Baronul de Neamt Culita Tarata este protejat de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca dupa ce a beneficiat de credite subventionate, cu dobanda de doar 2% pe an, pentru care nu si-a onorat obligatiile contractuale. ANOFM tine la secret lista firmelor care au obtinut credite cu dobanda subventionata de stat din Fondul pentru plata ajutorului de somaj si au inselat statul, nerespectand conditiile impuse la creditare. Atat la AJOFM Neamt, cat si la ANOFM, prin vocea consilierului presedintelui, ni s-a spus ca numele acestor firme sunt confidentiale si ca vom primi intreaga legislatie care le da dreptul sa instituie aceasta secretomanie. Numai ca sub acest secret se afla nume mari, care si-au construit adevarate imperii cu bani publici.
Unul dintre cei care au beneficiat de credite cu dobanda subventionata este baronul de Neamt Culita Tarata, care, prin una dintre firmele sale, TC Compilimpex SRL, a obtinut un credit de 9,99 miliarde lei. Prin contractul de creditare, TC Compilimpex SRL, al carei asociat unic este Culita Tarata, se obliga sa creeze 200 de locuri noi de munca, dintre care cel putin 100 sa fie ocupate de someri aflati in evidenta Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca Neamt, si sa mentina aceste locuri de munca o perioada de timp stabilita. La data dobandirii creditului subventionat, TC Compilimpex, al carei obiect de activitate este productia de mobilier, avea doar 25 de angajati.
Contract ignorat
In urma unui control desfasurat pe 22 martie 2005, Gabriela Andriescu, consilier superior in cadrul compartimentului control masuri active, si Dan Vaideanu, sef birou creditare AJOFM Neamt, au incheiat un proces-verbal in care constata ca firma TC Compilimpex SRL are doar 131 de salariati, desi ar fi trebuit sa aiba minimum 225 de angajati. In aceste conditii, este stabilita suma de 3,450 miliarde de lei care trebuie sa fie returnata bugetului Fondului pentru plata ajutorului de somaj, la care ar trebui sa se adauge dobanzile aferente. Acesti bani, de care Culita Tarata a beneficiat fara sa creeze locurile de munca aferente, nu au ajuns nici in ziua de astazi inapoi la Fondul pentru plata ajutorului de somaj.
Prin chichite avocatesti, TC Compilimpex a contestat in instanta procesul-verbal care stabilea returnarea sumei de 3,450 miliarde de lei. Desi nu a avut castig de cauza nici la Tribunalul Neamt, unde actiunea de anulare a procesului-verbal a primit o sentinta negativa in 14 iulie 2005, nici la Curtea de Apel Bacau, unde i-a fost respinsa prin sentinta irevocabila actiunea formulata impotriva sentintei Tribunalului Neamt, TC Compilimpex nu a achitat banii catre fondul de somaj. Pentru cele peste 14 miliarde de lei care au fost acordate drept credit subventionat fara sa se respecte conditiile contractuale, AJOFM Neamt are tot felul de procese si nu a reusit sa obtina returnarea decat pentru o suma infima. „Sunt procese in desfasurare, care sunt tot timpul amanate. Deci nu am reusit sa recuperam decat de la o firma in jur de 400 de milioane de lei. In cadrul Oficiului juridic, avem specialisti care se ocupa cu executia silita, dar este o procedura de lunga durata”, a declarat Rodica Popescu, directorul AJOFM Neamt.