16 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialBasescu, tinta desecretizarilor in dosarul fugii lui Omar

Basescu, tinta desecretizarilor in dosarul fugii lui Omar

» Curtea Constitutionala va hotari daca avocatii lui Hayssam Omar si ai fratilor sai, Mukhles si Mahmoud, vor avea acces la inregistrarile convorbirilor telefonice secretizate, facute de SRI in dosarul fugii lui Hayssam Omar, condamnat pentru rapirea jurnalistilor romani la Bagdad. Miza accesului la informatiile secrete: implicarea lui Basescu in dosarul fugii lui Omar.

Avocatii familiei Omar au sustinut ca este neconstitutional sa nu aiba acces la toate probele din dosar, inclusiv la documentele secretizate. Inalta Curte de Casatie si Justitie a acceptat cererea de neconstitutionalitate si a trimis dosarul la Curtea Constitutionala. Acest lucru va prelungi cu cel putin jumatate de an pronuntarea in dosar, aflat in stare de judecata la Curtea de Apel Bucuresti. In paralel, fuga lui Omar este cercetata si de o comisie parlamentara care a cerut desecretizarea convorbirilor, dupa cum ne-a confirmat senatorul liberal Norica Nicolai.

Pe langa intarzierea judecatii si probabila schimbare a puterii politice dupa alegerile parlamentare, care l-ar avantaja pe Omar, mai exista o miza: convorbirile ar demonstra implicarea presedintelui tarii, Traian Basescu, in fuga lui Hayssam Omar, dupa cum au sustinut deseori opozantii presedintelui. Potrivit unor surse judiciare, in convorbiri ar fi invocat numele presedintelui tarii. In replica, Basescu a afirmat ca Hayssam Omar a fost apropiat al PSD si candidat vremelnic al acestui partid la alegerile parlamentare din 2004. De notorietate publica este faptul ca Omar l-a insotit pe fostul presedinte Ion Iliescu in multe dintre vizitele sale oficiale.
Potrivit legii, singurele institutii care pot declasifica documente secrete sunt unitatea militara care le-a secretizat si Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, al carui presedinte este Traian Basescu, dupa cum ne-a declarat avocatul Mihai Valeriu. Ordinea de zi a CSAT este stabilita de presedintele tarii, care se consulta cu premierul. Cum singura institutie ale carei decizii sunt obligatorii pentru toti este Curtea Constitutionala, s-a apelat la acest tertip pentru a-l obliga pe presedintele tarii sa supuna discutiilor CSAT desecretizarea documentelor.

In dosarul fugii lui Hayssam Omar sunt judecati fratii sai, Mukhles si Mahmoud, precum si sirianul Mustafa Tartoussi. Hayssam Omar a fugit din Romania la scurt timp dupa ce a fost eliberat din arest pe motive medicale. El a reusit sa iasa din tara desi era suprevegheat indeaproape de catre Serviciile Secrete.

Cele mai citite

Guvernul a semnat contractele pentru două stadioane și un patinoar!

Proiectele pentru noile stadioane din Constanța și Pitești, precum și pentru patinoarul artificial din Sfântu Gheorghe au primit undă verde, prin semnarea contractelor la...

Doi pensionari au rămas fără locuință în urma unui incendiu. Focul a fost pus chiar de către fiul lor

Doi pensionari din comuna Deleni, județul Iași, au rămas sub cerul liber, după ce casa le-a fost distrusă de un incendiu în noaptea de...

Aproximativ 28.000 de locuințe nu sunt alimentate cu energie electrică

Aproape 28.000 de locuințe nu erau alimentate cu energie electrică luni dimineaţa, în urma incidentelor apărute în timpul nopţii pe reţelele de medie şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă