau cei ce le vor urma in cazul alcatuirii unui nou guvern – ar putea initia  un proiect de hotarare de guvern, prin care imobilul in cauza, din domeniul public al statului, ar putea trece din administrarea Ministerului Apararii in administrarea Ministerului Tineretului si Sportului prin Federatia Romana de Schi Biatlon, singurul for care a prezentat un proiect viabil de modernizare a bazei
sportive prahovene.

Cele mai citite

Cum integrăm mobilierul din lemn masiv pentru a crea interioare unice

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...

Japonia se confruntă cu inundații catastrofale ce au provocat victime

Ploile torenţiale au provocat inundaţii şi alunecări de teren în Ishikawa, regiunea de coastă afectată în ianuarie de un cutremur puternic cu magnitudinea de...

Scandalos: bătaie cu bâte printre medici și pacienți

Pacienții și medicii au fugit din Spitalul Pantelimon, de frica bătăușilor, iar unii s-au ascuns în băi Scenele șocante, filmate de martori, arată cum mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă