-3 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSpecialBarometrul european: suntem fericiti in UE, dar nefericiti in Romania

Barometrul european: suntem fericiti in UE, dar nefericiti in Romania

In toamna anului 2007 romanii au fost poporul cel mai increzator in UE, cel mai optimist pe urmatorul an, insa la capitolul satisfactie personala jumatate sunt multumiti, jumatate nu.

Eurobarometrul de opinie publica, finantat si comandat de Comisia Europeana in toate statele UE, arata ca in toamna anului 2007 Romania inregistra cea mai mare incredere in UE (68%), urmata de Estonia. In schimb, parerea ca vocea Romaniei conteaza in Europa a scazut de la 27%, in primavara anului trecut, la 20%. Pentru romani, UE este importanta pentru combaterea terorismului si a infractionalitatii, pentru imbunatatirea situatiei economice si a protectiei mediului. Raportul mai arata ca romanii asteapta inca sa resimta avantajele de membri UE.
Cu toate ca doar Suedia ne depaseste optimismul fata de cum va evolua propria viata in urmatorul an (41% cred ca in bine), satisfactia fata de viata actuala nu este la fel de mare: 49% sunt multumiti de ea, fata de 79%, cat este media europeana. Raportul european constata ca in Romania numarul multumitilor, care cred ca in viitor le va fi la fel de bine, este egal cu cel al nemultumitilor, care cred ca viata va fi la fel de rea in continuare. Cei mai satisfacuti sunt tinerii din mediul urban, iar cei mai nemultumiti varstnicii din mediul rural. Starea de spirit care predomina in Romania este una negativa, cu oameni majoritar nemultumiti de prezent si care se raporteaza in mare parte (o treime) negativ la viitor. Din acest punct de vedere, romanii se aseamana cu bulgarii, ungurii si lituanienii.
Agenda publica a Romaniei situeaza in topul ingrijorarilor cetatenesti preturile si inflatia (35%) si situatia economica (31%), in timp ce interes scazut starnesc educatia (8%), imigratia (4%), protectia mediului si politica externa (3%). Eurobarometrul subliniaza ca, in premiera, romanii nu mai sunt ingrijorati doar de un domeniu vag, economia, ci de ceva specific, preturile.
Topul institutiilor in care romanii au incredere a ramas aproximativ neschimbat toamna trecuta: pe primul loc Biserica (77%), apoi Armata (68%), televiziunea si radioul (61%) si presa scrisa (53%). Cel mai prost stau institutiile reprezentative ale statului, ceea ce se reflecta in starea proasta de spirit a romanilor. Astfel, doar 26% au incredere in Justitie, in Guvern cred 21%, in Parlament 17%, iar pe partidele politice se bazeaza doar 11% din romani.

»Stare de spirit

Romanii se inscriu in categoria popoarelor a caror stare de spirit este dictata de perceptia fata de institutiile nationale si de evolutia PIB. Totusi, sondajul Comisiei Europene remarca o schimbare: romanii nu isi mai raporteaza starea de spirit la media nationala, ci la cea europeana, de care au dat cu nasul prin migratie, turism si informatii provenite din media.

Cele mai citite

Chiriile exorbitante plătite de statul român

Ministerul Fondurilor Europene achită 2,4 milioane de euro anual, pentru sediul său din nordul Capitalei Fostul ministru al Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a afirmat că...

Bulgaria primește primele avioane F-16 noi. România va face poliție aeriană cu aparate second-hand

Jurnaliștii bulgari dau ca exemplu România, care gestionează mai bine proiectul de trecere a aviației occidentale spre aeronavele F-35 de ultimă generație Bulgaria marchează un...

Chiriile exorbitante plătite de statul român

Ministerul Fondurilor Europene achită 2,4 milioane de euro anual, pentru sediul său din nordul Capitalei Fostul ministru al Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a afirmat că...
Ultima oră
Pe aceeași temă