16 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialBasescu a pierdut razboiul cu coruptia. Ne ramane Europa

Basescu a pierdut razboiul cu coruptia. Ne ramane Europa

Votul unanim al Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor asupra recomandarii adresate plenului de a nu aviza inceperea urmaririi penale a lui Adrian Nastase este certificatul de deces al anticoruptiei in Romania. Ceea ce a inceput cu eliminarea Monicai Macovei din Guvern si a continuat cu instalarea sinistrului Tudor Chiuariu la Ministerul Justitiei si cu asaltul asupra DNA s-a incheiat la sfarsitul saptamanii trecute cu victoria lui Adrian Nastase si cu infrangerea lui Traian Basescu.

Publicarea pe site-ul oficial al Camerei Deputatilor a referatului procurorilor DNA intr-unul dintre dosarele lui Nastase nici macar nu mai este un eveniment atat de grav. Este doar o cruzime complet inutila asupra cadavrului Justitiei, destinata umilirii DNA, umilirii presedintelui si umilirii eforturilor europene de a forta reformele in domeniu. La un an si jumatate de la aderarea la UE, Romania este tara in care parlamentarii patriei hotarasc pe fondul cauzei ca toate dosarele intocmite de DNA impotriva lui Nastase sunt dosare politice, cand tot ceea ce li se cerea era un aviz procedural, o simpla formalitate. Este o decizie orwelliana, absolut dezgustatoare prin absurdul ei si prin dispretul pe care il dovedeste fata de cetateni, pentru ca nu se poate decide decat politic ca dosarul lui Nastase este unul politic. In conditiile in care pe deputati nu trebuie sa-i priveasca in nici un fel continutul dosarelor, a decide ca, "pe fond, din analiza probelor existente, nu reies elemente care sa justifice aceasta cerere" de urmarire penala inseamna a-ti aroga competentele unei instante, si inca a uneia politice, pe care Parlamentul Romaniei nu le are prin Constitutie. A acuza DNA de instrumentare a unui dosar politic cand tu insuti iei o hotarare strict politica este, pur si simplu, cinic. A observat acest lucru si Uniunea Judecatorilor din Romania, care a denuntat ieri transformarea Comisiei in instanta de judecata.

In felul acesta, separatia puterilor in stat se estompeaza. Daca pe vremea lui Adrian Nastase puterea judecatoreasca era controlata politic prin mijloacele administratiei centrale, in actualul mandat controlul se realizeaza de catre Legislativ. Celebra majoritate 322 care l-a suspendat pe Traian Basescu (PSD-PNL-PC-PRM) si-a facut si de aceasta data datoria si l-a spalat de orice pacate pe acelasi Adrian Nastase, care se viseaza candidat unic la presedintie din partea Marii Coalitii. Pentru a putea face acest lucru legiuitorii nostri nu s-au sfiit sa incalce Constitutia si principiul separatiei puterilor in stat, arogandu-si puteri jurisdictionale. Daca instantele nu mai pot fi influentate direct de politicieni, atunci politicienii se declara cu de la sine putere instante de judecata. Statul de drept a murit si personajele abjecte care populeaza Comisia juridica oficiaza parastasul.
In Romania anului 2008 membrii Legislativului isi aroga puterea de a da verdicte si hotarasc ca Adrian Nastase si Miron Mitrea nici macar nu pot fi acuzati de coruptie, daramite sa fie judecati. Intre timp, o judecatoare adevarata ii elibereaza pe membrii clanului de interlopi ai lui Sile Pietroi din Glina pentru ca "nu prezinta pericol public". Cu scuzele Curtii, presupun.

E timpul sa admitem ca lupta anticoruptie a esuat la fel cum a esuat si reforma justitiei. Ambele trebuiau sa mearga umar la umar si sa se sustina una pe cealalta. Combaterea coruptiei trebuia sa ne scape de judecatori, procurori si functionari corupti, iar reforma justitiei trebuia sa elimine coruptia pana la cel mai inalt nivel. Conditia necesara pentru succes era vointa elitei politice. Or, aceasta vointa politica nu a existat niciodata. Dimpotriva. Suntem pe cale sa realizam visul de aur al politicienilor postcomunisti. O societate fara stat de drept, dar membra a Uniunii Europene. O societate in care se poate fura cu impunitate.
In aceste conditii, nu ar trebui sa ne mire daca Uniunea Europeana va lua act, in raportul pe Justitie ce va fi publicat pe 23 iulie, de esecul reformei Justitiei in Romania. La urma urmei, nu are nici un rost sa pretinzi ca lucrurile merg bine cand cazul Nastase dovedeste ca ele merg din ce in ce mai prost. Guvernul Tariceanu este, in cel mai bun caz, indiferent, Parlamentul este complice, iar presedintele este izolat. Nu mai ramane decat Bruxellesul. Membrii clasei noastre politice nu ar avea argumente pentru a respinge o eventuala activare a clauzei de salvgardare pe Justitie. Cu toate acestea, clauza ar putea face mai mult rau decat bine si, in plus, ar insemna recunoasterea unui esec comunitar. Nu este exclus insa ca in cazul in care Comisia se abtine sa activeze clauza, sa fie luate in considerare alte masuri, de la blocarea fondurilor la suspendarea dreptului de vot al Romaniei in Consiliul European.

Cele mai citite

Revoluția subterană a lui Nicușor Dan „îngroapă” 45 de km de conducte noi

Primarul Capitalei a reamintit că anul trecut au fost reabilitate țevi pe o lungime de 50 de km Într-o postare pe Facebook, primarul Nicușor...

Avertizare Cod Portocaliu de inundații emis pentru șase județe

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare de Cod Portocaliu de inundații, valabilă pe 30 septembrie, pentru râurile...

Crimă oribilă în București: a fost ucis cu o sapă. Cadavrul a fost găsit după mai multe zile

Un tânăr în vârstă de 29 de ani a fost arestat preventiv, pentru uciderea unui bărbat, de 34 de ani, într-un imobil abandonat din...
Ultima oră
Pe aceeași temă