Controversele legate de diferite bauturi racoritoare sunt numeroase, multe intemeiate, multe bazate pe mituri. Asociatia pentru Protectia Consumatorilor (APC) Romania a analizat etichetele de la Coca-Cola si Pepsi pentru a afla ce contin acestea si pentru a vedea daca dauneaza sau nu sanatatii.coca-cola si pepsi contin apa, zahar, dioxid de carbon, regasite in toate sucurile, care nu dauneaza deloc.
In ambele produse s-a regasit colorantul caramel – E 150C, pe baza vegetala, care se obtine din combinatiile de zaharuri cu ajutorul amoniacului. In testarea pe animale, produsele derivate au generat spasme si au dus la scaderea numarului de limfocite. De asemenea, in ambele produse s-a gasit acidifiantul acid fosforic – E 338 acidifiant natural, care in doze mari poate incetini asimilarea de calciu, magneziu si fier. Dozele mari de fosfat pot duce la atrofierea oaselor si la depuneri de calcar. Consumul frecvent nu este recomandat. Pepsi mai contine: acid citric – E 330, reglator de aciditate, antioxidant –, acid obtinut din fructele de citrice; este folosit la biscuiti, peste conservat, branzeturi, amestecuri pentru supe, bauturi nealcoolice, semipreparate din carne, este un acid acceptat si chiar recomandat citrat de sodiu – E 331 – acid alimentar; nu se cunosc reactii adverse benzoat de sodiu – E 211 – conservant artificial, combinatie de sodiu a acidului benzoic, in unele cazuri poate provoca alergii guma arabica – E 414 guma de acacia (arabica) – agent de ingrosare, stabilizator si umplere natural, vegetal; favorizeaza digestia; considerat inofensiv; in unele cazuri poate provoca alergii. Coca-Cola si Pepsi mai contin cafeina, care este o substanta ce poate crea dependenta. Cafeina contribuie la producerea unei liste lungi de afectiuni: anxietate, insomnie, boli de inima, diabet, probleme oculare, afectiuni ale sistemului digestiv si renal etc.