» Cu o luna inaintea inceperii oficiale a campaniei electorale pentru prezidentiale, Traian Basescu a lansat ieri un nou raport al unei comisii de la Cotroceni.
» Instalarea de tonomate cu seringi sterile pentru dependentii de droguri si legalizarea practicarii "sexului comercial" sunt doua dintre cele mai controversate masuri propuse.
Comisia propune, in raport, dezincriminarea consumului de droguri si legalizarea sexului comercial, pe ideea ca, fiind scoase la suprafata, aceste fenomene ar putea fi controlate mai bine si deci ar putea fi reduse unele riscuri privind sanatatea publica. Prof. dr. Gabriela Dragan, membra a Comisiei Prezidentiale, a explicat ca, daca prostitutia si consumul de droguri nu vor mai fi incriminate, cele doua fenomene ar putea fi controlate mult mai bine si, prin urmare, ar putea fi initiate campanii mai eficiente de prevenire a aparitiei acestor probleme. Pe de alta parte, Oana Baluta, presedintele Centrului de Dezvoltare Curriculara si Studii de Gen "FILIA", atrage atentia ca o masura aparent buna poate ascunde riscuri majore, precum inmultirea persoanelor traficate: "Este posibil ca legalizarea prostitutiei sa duca la o crestere a traficului de femei si copii.
O masura mai potrivita ar fi fost dezincriminarea prostitutiei si pedepsirea, in egala masura, a femeii care ofera servicii sexuale contra cost si a clientului care beneficiaza de ele. Pentru ca ambii intra intr-o forma de contract consimtit".
Legat de prostitutie, membrii comisiei propun si infiintarea de servicii si centre de specialitate prin intermediul carora femeile care o practica sa poata beneficia, pe langa serviciile de asistenta medicala, sociala si psihologica, si de prezervative oferite gratis. si in acest caz, expertii care au intocmit raportul precizeaza ca masura nu include legalizarea actiunilor intermediarilor de servicii sexuale. "Legalizarea sexului comercial ar fi o posibilitate de control al bolilor cu transmitere sexuala", se arata in document.
Insa specialisti din afara Comisiei Prezidentiale vad situatia diferit: in sistemul de sanatate existent, prostituatele sau cei care se "ocupa" de ele ar putea obtine, pe spaga, certificate cum ca fetele sunt sanatoase si apte sa presteze servicii sexuale fara riscuri. "Pentru eficienta controlului medical la care vor fi obligate femeile care practica prostitutia trebuie ca sistemul sanitar insusi sa functioneze foarte bine", precizeaza Oana Baluta. Aceasta ne-a explicat ca ar trebui studiate felul in care s-a procedat in alte tari cu profil asemanator Romaniei si efectele pe care le-au avut masurile similare. Asadar, spune presedintele FILIA, legalizarea prostitutiei ar trebui sa fie efectul unui sir de alte masuri – inclusiv buna functionare a sistemului sanitar – care sa astearna fundamentul pentru un astfel de act normativ.
O alta propunere a Comisiei Prezidentiale din Raportul privind riscurile si inechitatile sociale in Romania – dezincriminarea consumului de droguri – a starnit ieri vii dezbateri, mai ales ca se face referire la diferenta dintre drogurile usoare si cele injectabile, despre care se precizeaza ca sunt mult mai nocive. Insasi fiica presedintelui Elena Basescu s-a pronuntat in campania pentru fotoliul de europarlamentar in favoarea legalizarii drogurilor usoare. Una dintre masurile mentionate in raportul Comisiei Prezidentiale este aceea ca, in cartierele cu multi dependenti de droguri injectabile, consumatorii sa aiba la dispozitie (ca in Elvetia, de exemplu) automate cu fise pentru a-si procura seringi de unica folosinta si pentru a se feri, astfel, de bolile grave si des intalnite printre cei care refolosesc acele, precum HIV/SIDA.
"Dezincriminarea consumului de droguri – nu a traficului!" are scopul de a aduce la "suprafata" consumatorii. "Consumul de droguri trebuie descurajat, dar cu diferentele de rigoare intre drogurile usoare si drogurile tari, in special cele injectabile, precum heroina, care au efecte negative devastatoare. Incriminarea consumului produce efecte secundare grave, precum refolosirea seringilor, care conduce la transmiterea unor boli grave", se arata in documentul comisiei. Ca prioritate, mai este mentionata in raport infiintarea de servicii specializate pentru consumatorii de droguri in cadrul directiilor de asistenta Sociala din subordinea consiliilor judetene.
» Saracii, romii si politica
Raportul este mult mai amplu si cuprinde tot spectrul problemelor sociale, de la saracie, greutatile persoanelor cu handicap si discriminarea romilor pana la accesul la educatie si la serviciile de sanatate. Ca urmare a celor constatate in acest raport, presedintele Traian Basescu a propus sindicatelor si societatii civile sa ia legatura cu Comisia Prezidentiala pentru a ajunge la forma finala a unui pact pe politici sociale, pe care politicul sa il valideze si care sa fie transpus in legi. Basescu a acuzat si politicienii de esecul sistemului de protectie sociala din Romania, declarand ca, in acordarea asistentei sociale, "clasa politica si-a concentrat deciziile in acordarea asistentei sociale preponderent pe momente electorale si in mod deosebit categoriilor care pot aduce voturi (…)".