17.4 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialBฤƒsescu la Berlin: deficit zero รฎn 2013 ลŸi euro รฎn 2015

Bฤƒsescu la Berlin: deficit zero รฎn 2013 ลŸi euro รฎn 2015

corespondenลฃฤƒ de la Berlin

PreลŸedintele Traian Bฤƒsescu s-a aflat ieri la Berlin, într-o vizitฤƒ oficialฤƒ efectuatฤƒ la invitaลฃia omologului sฤƒu german, Christian Wulff. Bฤƒsescu a fost totodatฤƒ primit ลŸi de cancelarul Angela Merkel, discuลฃiile purtându-se de altfel pe fondul complicฤƒrii, în ajun, a crizei din Europa, prin ลŸubrezirea dramaticฤƒ a poziลฃiei Italiei pe pieลฃele internaลฃionale.

Un motiv în plus pentru ca liderii României ลŸi Germaniei sฤƒ abordeze la Berlin chestiunea recapitalizฤƒrii bฤƒncilor ลŸi a raportului dintre bฤƒncile-mamฤƒ ลŸi subsidiare.

Cancelarul Angela Merkel a reiterat cฤƒ, în contextul recentului acord stabilit la nivelul UE, politicile bฤƒncilor-mamฤƒ faลฃฤƒ de subsidiarele pe care le au în alte ลฃฤƒri vor fi atent monitorizate.

Un lucru considerat esenลฃial la BucucreลŸti, din perspectiva nevoii de a evita orice ลŸoc pe piaลฃa bancarฤƒ internฤƒ. Tot ieri, Traian Bฤƒsescu a reconfirmat faptul cฤƒ România îลŸi menลฃine ลฃinta aderฤƒrii la euro în 2015. Afirmaลฃia ลŸefului statului a fost salutatฤƒ de Angela Merkel, care a mai adฤƒugat cฤƒ apreciazฤƒ efectul avut pânฤƒ acum de mฤƒsurile de austeritate luate de guvernul de la BucureลŸti.

De aceleaลŸi aprecieri beneficiazฤƒ ลŸi eforturile suplimentare fฤƒcute de autoritฤƒลฃile române pentru aderarea în trepte la Schengen, deลŸi BucureลŸtiul nu a primit încฤƒ o datฤƒ certฤƒ cu privire la aderare ลŸi nici nu a calmat definitiv nervozitatea celor mai vehemenลฃi critici externi.

De altfel, Traian Bฤƒsescu a insistat ลŸi la conferinลฃa care a urmat întâlnirii cu Angela Merkel, la care a fost prezent ลŸi ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, cฤƒ România va continua reformele în justiลฃie, dar ลŸi restructurarea sectorului public.

În acest din urmฤƒ caz, Bฤƒsescu ลŸi-a ilustrat intenลฃiile cu cifre:  numฤƒrul angajaลฃilor va fi plafonat în 2012 la 1,1 milioane. Iar pentru a contura mai clar strategia BucureลŸtiului, Traian Bฤƒsescu a arฤƒtat cฤƒ deficitul bugetar a depฤƒลŸit în 2010 peste 6%, a scฤƒzut în 2011 la 4,4%, este proiectat pentru anul urmฤƒtor la 1,9% ลŸi la zero procente în 2013. PreลŸedintele român a avut un mesaj concret ลŸi pentru  investitorii germani: sฤƒ se implice în privatizarea CFR ลŸi al termocentralelor pregฤƒtite de guvern spre a fi scoase la vânzare. „Ne intereseazฤƒ în mod deosebit investitori germani”, a declarat la Berlin Traian Bฤƒsescu. Iar dacฤƒ tot s-a aflat la capitolul invitaลฃii, ลŸeful statului a mai adresat una, de data aceasta bancherilor germani, sฤƒ vinฤƒ ลŸi sฤƒ deschidฤƒ bฤƒnci în România.

Luna trecutฤƒ s-a împlinit un an de la vizita fฤƒcutฤƒ de ลŸefa Cancelariei de la Berlin la BucureลŸti. Atunci, în octombrie 2010, Angela Merkel a venit cu un mesaj clar pentru guvernul român: acela de a întฤƒri lupta anticorupลฃie ลŸi de a lua foarte în serios importanลฃa eforturilor depuse de partea românฤƒ în calculele pe care Berlinul ลŸi le face cu privire la acceptarea de noi membri în spaลฃiul Schengen.

În prezent, chestiunile economice rฤƒmân ลŸi ele la fel de presante pentru toatฤƒ lumea. În timpul întâlnirii de joi de la Berlin, Traian Bฤƒsescu ลŸi Angela Merkel au pledat din nou pentru  acลฃiune concertatฤƒ în vederea contracarฤƒrii efectelor crizei economice ลŸi a îmbunฤƒtฤƒลฃirii perspectivelor de creลŸtere. Cei doi lideri au cฤƒzut de acord cฤƒ depฤƒลŸirea problemelor în ลฃฤƒrile actualmente cele mai vulnerabile este în interesul tuturor.

De altfel, determinarea Berlinului s-a fฤƒcut auzitฤƒ ลŸi altฤƒ datฤƒ, inclusiv prin vocea ambasadorului Germaniei în România, Andreas von Mettenheim.

Într-un interviu acordat României libere la începutul lunii septembrie, diplomatul arฤƒta cฤƒ „pentru ลฃฤƒrile stabile din Europa ar fi mult mai costisitor sฤƒ nu se implice în salvarea ลฃฤƒrilor aflate acum în impasul creat de criza datoriilor suverane pentru cฤƒ nu au decât de câลŸtigat pe termen lung”.

În plus, nu mai departe de sฤƒptฤƒmâna aceasta, Angela Merkel a pledat din nou pentru modificarea tratatelor din Zona Euro pentru ca statele membre sฤƒ poatฤƒ fi împiedicate sฤƒ continue cu deficite fiscale mari.

Românii din Germania

Programul vizitei lui Traian Bฤƒsescu la Berlin mai include ลŸi o întâlnire cu reprezentanลฃii comunitฤƒลฃii româneลŸti din Germania ลŸi cu cei ai comunitฤƒลฃii germanilor originari din România. Oficial, în Germania trฤƒiesc peste 100.000 de români.

Pentru mulลฃi români, Berlinul reprezintฤƒ ลŸi un magnet din perspectiva migraลฃiei forลฃei de muncฤƒ, iar un domeniu este campion la acest capitol.

Numai în 2010, Colegiul Medicilor a fost solicitat sฤƒ elibereze aproape 2800 de certificate profesionale pentru medici români dispuลŸi sฤƒ lucreze în Europa, iar în prima jumฤƒtate a acestui an numฤƒrul celor efectiv plecaลฃi a depฤƒลŸit 1000.

Evident, Germania este destinaลฃie predilectฤƒ. Nu mai reprezintฤƒ o surprizฤƒ faptul cฤƒ una dintre cele mai mari reลฃele de spitale private din aceastฤƒ ลฃarฤƒ, Asklepios Klinike, este de câลฃiva ani unul dintre cei mai constanลฃi angajatori pentru tinerii medici români, fiind o prezenลฃฤƒ activฤƒ la târgurile de profil organizate în ลฃara noastrฤƒ.

Un obstacol îl reprezintฤƒ limba, o cerinลฃฤƒ-cheie pe agenda angajatorilor, dar dificultฤƒลฃile sunt surmontabile.

Relaลฃiile cu Moscova

Germania rฤƒmâne o ลฃarฤƒ care conteazฤƒ decisiv pentru economia naลฃionalฤƒ a României, fiind a treia sursฤƒ de investiลฃii strฤƒine în ลฃara noastrฤƒ, ca volum, ลŸi contribuind cu aproape o cincime din comerลฃul exterior pe care îl deruleazฤƒ BucureลŸtiul.

Controversele din jurul aderฤƒrii ลฃฤƒrii noastre la Schengen au pus pe ลŸine diferite cele douฤƒ ลฃฤƒri, dar interesele comune se reîntâlnesc în mare mฤƒsurฤƒ pe zona contracarฤƒrii crizei din Europa.

Cancelarul Angela Merkel ลŸi preลŸedintele Traian Bฤƒsescu vorbesc aceeaลŸi limbฤƒ în chestiunea limitฤƒrii constituลฃionale a deficitului bugetar la nivelul UE, însฤƒ direcลฃiile strategice ale celor douฤƒ ลฃฤƒri se nuanลฃeazฤƒ din nou când vine vorba de sectorul energetic.

În timp ce guvernul român cautฤƒ insistent, prin implicarea în mai multe proiecte regionale, sฤƒ-ลŸi reducฤƒ drastic dependenลฃa de gazul rusesc, Berlinul ลŸi Moscova coopereazฤƒ strâns, iar zilele trecute cele douฤƒ capitale au inaugurat gazoductul submarin Nord Stream.

Proiectul de peste 7,4 miliarde euro a fost demarat în 2005 de fostul cancelar, Gerhard Schroder, ลŸi actualul premier rus, Vladimir Putin, iar în 2011, la finalizarea lui, a fost considerat de Angela Merkel un „model exemplar de cooperare între Uniunea Europeanฤƒ ลŸi Rusia”, asta în contextul în care Germania a decis sฤƒ renunลฃe la energia nuclearฤƒ.

 

Cele mai citite

Hezbollah: Orice legฤƒturฤƒ cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenลฃial รฎnlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...

Hezbollah: Orice legฤƒturฤƒ cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenลฃial รฎnlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ