Traian Băsescu a transmis astăzi un mesaj cu prilejul sărbătoririi „Zilei Europei” în care specifică că România „este şi va rămâne un stat pe deplin dedicat destinului său european„.
„Este interesul României ca Uniunea din care facem parte să continue să se consolideze din punct de vedere politic şi economic. România este şi va rămâne un stat pe deplin dedicat destinului său european. Ca români şi cetăţeni europeni, avem datoria şi potenţialul de a contribui la afirmarea identităţii comune a Europei. Progresăm tot mai mult în demersul nostru de a face ca apartenenţa la Uniune să aducă tot mai multe beneficii, atât pentru România şi români, cât şi pentru Uniune şi cetăţenii săi”, spune Băsescu.
Preşedintele României spune că Ziua Europei reprezintă un prilej de celebrare şi de reflecţie, iar celebrarea ei „ne confirmă că cele mai ambiţioase proiecte pot deveni realitate, iar idealurile comune pot fi transpuse în politici concrete, în beneficiul tuturor cetăţenilor europeni.”
„Se împlinesc 61 de ani de la primul demers oficial care a făcut, în timp, posibilă construcţia Uniunii Europene de astăzi. Declaraţia din 9 mai 1950 a ministrului francez al afacerilor externe, Robert Schuman, a pus bazele unei cooperări fără precedent în sectorul esenţial al cărbunelui şi al oţelului, între Franţa şi Germania şi alte state care doreau să se alăture. Declaraţia Schuman a avut astfel meritul de a aşeza Europa pe drumul unui viitor comun, al păcii şi al prosperităţii”, a spus Băsescu în mesajul său.
El mai amineşte şi valorile şi principiile pe care se fundamentează Uniunea Europeană: libertatea, democraţia, egalitatea, statul de drept, respectarea drepturilor omului, dar şi saolidaritatea.
„Avem, de asemenea, prilejul de a evalua drumul pe care Uniunea l-a parcurs până în prezent, de a reflecta asupra a ceea ce suntem astăzi şi a direcţiei viitoare în care se va dezvolta Uniunea. Europa de astăzi a evoluat faţă de momentul când a început punerea în practică a marelui proiect european. Cu toate acestea, solidaritatea a rămas un principiu fundamental al acţiunilor la nivel comunitar. Solidaritatea statelor membre ale Uniunii şi a instituţiilor comunitare este cu atât mai relevantă în actualul context, în care obiectivul ieşirii din criză şi al relansării economice nu poate fi atins în absenţa unei acţiuni concertate şi solidare a Uniunii. Acest lucru echivalează cu promovarea unei Uniuni puternice în plan intern şi capabile să acţioneze coerent la nivel global”, se arată în mesajul preşedintelui.