21.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialBăsescu îl vrea pe Morar la DNA până în vara lui 2012

Băsescu îl vrea pe Morar la DNA până în vara lui 2012

Mandatul lui Daniel Morar în fruntea DNA ar putea fi prelungit până în vara anului viitor, atunci când va fi prezentat raportul CE pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) pe Justiţie. DNA este de altfel singura instituţie lăudată în rapoartele anuale ale Comisiei Europene de la intrarea României în UE.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni seară în cadrul unei emisiuni de la TVR, că ar  prefera ca mandatul şefului DNA, Daniel Morar, să fie prelungit până în vara lui 2012, atunci când va fi prezentat raportul pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe Justiţie, care reprezintă practic, biletul de intrare al României în spaţiul Schengen.

 Aceeaşi propunere a fost avansată şi pentru echipele de procurori şefi care se vor constitui în cadrul Parchetului General. „Conform legii, şeful DNA, ca de altfel şi procurorul general, nu pot avea decât două mandate de trei ani. În februarie 2012 îşi încheie mandatul. Dacă discutăm tehnic, opţiunea mea este să cer procurorului general să-i dea o prelungire până în iunie, un interimat, pentru că Daniel Morar a mai avut interimate între primul şi al doilea mandat. Aş vrea să rămână în funcţie şi până la raportul MCV, din vară. El fiind unul dintre principalii pioni ai raportului”, a declarat preşedintele Băsescu, la TVR.

Preşedintele a precizat că, astfel, noul procuror-şef al DNA va putea să vină cu o echipă, dacă se vor încheia şi mandatele adjuncţilor săi.

„Principiul pe care aş vrea să-l instaurez ar fi legat de echipă. Adică aş vrea să expire şi mandatele adjuncţilor, în aşa fel încât noul procuror-şef DNA să poată să propună şi să ajungă la mine desemnarea unei echipe, nu a unui sigur om. Procuror şef, plus adjuncţi. Obiectiv pe care-l urmăresc şi la Parchetul General. Şi doamna Kovesi (procurorul general – n.r.) va ajunge la sfârşit de mandat în 2012”, a adăugat Traian Băsescu.

DNA, apreciată de Comisia Europeană

Lui Daniel Morar  îi expiră ultimul mandat de şef al DNA  în februarie 2012, însă legea permite prelungirea, ca interimar, până în iunie-iulie, când va fi prezentat raportul Comisiei Europene pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV). După cum se ştie, România nu a fost acceptată în spaţiul Schengen anul trecut, motivul principal fiind faptul că multe dosare de corupţie deduse judecăţii au fost tergiversate în instanţe.  Singura instituţie care a fost lăudată în toate rapoartele anuale ale Comisie Europene de la intrarea Românie în UE  şi până în prezent a fost DNA, la conducerea căreia s-a aflat Daniel Morar. Cele mai criticate au fost Consiliul Superior al Magistraturii (fosta componenţă) şi Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie , în special pentru modul în care  corupţia  şi tergiversarea judecării demnitarilor corupţi au fost protejate (prin nepedepsire) în sistemul judiciar, 

Menţinerea pe funcţie a lui Daniel Morar măreşte şansele ca  raportul  de anul viitor să fie pozitiv, eliminându-se astfel ultima condiţie de accedere în spaţiul Schengen.

Manadatele lui Morar

Primul mandat al lui Daniel Morar a început la data de 11 august 2005 şi a expirat în august 2008. A urmat  o perioadă de interimat, dispus, potrivit legii, de Procurorul General al României Laura Codruţa Kovesi, deoarece ministrul Cătălin Predoiu  întârzia să-l numească. Al doilea mandat , prin numire, a început abia  în februarie 2009.  După ce îi va expira mandatul, Daniel Morar poate rămâne la conducerea DNA ca interimar.

Cele mai citite

S-a găsit soluția ca platforma X să reînceapă să funcționeze în Brazilia

Platforma de social media X, deținută de Elon Musk, trebuie să achite o ultimă amendă în valoare de 10 milioane de Reais (aproximativ 1,9...

Visul Î.P.S. Ciolacu – Academia Catavencu

Î.P.S. Marcel Ciolacu… Nu, nu a trecut la cele bisericești. Î.P.S. înseamnă Întâiul Președinte Simigiu. Așadar, Î.P.S. Marcel Ciolacu a avut un vis....

Armata israeliană a lovit din nou fieful Hezbollah din Beirut

Armata israeliană a anunţat sâmbătă după-amiază o nouă lovitură asupra fiefului Hezbollah din Beirut, la o zi după un puternic bombardament asupra cartierului general...
Ultima oră
Pe aceeași temă