Presedintele Traian Basescu s-a intalnit, luni, la Palatul Cotroceni, cu reprezentantii mai multor asociatii ale comunitatii romanesti din Spania, seful statului declarand ca perspectiva intoarcerii romanilor emigranti nu este deloc una ingrijoratoare.
"Stim sigur ca reluarea cresterii economice este o chestiune de un an, un an si jumatate, doi ani, iar alarma asta – daca se intorc romanii din Spania si Italia -, e o alarma falsa, nu ne ingrijoreaza deloc. Dimpotriva, spun ca vor fi locuri de munca", a afirmat Basescu, citat de Agerpres.
El a adaugat ca il intereseaza in mod deosebit impactul pe care l-a avut criza economica asupra romanilor din Spania, mai ales in ceea ce priveste somajul, adaugand ca cifrele pe care le detine sunt destul de mari. "Nu stiu cat de consistenta sau de atractiva este protectia sociala oferita, mai ales celor care nu au contribuit la fondurile sociale spaniole. Vreau sa stiti, din capul locului, un lucru: nu ne sperie deloc o eventuala revenire a romanilor acasa, pentru ca anul trecut am trecut prin situatia de incapacitate de a mai merge inainte cu proiectele din lipsa fortei de munca", a declarat Basescu.
Presedintele a mai precizat, in debutul intrevederii, ca a optat pentru o intalnire la Palatul Cotroceni avand in vedere ca s-au facut speculatii pe tema deplasarilor sale in strainatate, in contextul anului electoral. "Am zis ca, fiind an electoral, decat sa vin acolo, mai bine ne vedem aici, pentru ca era foarte multa ingrijorare atunci cand s-a aprobat bugetul Presedintiei daca nu cumva o sa foloseasca presedintele banii ca sa se duca in Spania si in Italia. Uite ca avem si alte forme de a ne intalni", a explicat el.
Basescu a amintit ca, saptamana trecuta, cu ocazia vizitei ministrului spaniol al Muncii, a fost semnat un acord interguvernamental intre ministerele de resort din cele doua tari, una dintre obligatiile asumate fiind ca locurile de munca disponibile in Romania sa fie transmise si in centrele de informare spaniole, pentru ca romanii care doresc sa revina in tara sa poata consulta oferta existenta. "Un alt lucru extrem de important pe care il discutam, l-am initiat cu premierul Zapatero, am reluat subiectul cu ministrul Muncii, ne intereseaza ca firmele spaniole care castiga licitatii in Romania pe bani europeni sa recruteze forta de munca direct din Spania", a completat Basescu.
In interventia sa, presedintele Federatiei Asociatiilor Romanesti din Europa, Daniel Tecu, si-a exprimat speranta intr-o mai buna relatie cu Departamentul Romanilor de Pretutindeni. El a afirmat ca in Spania traiesc aproximativ un milion de romani si a estimat ca printre acestia se numara 300.000 de someri, in contextul in care statisticile oficiale vorbesc despre 70.000.
Basescu a replicat ca datele oficiale arata ca in Spania sunt 718.000 de romani, dintre care aproximativ 250.000 sunt incadrati in campul muncii, cu contributii la sistemul de asigurari sociale spaniol. "Ingrijoratoare este diferenta mare dintre numarul de romani existenti si cei cu contributii la asigurarile sociale", a sustinut seful statului.
O reprezentanta a unei asociatii de romani din Castellon a evidentiat ca 80% dintre someri au datorii la banci, ca urmare a unor credite luate pentru casa si masina. Gabriela Stan, din Cordoba, a reclamat neaplicarea unei hotarari de guvern care prevede ca fondurile obtinute de consulatele romane sa fie folosite partial pentru a sustine intoarcerea in tara a romanilor care nu au aceasta posibilitate. Potrivit acesteia, se inregistreaza un fenomen de revenire in Spania a romanilor care au mai fost in aceasta tara. "Intr-un an si-au terminat economiile si se reintorc intr-o situatie teribila pentru ca nu exista locuri de munca", a spus ea.
Presedintele a replicat insa ca nu crede ca acesta este un fenomen de amploare, avand in vedere ca in Romania somajul este de 5,5%, iar in Spania a ajuns la 18%.