Traian Basescu ar vrea sa-i aiba de partea sa la alegeri si pe unguri, si pe nationalistii romani, exersand mersul pe sarma intre liberalismul politic adoptat pana acum si deviationismul tipic politicienilor autohtoni in prag de campanie electorala. Metamorfoza este periculoasa pentru ca readuce in spatiul public un discurs expirat, folosit in prima decada a anilor ’90 de Ion Iliescu pentru a-si consolida puterea. Vorbind despre "epurarea etnica" a romanilor din secuime, Traian Basescu aluneca pe o panta gresita, fiindca presedintele stie ca judetele Covasna si Harghita au fost colonizate pe vremea comunismului, mai cu seama cu functionari administrativi, ofiteri de politie, armata si securitate care s-au mutat acolo cu familiile si care au privit cu ostilitate mediul in care au fost stramutati. seful statului si-a adus aminte la ceremonia de investire a social-democratului Dan Nica in fruntea Ministerului de Interne de plangerile romanilor din secuime, care nu mai primesc ca in vechiul regim fotoliile cel mai bine platite sau functiile cele mai interesante. Traian Basescu a uitat in schimb sa se intereseze cati politisti maghiari sunt in judetele in care majoritatea populatiei vorbeste ungureste. Poate presedintelui nici nu i se pare relevant sa afle cati generali maghiari exista in Romania, cati unguri au fost acceptati in aparatul Ministerului de Externe sau cati au fost selectati in serviciile secrete. Nu se stie exact nici cati vorbitori de limba maghiara exista in administratia centrala, dar toata lumea se nelinisteste fiindca in judetele Harghita si Covasna romanii nu primesc slujbe comode si sigure la stat. Totusi, potrivit cercetarii facute de cotidianul "Ziua", in Covasna exista 46 de directori romani in institutiile descentralizate si 26 in Harghita, iar multi dintre ei si-au adus in jurul lor tot romani.
Cel mai liberal dintre presedintii pe care i-a avut pana acum Romania a intrat cu bocancii in sala de dans, iar stridentele sale despre "epurare" si "conflict interetnic" sunt primite cu mahnire de ungurii ardeleni si cu uimire in mediul diplomatic. Secuii au fost maguliti de vizitele presedintelui in cele doua judete in care pana atunci politicienii romani nu observau decat "disolutia autoritatii statului". Ani de zile serviciile secrete, Ministerul de Interne si politicienii de toate culorile s-au caznit sa ne convinga ca ungurii sunt expansionisti, bine organizati si rau intentionati. Ca vor sa ne ia Ardealul inapoi, ca vor sa slabeasca statul, ca-si fac de cap in secuime si ca trebuie tinuti sub control.
Traian Basescu a fost primul inalt demnitar roman care s-a purtat normal cu ungurii. A baut impreuna cu ei palinca, le-a explicat ca vor castiga mai mult cu autonomia locala decat cu cea teritoriala pe care le-o flutura liderii UDMR si i-a sedus petrecandu-si vacantele in secuime. Acum insa si-a aratat adevarata fata, cred ungurii, jigniti ca au fost acuzati de epurare, ofensati ca presedintele cade in plasa nationalistilor de duzina, dezamagiti de jocul cinic al sefului statului.
Nici declaratiile brutale de respingere a autonomiei teritoriale nu au fost usor de inghitit, desi cei mai multi secui stiu ca este un vis pe termen foarte lung si oricum nu si-au imaginat ca Basescu ii va ajuta sa-l duca la indeplinire. Ungurii care l-au sprijinit pe Traian Basescu la referendumul din 2007 se simt tradati, chiar daca presedintele le-a fagaduit drumuri noi, investitii si turisti. Ungurii care s-au bucurat pentru prima data ca un presedinte roman ii baga in seama isi dau seama intre timp ca simpatia lui Traian Basescu a fost calculata la rece si ca de Anul Nou nici macar nu s-a ostenit sa le spuna "La multi ani" in limba lor, cum fac alti sefi de stat din Occidentul civilizat. Ungurii, care stiu ca, pe vremea cand era ministrul Transporturilor, Traian Basescu nu a refacut nici un metru de sosea din secuime, nu vor miza pe promisiunile lui.
Ideea presedintelui de a culege deopotriva voturile maghiarilor si pe cele ale nationalistilor e buna, numai ca e greu de pus in practica, mai cu seama ca nici ungurii nu sunt naivi, nici extremistii nu se mai inghesuie la vot.