6.5 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăSpecial"Batalia pentru Capitala este batalia pentru Romania"

„Batalia pentru Capitala este batalia pentru Romania”

» Miza alegerilor care se incheie duminica este pregatirea jocurilor de toamna: alegerile parlamentare. Primarii atrag voturi politice pentru partide, pentru ca multi romani voteaza cu cei mai puternici, spun sociologii.

» Lupta cea mare se da la Bucuresti. Specialistii spun ca o victorie a lui Blaga va da PD-L-ului aripi la toamna, deschizandu-i drumul spre o alianta parlamentara cu PNG si cu jumatatile rebele din PSD si PNL.

Duminica, in zece municipii resedinta de judet, PSD incearca sa castige fotoliile de primar avand ca principal adversar PD-L. Tabloul general este insa dat de competitia pentru Capitala. "Batalia pentru Bucuresti este batalia pentru Romania", descria miza alegerilor locale strategul politic al PD-L, Valeriu Stoica. Privind la scorul egal de 28% din consiliile judetene, obtinut de PSD si PD-L, presedintele Traian Basescu se gandeste deja la o guvernare "puternic minoritara", stabilita dupa alegerile de la toamna, mizand pe 40 de procente pentru partidul sau. Nu este deocamdata clar de unde va fi acoperita diferenta de la 28% la 40%, dar consilierul prezidential, sociologul Sebastian Lazaroiu, a expus o solutie intr-un interviu acordat ziarului "Cotidianul": "O majoritate solida ar trebui sa se faca intre doua partide mai mari. S-ar putea sa fie jumatate din PNL sau jumatate din PSD. Nici un partid din cele doua nu sta grozav in interior".

Profesorul de sisteme electorale Alexandru Radu este de parere ca alegerile locale de duminica sunt foarte importante pentru pregatirea celor parlamentare din toamna: "O pozitionare a partidelor politice la nivelul teritoriului este conditia necesara pentru un succes in alegerile parlamentare, pentru ca arata forta organizatiilor locale de a mobiliza electoratul in directia dorita de partide". Votul pentru componenta politica a consiliilor judetene da cea mai buna masura pentru preferintele electoratului, care s-ar putea reporta pentru alegerile generale din toamna, crede sociologul Ovidiu Voicu de la Fundatia Soros. Castigarea primariilor poate schimba insa acest trend: "Este o componenta de imagine a fortei politice, mai ales la primariile oraselor mari. O mare parte din electorat merge cu partidul cel mai puternic. Primarul are si o parghie in plus pentru stabilirea aliantelor locale si mobilizarea resurselor din campanie". Miza cea mai mare a turului doi al alegerilor locale ramane insa castigarea Capitalei, iar castigatorii isi vor numara "bobocii" tocmai la toamna. Adrian Sorescu, specialist in probleme electorale, socoteste ca partidul care va castiga Bucurestiul va avea "un avans in perspectiva alegerilor parlamentare".

 

Daca Vasile Blaga iese primar, "PD-L arata ca este un partid puternic si atrage votanti. Are sanse foarte mari ca impreuna cu PNG si cativa traseisti sa stabileasca o majoritate in Consiliul General", spune sociologul Ovidiu Voicu, iar daca Sorin Oprescu devine primar, "va fi un impuls pentru o coalizare PSD-PNL impotriva PD-L". Totusi, sociologul sustine ca dintr-o victorie a lui Oprescu "s-ar putea ca PSD sa aiba mai mult de pierdut, iar PD-L sa aiba un avantaj, pentru ca nu e clar ce partid contabilizeaza voturile pentru Oprescu": nu este clar cum va reactiona electoratul daca initiativele eventualului primar Oprescu vor fi blocate de Consiliul General sau daca acesta se va intoarce in bratele PSD. In opinia lui Alexandru Radu, posibila victorie a lui Vasile Blaga, candidatul PD-L la Primaria Capitalei, "este de asteptat sa consolideze succesul partidului din care face parte si pentru alegerile parlamentare". Printr-o eventuala victorie a lui Sorin Oprescu la Bucuresti, PSD "nu va putea contabiliza toate voturile acestuia". De aceeasi parere este si Adrian Sorescu: PSD nu va putea fructifica victoria lui Sorin Oprescu decat daca reuseste sa-l readuca in partid.

Miza alegerilor de duminica este cu atat mai mare cu cat, pentru prima data in Romania, alegerile parlamentare care vor avea loc in toamna nu vor mai fi organizate simultan cu cele prezidentiale, iar partidele vor trebui sa suplineasca "locomotiva" prezidentiala. Partidele pot realiza acest lucru, dupa parerea profesorului Radu, prin "asocierea dintre primarii si presedintii de consilii judetene castigatori". De altfel, Alexandru Radu ne-a explicat ca alegerile locale din acest an arata ca, "pe de-o parte, avem doua partide care-si disputa suprematia, dar, pe de alta parte, cele doua sunt situate la un nivel foarte mic, aproximativ 30%, si, oricat ar incerca, nu mai putem avea din nou un partid dominant".

Profesorul crede ca din toamna vom asista la formarea "unei mari coalitii in care principalele partide sa formeze un guvern care sa aiba cel putin 60%". In schimb, Adrian Sorescu crede ca "cea mai plauzibila varianta de guvernare este una PD-L-PSD, daca nu evolueaza in mod spectaculos procentele", pentru ca sunt cele mai puternice partide. Pe de alta parte, revenirea liberalilor alaturi de PD-L este mai putin probabila, din cauza pozitiilor ireconciliable pe care se situeaza liderii celor doua formatiuni. Totusi, Adrian Sorescu mai precizeaza ca, daca PNG ar intra in Parlament, s-ar putea ajunge chiar la o alianta PD-L-PNG, in conditiile in care cele doua formatiuni ar avea un procentaj mai mare decat PSD si PNL.

» Guvernarea
Presedintele Traian Basescu se gandeste la o guvernare "puternic minoritara", sustinuta de 40% din Parlament, dupa alegerile de la toamna, in conditiile in care nici un partid nu obtine majoritatea. "Imi va reveni responsabilitatea formarii unui nou guvern. si acum avem o guvernare minoritara de doar 20%. Nu prefigurez in momentul de fata o solutie a aliantelor", a declarat Basescu. Presedintele observa ca este pentru prima data cand doua partide, PSD si PD-L, isi disputa de la egal la egal structurile din administratia locala. "Dar mai este competitia turului doi pentru marile orase", a adaugat presedintele. Pe de alta parte, liderul PSD, Mircea Geoana, mizeaza pe un scor de 40% la toamna si spera ca, astfel, ii va forta mana lui Basescu sa numeasca un premier social-democrat.

Cele mai citite

Aderarea României la Schengen: 2 miliarde de euro pierduți anual din cauza întârzierii

România a pierdut peste 2 miliarde de euro anual din cauza menținerii în afara spațiului Schengen, conform unei analize recente. Costurile includ întârzierile transportatorilor...

Sferturile Cupei României Betano. Tabloul complet

Faza grupelor Cupei României Betano, ediția 2024-2025, s-a încheiat, dar configurarea completă a sferturilor de finală depinde de desfășurarea a două meciuri de baraj...

Rusia afirmă că au fost ucise și rănite persoane în urma atacului ucrainean cu rachete asupra regiunii Kursk

Un atac cu rachete ucrainene asupra orașului Rylsk, situat în regiunea Kursk din Rusia, a provocat vineri victime, potrivit Comitetului de Investigații al Rusiei....
Ultima oră
Pe aceeași temă