12 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSpecialBaronii aviarei, după gratii

Baronii aviarei, după gratii

Procurorii anticorupţie au descoperit că, sub pretextul anihilării gripei aviare, mai mulţi oameni de afaceri şi şefi din Ministerul Transporturilor au jefuit bugetul public cu peste cinci milioane de euro.

Unii dintre cei mai importanţi actori ai gripei aviare din 2006 vor petrece sărbătorile de iarnă după gratii. Este vorba de omul de afaceri Tonel Ursachi, administratorul SC Lumi, şi Victor Butean – director în cadrul Agenţiei de Sănătate Publică din Ministerul Transporturilor, arestaţi prin decizia Curţii de Apel Bucureşti. Cei doi sunt acuzaţi de procurorii DNA că au „aranjat” acordarea contractelor pentru dezinfecţia declanşată de autorităţi în acea perioadă. Butean, sprijinit şi de alte persoane, l-a sprijinit pe Ursachi să obţină prin firma sa contracte supraevaluate de prestări de servicii de dezinfecţie, în condiţiile în care firma avea un singur angajat şi niciun fel de utilaje. De altfel, activităţile stabilite prin contractele de dezinfecţie au fost efectuate de 12 firme subcontractante. Cu toate că nu a prestat nici un fel de activităţi, firma S.C. Lumi SRL a înregistrat un profit net de aproximativ 6 milioane euro. Rolul lui Butean a fost foarte important în această schemă, întrucât chiar el aproba plăţile care se făceau pentru firma lui Ursachi.

Cine a scăpat de arestare

Pentru activitatea sa Butean a primit de la Ursachi mită, în mai multe tranşe: 17.000 de euro
„cash” dar şi aproape 800.000 de euro, profitul unei afaceri în care Butean şi-a băgat o firmă fantomă în circuitul achiziţionării de substanţă folosită la dezinfecţie, potrivit procurorilor. Cu aceşti din urmă bani, Butean a devenit, prin socrul său, proprietarul Azur TC Baia Mare. Potrivit unor surse judiciare, la un pas de arestare a fost şi Mihaela Hîncu – directorul Agenţiei de Sănătate Publică din Ministerul Transporturilor. Ea este acuzată de luare de mită, deoarece ar fi primit 12.000 de RON de la Ursachi, dar procurorii au evitat să ceară arestarea ei pentru că este mama unui copil de şase luni.

Sechestru pe stâna de capre a baronului aviarei

Pentru a recupera prejudiciul cauzat de contractele frauduloase, procurorii DNA au instituit sechestru pe bunurile tuturor celor învinuiţi în dosar. Pe lângă locuinţe şi maşini, dar şi un cont de aproximativ 160.000 de euro pe numele lui Tonel Ursachi, anchetatorii au instituit sechestru şi pe o „fermă de capre” deţinută de Agrozoovet Consult Impex Iaşi, controlată de Ursachi prin cumnatul său, Valică Afrăsinei. Firma a fost înfiinţată imediat ce Lumi SRL a încasat toţi banii pe dezinfecţie. Anchetatorii spun că, de fapt, Tonel Ursachi a folosit Agrozoovet pentru spălarea banilor obţinuţi din gripa aviară. În acte, Lumi SRL urma să acorde, contra cost, consultanţă Agrozoovet SRL pentru înfiinţarea unei staţiuni de creştere a caprelor. „Aşa zisa «staţiune zootehnică» este de fapt o simplă stână cu nişte capre”, arată procurorii DNA în referatul prin care au cerut arestarea preventivă a lui Ursachi, numit de presă şi „baronul aviarei”.

Cum au crescut focarele de gripă aviară odată cu Ursachi

Anchetatorii au observat un amănunt extrem de interesant: „imediat după apariţia în afacere a lui Tonel Ursachi au început să crească şi focarele de gripă aviară”, explică sursele RL. Pe de altă parte, procurorii DNA, în urma interceptărilor convorbirilor telefonice, au descoperit că Ursachi a încercat să influenţeze mai mulţi martori. Unul dintre aceştia este nepotul lui, Andrei Ursachi. În ziua în care a fost citat la DNA ca martor, acesta a fost sunat de 12 ori de unchiul său, care îi dădea indicaţii despre ce să spună în faţa procurorilor.

În acelaşi dosar procurorii DNA i-au mai învinuit şi pe Traian Preoteasa, fost director al CFR, şi Aurel Băluţ – ex-director al Companiei Naţionale de Autostrăzi.

Cele mai citite

Fost ministru de Finanțe: „Scăderea pragului ar putea duce la diminuarea fondurilor la buget”

„Ordonanța trenuleț,” publicată recent în Monitorul Oficial, introduce schimbări semnificative în regimul fiscal aplicabil microîntreprinderilor. Începând din 2025, pragul veniturilor pentru care firmele pot beneficia...

Prima contracție a exporturilor globale de țiței de la pandemia COVID-19

Conflictele în desfășurare din Ucraina și Orientul Mijlociu au continuat să perturbe comerțul pentru al doilea an consecutiv Exporturile globale de țiței au înregistrat o...

China extinde subvențiile pentru înlocuirea electrocasnicelor vechi în încercarea de a stimula economia

Lansată în 2023, inițiativa urmărește să crească cheltuielile gospodăriilor din China, în contextul încetinirii economice și al problemelor din sectorul imobiliar, informează Financial Times. Pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă