6.6 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăSpecialBarroso vrea o piata energetica regionala

Barroso vrea o piata energetica regionala

„Pachetul energetic” adoptat ieri de Comisia Europeana combina strategiile de mediu privind reducerea efectului de sera cu liberalizarea pietei energetice interne a UE si cu siguranta energetica in relatia cu tari furnizoare precum Rusia.
„Europa trebuie sa conduca lumea intr-o revolutie postindustriala. Deciziile pe care le luam acum vor duce la o economie cu emisii reduse de CO2”, a declarat ieri presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. El a subliniat ca statele membre trebuie sa „urmareasca activ o politica energetica externa comuna” si ca „UE trebuie sa vorbeasca pe o singura voce” in plan extern.
Barroso a calificat din nou drept „inacceptabile” actiunile Rusiei si ale Belarus, afirmand ca aceste state au „o reala problema de credibilitate” si ca UE va actiona in asa fel incat sa garanteze ca asemenea intreruperi nu vor mai avea loc.

Strategia energetica

Strategia elaborata de comisarul pentru Energie Andris Piebalgs prevede infiintarea unui „mecanism de solidaritate” intre statele membre, prin coordonarea politicilor energetice nationale in relatie cu furnizori precum Rusia. „Energia trebuie sa devina parte integranta in toate relatiile externe ale UE; este cruciala pentru securitatea geopolitica, stabilitatea economica si dezvoltarea sociala”, se arata in strategie. Se prevad parteneriate strategice cu Algeria, dezvoltarea relatiilor cu Azerbaidjan si Kazahstan, inceperea negocierilor cu Uzbekistan si Turkmenistan. Si Libia apare ca potential partener, pe langa Egipt. Strategia prevede si „continuarea relatiilor stranse cu SUA (…) mai ales in promovarea pietelor energetice deschise si competitive, precum si a eficientei energetice”. Relatia cu Rusia trebuie „intarita prin negocierea unui acord robust si comprehensiv de cooperare energetica”, prin promovarea adoptarii Cartei Energetice de catre Moscova, care sa deschida piata energetica ruseasca investitorilor straini.

Moldova intra in carti

Relatiile UE cu vecinii sunt „fundamentale pentru securitatea si stabilitatea Europei”, se arata in strategie. In acest sens, se doreste „formarea unei retele ample de tari in jurul UE, care sa actioneze conform regulilor si principiilor ce deriva din politica energetica a UE”. Baza de pornire pentru o piata energetica regionala este Tratatul Comunitatii Energetice, care include mai intai tarile balcanice, dar care va fi extins si la alte tari vecine. „Recenta admitere a Moldovei, Norvegiei, Turciei si Ucrainei ca observatori poate fi vazu-ta drept un prim pas catre statutul de membru deplin al Comunitatii Energetice”.

Liberalizare cu nabadai

Liberalizarea pietelor interne de energie se loveste inca de reticenta Germaniei si Frantei, deja sanctionate de comisarul Piebalgs pentru practici neconcurentiale si „nationalism energetic”. Barroso a anuntat ieri ca, pe langa obiectivele ambitioase din strategie, este prevazut si un „plan B”, mai diluat, pentru Consiliul European de primavara, cand statele membre vor adopta acest „pachet energetic”, ce va fi apoi implementat in fiecare tara.

Cele mai citite

Hezbollah a lovit o sinagogă din orașul israelian Haifa

Armata israeliană a anunţat sâmbătă că o sinagogă a fost lovită de o salvă "semnificativă" de rachete lansate de mişcarea islamistă libaneză Hezbollah asupra...

Ilie Bolojan: Fac un apel public către Nicolae Ciucă, Mircea Geoană şi Elena Lasconi să găsească o soluţie în al 11-lea ceas

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, cere candidaților de dreapta, să găsească o variantă de a nu fragmenta voturile Partidul Național Liberal a organizat...

Bela Karolyi, antrenorul Nadiei Comăneci, a murit la vârsta de 82 de ani

Karolyi şi soţia sa Martha au antrenat multiple medaliate olimpice cu aur şi campioane mondiale în SUA şi România, inclusiv pe Nadia Comăneci şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă