15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialBăsescu: Rogozin e „nebunul regelui”

Băsescu: Rogozin e „nebunul regelui”

Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat luni că Dmitri Rogozon este „nebunul regelui”, care „vrea să enerveze”, menţionând că „unui claun de teapa lui îi răspunzi ca atare” şi că atunci când din partea Rusiei va fi un comunicat elevat, răspunsul României va fi un răspuns elevat. Băsescu a explicat că schimbul de replici dintre el şi vicerpemierul rus Dmitri Rogozin este dus la nivel neoficial, unul pe Twiter, celălalt într-o emisiune televizată.

„Sunt de principiu că acolo unde se duce lupta, acolo trebuie să o duci. Dacă Rogozin a jignit românii pe Twiter, te duci într-un interviu la televiziune şi, fără a jigni poporul rus, pe el poţi să îl tratezi cam în aceeaşi notă, care însă nu ajunge la niveluri oficiale”, a spus Băsescu.

Preşedintele a menţionat că abordarea oficială a fost a Ministerului de Externe, care a cerut explicaţii. „Mă îndoiesc că le va primi, pentru că Rogozin a utilizat Twiter-ul. Mie mi-a părut rău că nu am Twiter, am Facebook, şi am preferat să interacţionez printr-o televiziune privată”, a mai spus el.

Traian Băsescu a spus despre Dmitri Rogozin că nu este un diplomat, dar nu poate rămâne fără o replică pe măsura lui. „Îi răspunzi în tonul lui, la mintea lui, şi asta e. Când va fi un comunicat elevat, îi vom răspunde elevat.(..) Rogozin, după mine este nebunul Regelui. El are rolul să enerveze, şi dacă te potriveşti să îl iei în serios, trebuie să iei nişte măsuri extrem de costisitoare”, a spus Traian Băsescu.

Președintele a mai arătat că se ştiu aceste declaraţii ale lui Rogozin, din perioada când era ambasador la NATO. „Nu i-a răspuns cineva decât în batjocură, ori unui clovn de teapa lui Rogozin îi răspunzi ca atare”, a mai adăugat Traian Băsescu.

Traian Băsescu a mai declarat că nu a abordat oficial această problemă a interdicţiei intrării în spaţiul aerian al României a oficialului rus, pentru că nu este în măsură să aibă analiza proprie. "Mi se pare complicat şi acest lucru", a adăugat Băsescu, precizând că nu poate aprecia dacă această interdicţie de survol face parte din pachetul doi de sancţiuni, aşa cum le-a ordonat Consiliul European, sau ne aflăm deja în pachetul trei de sancţiuni.

Traian Băsescu a explicat că interdicţia pentru avioanele de linie nu poate fi în stadiul doi de acţiuni împotriva Federaţiei Ruse şi că nu crede că acest nivel de sancţiuni, să se întoarcă o aeronavă la bordul căreia se ştie că s-ar afla Rogozin, cu toţi cei 300 de pasageri. "Soluţia corectă este să laşi aeronava să aterizezwe, să laşi pasagerii să plece iar pe Rogozin să îl opreşti la frontieră şi îi spui: «Nenică, matale urci imediat înapoi, în avionul din care ai coborât şi te întorci de unde ai venit»", a spus Băsescu.

Preşedintele a anunţat că speră ca luni, Consiliul Afaceri Externe, cu sprijinul juridicului Consiliului European, a Comisiei Europene, cu statele membre, se vor lămuri cu privire la aceste lucruri.

Cele mai citite

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a suferit o pierdere imensă. Ana Karina Schneider s-a stins din viață

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a suferit o pierdere profundă cu decesul conf. univ. dr. habil. Ana-Karina Schneider, o personalitate remarcabilă în domeniul Literaturii...

Drone ucrainene au distrus cel mai mare depozit cu rachete al rușilor

Surse ale Serviciului de Securitate al Ucrainei au declarat că depozitul stoca rachete balistice, inclusiv Iskanders, rachete antiaeriene, muniție de artilerie și bombe ghidate KAB Un atac cu...

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă