In ziua de 20 ianuarie, Barack Obama va deveni primul presedinte de culoare al Statelor Unite. El a facut fata celor 500 de amenintari cu moartea primite in timpul campaniei electorale si celor doua comploturi privind asasinarea sa.
In luna decembrie 2008, revista "Time" l-a desemnat pe Barack Obama "Omul anului, pentru istorica sa candidatura la alegeri" .
Elie Wiesel, detinatorul Premiului Nobel Pentru Pace, considera ca: "Barack Obama marcheaza un profund progres moral in istoria ca si in atitudinile oamenilor din America. El este dovada clara ca ceea ce parea aproape de neimaginat ieri este posibil acum".
Ayaan Hirsi Ali, autorul cartii "Infidel", membru al "American Enterprise Institute" si fost membru in parlamentul olandez, apreciaza ca: "Talentul oratoric, originea de culoare si siguranta lui Barack Obama i-au castigat increderea majoritatii votantilor si victoria decisiva pentru a deveni primul Presedinte negru al Americii". ("Time", 19.12.2008)
Tinerii de pretutindeni il vad pe Obama ca pe un simbol al sperantei.
Cine este Barack Obama
Primul afro-american ales presedinte al Statelor Unite, a fost junior Senator al Statelor Unite pentru Ilinois, din 2005 pana in 16 noiembrie 2008. Din 20 ianuarie 2009 el va fi cel de-al 44-lea presedinte al Americii. Este licentiat al Columbia University si Harvard Law School unde a fost primul presedinte afro-american al Harvard Law Review. A practicat in calitate de avocat pentru drepturile civile in Chicago, inainte de a fi senator de trei ori in Senatul din Illinois (1997-2004). A predat dreptul constitutional la University of Chicago Law School din 1992 pana in 2004. Dupa o incercare nereusita de a obtine un loc in Camera Reprezentantilor in anul 2000, Obama si-a anuntat campania pentru Senatul U.S., in ianuarie 2003, si a fost ales in noiembrie 2004. A tinut cuvantarea fundamentala la Conventia National Democrata in iulie 2004.
Ca membru al minoritatii democrate la cel de al 104-lea Congres, Obama a participat la crearea legislatiei pentru controlul armelor conventionale si a militat pentru promovarea unei mai mari responsabilitati publice in folosirea fondurilor federale. A intreprins mai multe calatorii in estul Europei, Orientul Mijlociu si Africa. In timpul celui de-al 110-lea Congres a contribuit la crearea legislatiei privind lobby-ul si frauda electorala, schimbarea climatului, terorismul nuclear si s-a pronuntat pentru ca personalul militar U.S. sa se inapoieze dupa indeplinirea indatoririi de lupta din Irak si Afganistan.
Familia
Barack Hussein Obama s-a nascut in Honolulu, Hawaii. Barack, in swahili, inseamna binecuvantat. El este fiul lui Ann Dunham, americanca alba din Wichita Kansas avand stramosi englezi si irlandezi. Arborele genealogic al familiei lui Obama are radacini adanci in istoria americana, este ruda indepartata cu vicepresedintele Dick Cheney si cu presedintele George W. Bush, daca ne intoarcem in timp pe la 1600.
Tatal lui, Barack Obama senior, s-a nascut in Kenya si era student la Universitatea din Hawaii, cand a cunoscut-o pe mama lui Obama. Tatal lui era un om ambitios, cu o voce tunatoare si o minte stralucita, dupa cum consemneaza Amanda Ripley intr-un articol din "Time", intitulat "Familia lui Obama". Cand Obama avea un an, tatal sau a plecat sa studieze la Harvard. S-a intors in Kenya cu planuri mari, dar a avut de luptat cu obstacolele politice si tribale si cu alcoolismul. El a fost de trei ori casatorit si a murit, intr-un accident de masina, in 1982. Nu si-a vizitat fiul in Hawaii decat o singura data, cand acesta avea zece ani.
Mama lui Obama junior era o fata cerebrala, linistita din Kansas. Dupa terminarea colegiului s-a mutat cu parintii in Hawaii, unde s-a casatorit cu un student african. Cand l-a nascut pe Obama avea 18 ani. Trei ani mai tarziu a divortat si s-a casatorit cu un alt student strain, Lolo Soetoro, din Indonezia. A divortat si de acesta in 1980. Ann a fost doctor in antropologie si a devenit un respectat expert in microfinante din Indonezia. A murit de cancer in 1995.
Dar Obama a locuit cu bunicii lui, Stanley si Madelyn Dunham, pe cand mama lui lucra in Indonezia (1971-1979). Nascuti in Kansas, bunicii lui au locuit in patru state, inainte de a se stabili in Hawaii.
Obama are sapte frati si surori vitrege raspanditi pe trei continente. Un frate vitreg a murit intr-un accident de motocicleta. El este mai apropiat de Maya Soetoro-Ng, fiica mamei sale din cea de-a doua casatorie, si cu Auma Obama, fiica tatalui sau din prima casatorie. Maya preda istoria la o scoala de fete din Honolulu, iar Auma lucreaza la o institutie filantropica din Kenya.
Pe sotia sa Michelle, Obama a cunoscut-o la firma juridica din Chicago, Sidley & Austin, unde venise si ea sa lucreze dupa ce absolvise Harvard Law School. Ea are o biografie mai putin spectaculoasa decat Obama, a crescut in modesta casa a parintilor sai din South Side, Chicago. Dupa ce s-au cunoscut, ea a parasit firma juridica. A petrecut o mare parte din cariera sa la University of Chicago. Inainte de a se ocupa, in exclusivitate, de campania sotului sau, era vicepresedinte pentru probleme comunitare la centrul medical universitar. Din aceasta casatorie au rezultat doua fete: Malia, care are zece ani si Sasha care are sapte ani. Locuiesc in South Side si urmeaza cursurile unei scoli particulare.
Studii si activitate
Dupa absolvirea Colegiului, Obama s-a mutat la Los Angeles, unde a studiat timp de doi ani la Colegiul Occidental. Apoi s-a transferat la Columbia University New York City, unde s-a specializat in stiinte politice, si anume, in relatii internationale. A obtinut Bachelor of Arts in Columbia, in 1983. In 1988 a calatorit pentru prima data in Europa, dupa care s-a dus pentru cinci saptamani in Kenya, unde s-a intalnit pentru prima data cu o mare parte din rudele dupa tata.
Obama a intrat la Harvard Law School la sfarsitul anului 1988. In primul an a fost selectat ca editor al Harvard Law Review, iar in al doilea an a fost ales presedinte al revistei. Alegerea sa ca primul presedinte de culoare al Harvard Law Reviw a atras atentia media nationale ceea ce a dus la incheierea unui contract si la primirea unui avans pentru scrierea unei carti despre relatia dintre rase. University of Chicago Law School i-a asigurat o bursa si un birou in care sa lucreze la cartea sa. Desi planuise sa o termine intr-un an, cristalizarea ei intr-o carte de memorii a durat mult mai mult. Pentru a putea sa lucreze fara intrerupere s-a retras impreuna cu Michelle, sotia sa, la Bali.
Dreams from My Father a aparut la jumatatea anului 1995. In aceasta carte, el leaga istoria familiei mamei sale de un stramos american ruda indepartata cu Jefferson Davis, presedintele Confederatiei sudice din timpul Razboiului Civil american.
Obama a castigat Best Spoken Word Album Grammy Award pentru versiunea prescurtata pentru audiobook a ambelor sale carti: Dreams from My Father, din februarie 2006 si The Audacity of Hope, din februarie 2008.
A reusit sa fie indragit si apreciat de crema intelectualilor americani, care-l percep ca pe un egal. Scriitoarea Toni Morrison, dupa ce a avut o discutie despre literatura cu el, a dat publicitatii un comunicat in care sublinia "inteligenta, integritatea si sinceritatea" lui Obama. Jonathan Safran Foer, autorul best-sellerului "Totul este iluminat" isi manifesta satisfactia de a avea "un presedinte scriitor – si nu ma refer la un «autor publicat», ci la o persoana care cunoaste adevarata valoare a cuvintelor atent alese -, nu ma mai simt, pentru prima oara, doar un scriitor care este intamplator american, ci ca un scriitor american".
Obama este considerat un mare orator alaturi de alti renumiti vorbitori cum ar fi dr. Martin Luther King jr. Discursul lui Obama "Yes We Can", pe care artistii l-au pus pe muzica, a fost urmarit de milioane de oameni pe Youtube in prima luna si a fost recompensat cu un premiu Emmy. Multi comentatori mentioneaza apelul international facut de Obama ca pe un factor definitor al imaginii sale publice.
El a stabilit relatii stranse cu politicieni proeminenti din strainatate, chiar inainte de a-si depune candidatura pentru presedintie. (primul-ministru britanic Tony Blair, pe care l-a intalnit la Londra in 2005; liderul Partidului Democrat Italian si apoi primarul Romei, Walter Veltroni, care i-a facut o vizita la biroul sau din Senat, in 2005; presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy care, de asemenea l-a vizitat la Washington in 2006).
Atitudinea politica
Obama, inca de la inceput, s-a opus politicii duse de administratia Bush in Irak. In 2 octombrie 2002, ziua in care presedintele Bush si Congresul au cazut de acord cu autorizarea razboiului din Irak, Obama s-a pronuntat impotriva razboiului in Federat Plaza. In 16 martie 2003, ziua in care presedintele Bush a dat ultimatumul, de 48 de ore, lui Saddam Hussein de a parasi Irakul inainte de a fi invadat de Statele Unite, Obama s-a adresat multimii adunate in Daley Plaza, spunand ca "nu este inca prea tarziu" ca sa fie oprit razboiul. El s-a pronuntat consecvent impotriva razboiului si pentru rezolvarea problemelor prin discutii pe cale diplomatica. Expunandu-si strategia sa de lupta impotriva terorismului global, spunea ca daca ar fi fost in locul presedintelui Bush n-ar fi scapat oportunitatea de a actiona impotriva intalnirii liderilor al-Qaeda din 2005, care a avut loc in Zona Tribala a Pakistanului, chiar si fara sprijinul guvernului pakistanez.
Atat in 2005 cat si in 2006, a facut apel pentru intreprinderea unei actiuni mai hotarate de opunere la genocidul din regiunea Darfur din Sudan.
Obama este preocupat si de problemele sociale, de gasirea unei solutii pentru familiile care sunt amenintate cu pierderea locuintei, ca si de problemele economice, subliniind necesitatea luptei impotriva recesiunii.