3.6 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSpecialBartolomeu i-a taiat avantul Patriarhului

Bartolomeu i-a taiat avantul Patriarhului

» Alegerile pentru Mitropolia Moldovei au reeditat lupta pentru Patriarhie dintre Bartolomeu Anania si Daniel.

» Teofan al Olteniei a fost o solutie de compromis, menita sa impace divergentele de la Iasi.

» Teofan, apropiat al lui Anania, va asigura o stavila in calea Patriarhului, care aproape reusise sa-si impuna un om de incredere in Moldova .

La prima vedere,
numele noului Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, Teofan, pare ca a rasarit din senin printre candidatii la aceasta functie; a fost un caz clasic de "doi se bat si al treilea castiga". Sinodul mitropolitan de la Iasi ii aruncase deja oficial in cursa pe Ioan al Harghitei si Covasnei si pe Casian al Dunarii de Jos, iar Calinic Botosaneanul a fost desemnat si el de Sfantul Sinod sa incerce castigarea scaunului de mitropolit, in urma sustinerii puternice din partea eparhiilor iesene. "Alegerea lui Teofan a fost o solutie de compromis, pentru a nu supralicita niste conflicte intre preotii si laicii de la Iasi. In plus, asupra lui nu plana absolut nici o suspiciune si nu a fost implicat in acest conflict", explica Radu Carp, profesor de stiinte politice la Universitatea Bucuresti si familiarizat cu lumea bisericeasca. Conflictul a aparut in urma eliminarii lui Calinic dintre candidatii propusi de sinodul mitropolitan de la Iasi. Acesta a contestat rezultatul alegerilor de acolo la Sfantul Sinod, sustinut de 500 de laici, preoti si teologi. "Sfantul Sinod avea de ales: ori ii admitea contestatia, ori il includea printre candidati", arata Carp. Surse din mediul bisericesc ne-au explicat in termeni laici marea miza a luptei pentru Mitropolia Moldovei: stavropighiile – parohii care sunt subordonate direct Patriarhiei, iar banii stransi de ele merg direct la Bucuresti. "Bartolomeu (Mitropolitul Clujului – n.red.) si o parte a Sfantului Sinod au fost deranjati de jocurile de la Iasi si de dorinta lui Daniel de a transforma cele mai bogate eparhii din Moldova in stavropighii. Pe multi a inceput sa-i deranjeze faptul ca Daniel isi aduce in pozitii-cheie oameni nu neaparat valorosi, dar care ii sunt supusi orbeste", spun sursele noastre. In rest, rolurile au fost impartite astfel: Ioan al Harghitei si Covasnei, la fel ca la alegerile pentru Patriarhie, "om de paie" al lui Daniel, care sa atraga voturi in cealalta directie; Casian, preferatul lui Daniel; Calinic, preferat de eparhiile Moldovei. Teofan a reprezentat solutia de compromis prin care Sfantul Sinod, influentat de Bartolomeu Anania, a reusit sa iasa elegant din tot acest joc.

Istoricul Cristian Vasile crede ca totul a fost "o negociere intre eparhiile de la Cluj si de la Craiova". Alegerea lui Teofan poate fi interpretata, in opinia lui Cristian Vasile, "ca o lupta intre IPS Bartolomeu Anania si Prea Fericitul Daniel". Istoricul argumenteaza ca au existat "evidente conflicte intre ei si acestea continua un moment de tensiune care a existat inca dinainte de alegerea Patriarhului, de la alegerile pentru Mitropolia Clujului". De altfel, Teofan a fost contracandidatul lui Daniel la scaunul de Patriarh, retragandu-se din cursa dupa primul tur de scrutin si cedandu-i voturile lui Bartolomeu Anania. si profesorul Radu Carp stie ca "Teofan a fost foarte apropiat de Patriarhul Teoctist si de aici apropierea de Bartolomeu, de care il leaga o unitate de repere in ce priveste rolul Bisericii".

Cunoscatori ai mediului bisericesc sustin ca in ultima vreme s-a format o rezistenta fata de actualul Patriarh, iar prin alegerea lui Teofan, Daniel pare ca isi pierde din autoritate. Aceasta parere este impartasita si de directorul Academiei Evanghelice din Sibiu, Jurgen Henkel, care crede ca "poate Sfantul Sinod a vrut ca PF Daniel sa nu fie prea dominant". Conform lui Jurgen Henkel, votul in favoarea mitropolitului Olteniei "nu a fost un vot politic, ci mai degraba unul duhovnicesc, pentru ca alegerea lui IPS Teofan este buna pentru asigurarea unui echilibru in Biserica Romana".

» Daniel al Olteniei
Patriarhul Daniel a anuntat ca va asigura locotenenta Mitropoliei Olteniei pana la alegerile ce vor avea loc in vara, dupa ce scaunul a fost lasat liber de Teofan. Miscarea nu il surprinde pe profesorul Radu Carp, care crede ca, dupa ce a pierdut intr-un fel Moldova, Daniel isi va asigura macar Oltenia: "Probabil ca unul dintre cei trei perdanti va veni in Oltenia".

Pe langa mitropolitul Moldovei, au mai fost alesi alti sapte episcopi. Astfel, Visarion Rasinareanul a fost ales episcop de Tulcea, Sebastian Ilfoveanul a fost ales episcop al Slatinei, iar Petroniu Salajanul a devenit episcop al Salajului. Pentru eparhiile din strainatate au fost alesi Siluan Marsilianul la Episcopia Ortodoxa Romana a Italiei, parintele arhimandrit Mihail Filimon la Episcopia Ortodoxa Romana pentru Australia si Noua Zeelanda, protosinghel Macarie Dragoi la Episcopia Ortodoxa Romana pentru Europa de Nord si parintele arhimandrit Timotei Lauran la Episcopia Ortodoxa Romana din Spania si Portugalia.

Cele mai citite

Piața asigurărilor Casco: Creștere de 11% în primele 9 luni ale anului trecut

În primele nouă luni ale anului 2024, piața asigurărilor Casco a înregistrat prime brute subscrise de peste 2,9 miliarde de lei, marcând o creștere...

Bulgaria primește primele avioane F-16 noi. România va face poliție aeriană cu aparate second-hand

Jurnaliștii bulgari dau ca exemplu România, care gestionează mai bine proiectul de trecere a aviației occidentale spre aeronavele F-35 de ultimă generație Bulgaria marchează un...

CSM București a trecut în stil de mare echipă de Krim Mercator Ljubljana cu 36-23

CSM București a învins echipa slovenă Krim Mercator Ljubljana cu scorul de 36-23 (17-8), sâmbătă, în Sala Polivalentă ''Ioan Kunst-Ghermănescu'', în Grupa A a...
Ultima oră
Pe aceeași temă