22.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialBasescu vrea o evaluare a situatiei provocate de seceta

Basescu vrea o evaluare a situatiei provocate de seceta

Presedintele Traian Basescu i-a solicitat, in scris, astazi, primului-ministru Calin Popescu Tariceanu, sa realizeze o evaluare a situatiei provocate de seceta si sa o prezinte in sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) care va avea loc maine la Palatul Cotroceni, informeaza Rompres.

"In prezent, este criza in aprovizionarea cu apa in 26 de localitati si exista perspectiva secetei extreme in judetele Ialomita, Calarasi, Constanta, Tulcea si Vaslui. In 10 localitati nu mai exista nicio fantana. Trebuie luate cateva masuri urgente", a declarat presedintele.

Printre aceste masuri, seful statului a cerut asigurarea apei in spitale si scoli.

"Situatia din tara ma ingrijoreaza si ar trebui sa fie toate institutiile ingrijorate de seceta care se accentueaza si de efectele ei", a afirmat presedintele subliniind ca ingrijorarea sa se refera mai mult la "seninatatea cu care lucrurile sunt tratate" si la atitudinea de tipul "este seceta, nu putem aduce ploaia".

Traian Basescu a aratat ca prognoza pentru urmatoarele luni este alarmanta, seceta urmand sa afecteze in septembrie doua treimi din teritoriul tarii si a oferit ca solutii "forarile de medie si mare adancime pentru a accesa rezerva strategica de apa" si restrictiile de folosire a apei din lacurile de acumulare.

Basescu a precizat ca a cerut o evaluare a situatiei debitelor de suprafata, a rezervei strategice de apa, a acumularilor de apa, situatia localitatilor cu deficit de apa, pe cea a suprafetelor agricole afectate, impactul secetei asupra resurselor energetice, situatia rezevelor de stat, efectele asupra sistemului de transporturi, evaluarea riscurilor asupra sanatatii publice, evaluarea privind riscurile de incendii, dar si analiza posibilitatilor de interventie din punct de vedere financiar.

Totodata, presedintele a spus ca a vazut ca s-au luat "masuri bune, dar ridicole", cum ar fi trimiterea de cisterne cu apa in localitatile afectate. El a adaugat ca actiunea serioasa trebuie sa plece de la realitatea ca cea mai mare parte a productiei agricole a acestui an "este deja compromisa".

Presedintele a subliniat ca a tras acest "semnal de alarma" pentru ca a vazut prea multi oameni politici care spun despre un ministru sau altul sau despre Parlament ca nu pot aduce ploaia. El a adaugat ca nimeni nu poate aduce ploaia, dar ca trebuie luate masuri.

Membrii CSAT urmeaza sa se reuneasca maine, la Palatul Cotroceni, sub conducerea presedintelui Traian Basescu, printre temele de discutie aflandu-se si evaluarea pe care va trebui sa o prezinte premierul Tariceanu pe toate segmentele care sunt afectate de seceta.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Simona Halep a primit wild card la turneul WTA de la Tokyo

Simona Halep (32 de ani, locul 1132 WTA) este pregătită să revină în competiții la sfârșitul lunii octombrie, după o absență de 5 luni...

Dacia reduce prețurile pentru majoritatea modelelor, în contextul unei piețe auto în declin

Prețurile modelelor Dacia pe piața din România au fost ajustate în contextul provocărilor economice și al scăderii cererii de automobile noi, cu reduceri semnificative...

Raya a salvat-o pe Arsenal de la eșec! Portarul spaniol a avut o paradă uluitoare

David Raya, portarul lui Arsenal, a fost protagonistul unei duble parade impresionante care a salvat echipa sa în meciul împotriva Atalantei, scor 0-0, din...
Ultima oră
Pe aceeași temă