13.9 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăSpecialBasescu fata in fata cu SISTEMUL

Basescu fata in fata cu SISTEMUL

De vineri incoace, de cind cu porno-protestul politistilor din fata palatului Cotroceni, o soapta devenita vuiet face ocolul tarii: SISTEMUL da semne din ce in ce mai clare de nervozitate. SISTEMUL nu mai suporta!

Cine este SISTEMUL? Temelia statului. Acel conglomerat de functionari publici pe care ii uneste convingerea ca fara ei, Romania s-ar face praf si pulbere. Si care, data fiind misiunea lor exceptionala, asteapta recunoastere si recompense materiale pe masura.

Da, SISTEMUL are toate motivele sa fie suparat. Masurile de austeritate care pina acum i-au lovit doar pe angajatii din companiile private sau pe slujbasii de mina a doua ai statului, de data aceasta nu i-au mai ocolit. Sute de mii de bugetari care pina nu demult au constituit stilpii de neclintit ai puterii, idiferent ce partid a detinut-o, au descoperit socati ca nu mai au imunitate nici atunci cind se vorbeste de concedieri, reduceri de salarii si pensii, sau pierderi de sporuri si idemnizatii.

Dintre acestia, cei mai frustrati, cei mai porniti sa-si arunce caschetele in Palatul Cotroceni si sa injure golaneste au fost unii angajati din domeniul apararii legii. Si nu este deloc intimplator. Alaturi de numerosi securisti, procurori, judecatori si politruci din armata, multi politisti s-au numarat si ei printre privilegiatii statului comunist, dar si printre complicii statului mafiot de dupa 1989.
Din acest punct de vedere, liderul PSD, Victor Ponta, care a declarat recent ca Băsescu e mai rău ca Ceasuşescu deoarece „Ceauşescu şi-a iubit ţara, dar ăsta ne urăşte pe toţi” are perfecta dreptate: pe ei Ceausescu i-a iubit. Asa cum ii iubeste si Ion Iliescu si toti cei care i-au urmat la conducerea partidului rosu. Cu totii confunda tara cu SISTEMUL, atunci cind vine vorba de „iubire”, adica de recompense. Cind vine vorba de responsabilitati sau chiar de vinovatii, insa, SISTEMUL se dilueaza rapid in colectivitate, in comunitate, in inocentul „toti”.

Fara garzile lor pretoriene, Ceausescu nu ar fi reusit sa tina prizoniera o tara intreaga atita timp, iar dinastia Iliescu nu ar fi putut gestiona praduirea atit de temeinica a avutiei nationale si nici impartirea ei intre toti cei ce i-au sustinut in fruntea tarii. Si inainte si dupa 1990, „aparatorii legii” au fost coloana vertebrala a SISTEMULUI, de fapt a acelui conglomerat de functionari platiti din banii nostri al caror scop fundamental nu a fost si nu este binele national, ci interesul individual sau de casta.

Politistii nu au fost la fel de bine rasplatiti ca magistratii sau angajatii serviciilor secrete, dar nici nu au indurat lipsurile regimului trecut si ale perioadei de tranzitie ca restul bugetarilor alaturi de care protesteaza acum. Sa ne amintim ca atunci cind s-au impartit banii de la Bancorex, Caritas si FNI, politistii au fost bine reprezintati de ciurda de generali care au avut grija sa-si umple bine buzunarele inainte ca pusculitele sa se sparga si toata lumea sa vada ca sunt goale. Cointeresarea lor directa a fost unul dintre motivele pentru care aproape toti marii vinovati, papusarii marilor fraude, au scapat nepedepsiti.

Printre cei ce au strigat vineri obscenitati la adresa ministrului de interne si a presedintelui si au afisat pancarte care i-ar face sa roseasca si pe suporterii echipelor de fotbal nu cred ca s-a aflat vreun fost militian sau vreun grangure care si-a inmultit banii la Caritas sau FNI. Insa, asta nu-i scuteste pe cei care au participat de obligatia de a intelege ca breasla din care fac parte poarta o raspundere directa pentru faptul ca Romania se zabte si azi in saracie si ca statul nu isi poate permite sa-si plateasca decent angajatii.

Daca ar fi inteles vreodata ca intre citi bani primesc mita sefii lor pentru a inchide ochii la devalizarea institutiilor publice si nivelul salariului lor si al tuturor celorlalti functionari exista o relatie invers proportionala, si daca ar fi avut curajul de a protesta impotriva acelor sefi, asa cum o fac azi impotriva lui Basescu, Romania ar fi aratat altfel.
Din pacate, nici un politist sindicalist nu a facut si nici nu va face vreodata miting sub balconul vilei sefului sau corupt. De ce? Din lasitate dar si pentru ca foarte adesea imunitatea primita de colonel pentru a-si face un palat cu turnulete din banii incasati pentru dosarele pitite in sertar a fost si garantia ca dom’ plutonier poate sa primeasca si el de o ciorba de burta, de la gainarii pe care ii protejeaza.

Pentru ca si ei au inchis ochii la secatuirea tarii de resursele care ne-ar fi permis sa ne dezvoltam economic, politistii mai au singur drept moral: sa protesteze daca sunt nedreptatiti in raport cu alte categorii de functionari ai statului. Daca au dovezi, sa le scoata si sa ceara echitate. Daca nu, sa taca.
Vremea privilegiilor trebuie sa apuna si pentru ei. Vor merita sa fie platiti mai bine atunci cind vor intelege ca responsabili pentru salariile lor mici sunt toti cei carora le-au asigurat imunitate in fata legii, iar pentru ca lucrurile sa se schimbe cu adevarat este nevoie ca ei sa nu se mai identifice cu acestia, ci dimpotriva, sa lupte impotriva lor.

PS: Decizia presedintelui de a opri colaborarea SPP cu politia si jandarmeria nu are nici o noima. Nu poti pune semnul egalitatii intre o institutie si sindicatul acesteia. Daca exista vinovati pentru incalcarea autorizatiei care a permis organizarea protestului, pentru participarea cu arme la acesta, sau pentru gesturi si cuvinte obsecene, sa fie trasi la raspundere. A pedepsi insa o institutie in corpore suspendind colaborarea sa cu o alta, nu foloseste absolut nimanui si nici nu rezolva ceva.

Dan Cristian Turturica
Dan Cristian Turturica
Jurnalistul Dan Cristian Turturică conduce, de aproape opt ani, redacţia cotidianului “România liberă”. Înainte de a se alătura celui mai longeviv ziar din România, a condus redacţia săptămânalului “Prezent” şi a fost redactor-şef al cotidanului “Evenimentul Zilei” (2000-2004). În perioada 1995-1997 a fost corespondent special al cotidianului “Ziua” în SUA, timp în care urmat cursurile Universităţii din California, obţinând diploma de Master în Comunicarea de Masă. Experienţa de 20 de ani în presa scrisă (a debutat în 1990 la săptămânalul “Expres”) este completată de cea din audiovizual: a fost unul dintre producătorii şi prezentatorul emisiunii “Reporter Incognito”, difuzată între 2002 şi 2004 de postul “Prima TV”, şi a moderat talk-show-urile “Prim Plan” (TVR) şi “Arena Media” (Realitatea TV).
Cele mai citite

Atac cu drone asupra Moscovei: Activitatea pe trei aeroporturi a fost suspendată

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a raportat joi seară un atac cu drone asupra capitalei ruse, determinând suspendarea operațiunilor pe trei aeroporturi majore: Domodedovo, Jukovski...

Donald Trump la Davos: Ucraina este pregătită pentru un acord de pace

La Forumul Economic Mondial de la Davos, președintele american Donald Trump a declarat că Ucraina este dispusă să ajungă la un acord de pace...

Câștigul salarial mediu net din București a depășit 6.500 de lei

La sfârșitul anului 2024, câștigul salarial mediu net în București a depășit pragul de 6.500 de lei pe lună, conform datelor publicate de Institutul...
Ultima oră
Pe aceeași temă