15.2 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialBarack Obama isi anunta vicepresedintele

Barack Obama isi anunta vicepresedintele

» Partidul Democrat nu a mai numit un guvernator ca vicepresedinte din 1924, fapt care, alaturi de lipsa de experienta care i se reproseaza si lui Obama, ar fi un handicap pentru Timothy M. Kaine.

» Joe Biden este un veteran al politicii americane, considerat un bun cunoscator al relatiilor externe, domeniu in care Obama este acuzat de republicani ca nu are experienta.

» Numele candidatului la functia de vicepresedinte va fi transmis prin SMS sustinatorilor lui Obama, a promis echipa de campanie a senatorului de Illinois.

Candidatul democrat la Casa Alba Barack Obama a declarat ca s-a hotarat asupra potentialului vicepresedinte, dar identitatea acestuia va fi dezvaluita abia astazi, la un miting electoral din Springfield (Illinois), la Old State Capitol, cladirea istorica a parlamentului local, in care Abraham Lincoln a lucrat ca senator.
Traditional, functia de vicepresedinte este considerata de mica importanta. Dar in cursa electorala de anul acesta s-a dat o atentie mai mare potentialilor "secunzi", din cauza diferentelor mici in sondaje dintre candidatul democrat si cel republican, care fac ca fiecare amanunt legat de acestia sa conteze.

Dintre numele vehiculate pentru ticket-ul democrat s-au detasat trei, inregistrate si la casele de pariuri: senatorul de Delaware Joe Biden (65 de ani), unul dintre "greii" politicii americane, senatorul de Indiana si specialistul in probleme de securitate Even Bayh (52 de ani) si guvernatorul de Virginia Timothy M. Kaine (50 de ani).

Joe Biden, care s-a aflat in ultimele zile in centrul atentiei datorita vizitei sale in Georgia, in calitate de presedinte al Comisiei pentru relatii externe a Senatului american, si-a demonstrat abilitatile in chestiuni de politica externa si de aparare, domeniile in care Obama este criticat pentru lipsa de experienta. Pe de alta parte insa, varsta sa, ca si cariera indelungata la Washington ar putea pune sub semnul intrebarii ideea de schimbare in lumea politicii americane pe care mizeaza Obama.

Conventiile

» Expunere si profit
Conventiile nationale in care cele doua partide, democrat si republican, isi investesc oficial candidatii la prezidentiale sunt nu doar un prilej de propaganda politica, ci si o sursa importanta de venituri si de expune-re publicitara pentru orasele care le gazduiesc.  "Anul acesta am avut in presa genul de expunere pe care doar Parisul si Toscana o au de obicei", a declarat purtatorul de cuvant al comitetului local de organizare a Conventiei Democrate, care incepe luni la Denver (Colorado). Denver si Minneapolis-St. Paul (Minnesota), unde va avea loc Conventia Republicana, intre 1 si 4 septembrie, se asteapta la venituri de 150 milioane pana la 250 milioane dolari. Denver va gazdui aproximativ 1.200 de evenimente legate de Conventia Democrata, iar la Minneapolis-St. Paul sunt programate "sute" de evenimente in marginea reuniunii republicane. Aproximativ 15.000 de jurnalisti sunt asteptati la Denver, numarul celor care vor transmite de la conventia republicanilor fiind relativ egal. Cunoscatorii spun, de altfel, ca mai interesante decat dezbaterile si discursurile publice sunt intalnirile discrete din cafenele sau restaurante, ai caror proprietari se pregatesc pentru afluxul de vizitatori pretentiosi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă