17.5 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialBasescu: Energia nu trebuie folosita ca forma de presiune politica

Basescu: Energia nu trebuie folosita ca forma de presiune politica

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Summitul privind energia, de la Zagreb, că România nu va accepta niciodată ideea utilizării energiei ca instrument de presiune politică, relateaza Mediafax.
"Trebuie să acceptăm toţi că energia este o marfă, fie ea şi strategică, dar niciodată nu vom accepta ideea utilizării energiei ca instrument de presiune politică", a spus Băsescu.
Şeful statului a menţionat că mesajul principal al intervenţiei sale este că România consideră că soluţia pentru zona Europei de Sud-Est este crearea unei pieţe integrate la nivel regional, în care producătorii de energie să acţioneze conform principiilor liberei concurenţe, iar beneficiarii să poată opta pentru cele mai bune servicii.

Diversificarea rutelor energetice

„România sprijină promovarea proiectelor de infrastructură destinate să deschidă noi rute de transport şi să contribuie la diversificarea surselor de aprovizionare", a spus Traian Băsescu.
El a adăugat că securitatea energetică a regiunii, dar şi a Europei în ansamblu depind de modul în care statele din această zonă vor înţelege să promoveze cooperarea cu marii furnizori de energie în cadrul reglementat de normele liberei concurenţe.
„Acest cadru trebuie să se regăsească şi în abordarea pe care o avem în relaţia cu Federaţia rusă. Principiile transparenţei, reciprocităţii şi nediscriminării în tranzacţionarea energiei trebuie să stea la baza parteneriatelor noastre", a spus Băsescu.

O bursa regionala de energie

Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat că un obiectiv prioritar al României este constituirea bursei regionale de energie.
În discursul său, şeful statului a amintit că România colaborează cu ţările din regiune în vederea constituirii unei pieţe regionale de energie în sud-estul Europei.
„În acest context, dată fiind poziţia avansată pe care România o deţine printre ţările din regiune, în domeniul reformei sectorului energetic şi dezvoltării pieţei de energie, constituirea bursei regionale de energie în România, este un obiectiv prioritar al ţării noastre", a declarat Traian Băsescu.
Presedintele a menţionat angajamentul României pentru punerea în aplicare cât mai curând a iniţiativei legate de extinderea aquis-lui comunitar în materie de energie, la statele din Balcanii de Vest.
„Faptul că Republica Moldova şi Ucraina urmăresc să se integreze în această piaţă energetică demonstrează că soluţia solidarităţii regionale este convingătoare şi preferabilă aranjamentelor exclusiviste, contribuind prin intermediul integrării energetice şi la îndeplinirea aspiraţiilor de integrare europeană", a spus Băsescu.

 

Putin ceremai multa incredere

 

Prezent la reuniunea de la Zagreb, presedintele rus Vladimir Putin a pledat pentru intarirea increderii intre Moscova si tarile din Balcani in vederea unor proiecte energetice comune.
'Suntem convinsi ca pentru aprofundarea contactelor noastre in sectorul energetic, trebuie sa intarim increderea reciproca. Aceasta presupune transparenta, respectul legilor si absenta oricarei discriminari in deschiderea pietelor ', a declarat liderul de la Kremlin, relateaza Rompres.

Gazprom, exemplu de cooperare

Putin a descris concernul rus Gazprom ca 'principala companie' implicata in cooperarea cu tarile din Balcani, care, pe langa, furnizarea de gaze naturale, participa si la constructia de infrastructuri. Presedintele rus a facut referire de asemenea la semnarea, anuntata sambata, la Roma, a unui acord intre compania italiana ENI si Gazprom asupra construirii unui gazoduc de 900 km intre Rusia si Europa. Gazoducul, denumit South Stream, va traversa Marea Neagra pana in Bulgaria, unde se va desparte in doua ramuri, una care va merge in Austria, prin Romania si Ungaria, si alta care va merge catre Grecia, apoi catre Otranto, in sudul Italiei.
UE importa peste 40% din necesarul sau de gaze naturale, iar jumatate din aceasta cantitate provine din Rusia. In acelasi timp, unele state central si est europene depind aproape in intregime de gazele Rusiei.
La summit participa presedintii din Albania, Bosnia, Bulgaria, Croatia, Macedonia, Muntenegru, Romania si Serbia.

Cele mai citite

19 candidaturi au fost respinse la alegerile prezidențiale. Doi candidați au fost respinși

Până în prezent, pentru alegerile prezidențiale din 2024 din România, au fost depuse 19 candidaturi, dintre care doar 7 au fost validate de Biroul...

Amenzile pentru lipsa rovinietei nu vor mai fi aplicate imediat

Șoferii vor avea la dispoziție 24 de ore pentru a achita taxa, fără a mai fi penalizați automat Sistemul va fi similar cu cel care...

Toate aeroporturile din Iran au fost închise până luni dimineață

Agenția France Presse anunţase, inițial, suspendarea zborurilor doar în "unele aeroporturi" ale Iranului Iranul a introdus restricţii asupra zborurilor începând de marţi, când a lansat...
Ultima oră
Pe aceeași temă