15.6 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialBฤƒsescu, despre Coduri: Mai bine spunem cฤƒ ne mai trebuie douฤƒ luni

Bฤƒsescu, despre Coduri: Mai bine spunem cฤƒ ne mai trebuie douฤƒ luni

PreลŸedintele Traian Bฤƒsescu a remarcat, luni, รฎn cadrul ลŸedinลฃei CSM, cฤƒ, dacฤƒ sunt probleme cu noul Cod Penal ลŸi Codul de Procedurฤƒ Penalฤƒ, mai bine se amรขnฤƒ aplicarea cu douฤƒ luni, conform Mediafax.

ลžeful statului a mai spus cฤƒ problema intrฤƒrii รฎn vigoare a noilor Coduri a fost extrem de dezbฤƒtutฤƒ ลŸi ลŸi-a exprimat opinia cฤƒ trebuie elaborat, urgent, un proiect de ordonanลฃฤƒ de urgenลฃฤƒ, de cฤƒtre Ministerul Justiลฃiei, privind modul de aplicare a noului Cod Penal.

„Auzeam asearฤƒ pe un post de televiziune, era abordarea: ยซDomnule, ลŸmecherii ฤƒลŸtia au dat codurile ลŸtiind ce dosare suntยป, dar nespunรขnd nimeni cฤƒ e din 2009, e pe asumarea rฤƒspunderii, iar ลŸmecherii ฤƒลŸtia nici mฤƒcar nu erau la putere la vremea.. Deci o abordare din asta foarte negativฤƒ. Bฤƒgaลฃi ลŸi noul Cod penal, ลŸi explicaลฃi, bฤƒi fraลฃilor, reducerea pedepselor nu a vizat persoane, ci e o nouฤƒ filosofie penalฤƒ, pentru cฤƒ, pรขnฤƒ la urmฤƒ, statul este obligat sฤƒ facฤƒ noua politicฤƒ penalฤƒ ลŸi o face prin legi”, a mai comentat Traian Bฤƒsescu.

CiteลŸte ลŸi: Bฤƒsescu: Trebuie umblat la numirea procurorilor ลŸefi รฎn marile Parchete

Traian Bฤƒsescu a mai spus cฤƒ nu vrea sฤƒ aibฤƒ justiลฃia o „problemฤƒ de imagine” รฎn privinลฃa trecerii de la un Cod la altul.

„Trag, totuลŸi, o concluzie pozitivฤƒ, cฤƒ putem, pentru cฤƒ, altfel, mai bine spunem acum: ยซFraลฃilor, ne mai trebuie douฤƒ luniยป, vorbim ลŸi cu Bruxelles-ul, care ne preseazฤƒ de doi ani sฤƒ le introducem, ลŸi spunem ยซNe mai trebuie douฤƒ luni, cฤƒ avem nu ลŸtiu ce de fฤƒcutยป, sigur, dรขnd explicaลฃii”, a declarat ลŸeful statului.

El a continuat: „Asta nu aลŸ vrea, sฤƒ ne facem cฤƒ putem ลŸi sฤƒ ne trezim cฤƒ nu putem. Mai bine spunem cฤƒ mai stฤƒm douฤƒ luni. Doamne fereลŸte, nu vreau sฤƒ vฤƒ stimulez la o astfel de decizie, dar, decรขt sฤƒ avem lucrurile neclare, mai bine facem un sfert de pas รฎnapoi”.

PreลŸedintele a tras ลŸi o concluzie. „Asta este concluzia cea mai importantฤƒ, cฤƒ intrฤƒ (รฎn vigoare, n.r.) la 1 februarie, iar ceea ce trebuie reglementat reglementฤƒm รฎn timp util”.

CiteลŸte ลŸi: VIDEO. Bฤƒsescu, lui Niลฃu: Sun la CSM cรขnd vor fi probleme privind funcลฃionarea sistemului

ลžeful statului a mai ลฃinut sฤƒ precizeze cฤƒ are cรขteva รฎntrebฤƒri, ca nespecialist, ลŸi a adฤƒugat cฤƒ, vฤƒzรขnd dezbaterea publicฤƒ, legatฤƒ de intrarea รฎn vigoare a Codului Penal ลŸi a Codului de Procedurฤƒ Penalฤƒ, doreลŸte sฤƒ ลŸtie dacฤƒ este asiguratฤƒ baza materialฤƒ, ceea ce รฎnseamnฤƒ sฤƒli, resursฤƒ bugetarฤƒ ลŸi baza de personal, adicฤƒ judecฤƒtori ลŸi procutori, รฎn numฤƒr suficient, pentru aplicarea noului Cod penal.

Ministrul Justiลฃiei, Robert Cazanciuc, a declarat cฤƒ este asiguratฤƒ baza materialฤƒ ลŸi a fost suplimentat numฤƒrul de locuri, existรขnd unele deficienลฃe la capitolul infrastructurii.

„E un proces uriaลŸ intrarea รฎn vigoare a Codurilor”, a mai spus ministrul Justiลฃiei, arฤƒtรขnd cฤƒ aceste probleme vor fi observate รฎn urma unui interval de evaluare.

„Eu รฎnลฃeleg aลŸa, numฤƒrul de judecฤƒtori ลŸi de procurori acceptabil รฎn momentul de faลฃฤƒ, numฤƒrul de sฤƒli de judecatฤƒ, acceptabil. Nu bine, nu foarte bine, undeva pe aici”, a spus ลŸeful statului.

PreลŸedintele a ลฃinut sฤƒ le rฤƒspundฤƒ judecฤƒtorilor CSM care ridicaserฤƒ problema lipsei sฤƒlilor de judecatฤƒ ลŸi a sฤƒlilor de consiliu.

„Din punctul meu de vedere este o utopie, statul sฤƒ poatฤƒ sฤƒ facฤƒ 1.000 de sฤƒli de consiliu. Dacฤƒ s-ar putea face, ar fi extraordinar, dar nu se va putea face”, a declarat, รฎn ลŸedinลฃฤƒ, judecฤƒtorul CSM Mircea Aron.

„Domnule judecฤƒtor, se poate, depinde care este decizia politicฤƒ, pรขnฤƒ la urmฤƒ, pentru cฤƒ s-au putut face o mie de sฤƒli de sport, ลŸi este mai ieftin sฤƒ faci o salฤƒ de judecatฤƒ decรขt o salฤƒ de sport”, a spus el.

„Eu nu am gฤƒsit nicio salฤƒ de sport din cele care s-au promis ลŸi s-au fฤƒcut”, a spus Mircea Aron. „Sฤƒli din astea de sport cred cฤƒ e vai de mama lor. Important este sฤƒ se facฤƒ eforturi financiare, Acum, dacฤƒ spuneลฃi cฤƒ se pot face, este o veste bunฤƒ pentru mine”, a continuat membrul CSM.

„Staลฃi puลฃin”, a replicat preลŸedintele Traian Bฤƒsescu. „Domnule judecฤƒtor, eu am mai spus, am fฤƒcut o urare romรขnilor, ยซSฤƒ trฤƒiลฃi bine!ยป, ลŸi ei au spus cฤƒ e promisiune, sฤƒ trฤƒiascฤƒ bine”, a spus Bฤƒsesescu.

PreลŸedintele a mai arฤƒtat cฤƒ, dacฤƒ existฤƒ decizie politicฤƒ, se poate, problema este cรขt de serios va fi luatฤƒ รฎn consideraลฃie aceastฤƒ problemฤƒ. „Mie nici prin cap nu mi-a trecut, nu am auzit-o, nu ลŸtiam cฤƒ judecฤƒtorilor le trebuie sฤƒli de consiliu, credeam cฤƒ doar sฤƒli de judecatฤƒ”, a mai spus ลŸeful statului.

PreลŸedintele Traian Bฤƒsescu a felicitat CSM, despre care a spus cฤƒ, deลŸi la รฎnceputul lui 2013 a avut cรขteva momente chiar de crizฤƒ, a reuลŸit sฤƒ le depฤƒลŸeascฤƒ ลŸi ลŸi-a fฤƒcut treaba pe parcursul anului ลŸi ลŸi-a รฎndeplinit principalele misiuni, ceea ce justificฤƒ un raport pozitiv, un bilanลฃ care poate fi apreciat ca fiind pozitiv.

Cele mai citite

Protest cu mii de oameni la Budapesta รฎn faศ›a sediului televiziunii de stat

Mii de cetฤƒศ›eni unguri au protestat รฎn faศ›a sediului televiziunii publice din Budapesta, cerรขnd un serviciu de presฤƒ independent. Protestul a fost organizat de...

Sarea recristalizatฤƒ din Romรขnia care provine dintr-un zฤƒcฤƒmรขnt vechi de 2 milioane de lei

Sarea recristalizatฤƒ vรขndutฤƒ de compania de stat Salrom provine dinte-un depozit vechi de 2 milioane de ani, a transmis Ministerul Economiei, Antreprenoriatului ศ™i Turismului: โ€žศ˜tiaศ›i...

Diana ลžoลŸoacฤƒ ลŸi-a depus din nou candidatura la alegerile prezidenลฃiale la BEC

PreลŸedintele Autoritฤƒลฃii Electorale Permanente, Toni Greblฤƒ, membru al Biroului Electoral Central, a declarat cฤƒ Diana ลžoลŸoacฤƒ ลŸi-a depus din nou candidatura la alegerile prezidenลฃiale,...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ