14 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăSpecialBanii pentru subventie, investiti in sisteme alternative de incalzire

Banii pentru subventie, investiti in sisteme alternative de incalzire

„Cu cele 6.500 de miliarde de lei vechi la care s-ar ridica subventia ce ar trebui acordata de Primaria Municipiului Bucuresti pentru a diminua efectele negative ale unei majorari cu 56% a tarifelor Termoelectrica, PMB ar putea realiza instalatii de incalzire si apa calda pentru circa 200.000 de apartamente, sau 5.000 de scari de bloc, sau aproximativ 2.500 de blocuri”, se arata in scrisoarea trimisa primarului Videanu de Liga Asociatiilor de Proprietari „Habitat” si Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Centrale Termice (APICT).

Subventia este o solutie temporara, in opinia celor doua asociatii, care nu va impiedica reaparitia problemelor cauzate de majorarile tarifare ori de cate ori ele sunt preconizate. Primarului Videanu i s-a cerut sa opteze pentru investitii in reabilitarea termica si dotarea cu sisteme alternative de incalzire. Randamentul acestor instalatii de incalzire si apa calda este de peste 90%, fiind de asemenea respectate conditiile tratatului de la Kyoto privind reducerea emisiilor de noxe.

Sustinerea municipalitatii

Solutiile alternative la nivel de scara sau de bloc sau chiar de zona reprezinta o investitie majora si necesita acordul majoritatii proprietarilor. In aproape toate blocurile exista un procent ridicat de persoane cu dificultati financiare, pentru care plata caldurii si a apei calde este o mare problema si care se bazeaza pe ingaduinta regiilor sau renunta la confortul termic pentru a economisi bani. Este greu de crezut, sustin cei de la Liga „Habitat”, ca doritorii de instalatii autonome de scara de bloc sau de zona sa poata dobandi acordul si contributia financiara necesare pentru instalarea acestor centrale. De aceea, este nevoie de sustinerea municipalitatii la finantarea acestor proiecte. Locuitorii municipiului sunt un client captiv, iar cei nemultumiti de majorari nu pot recurge cand doresc la solutii alternative. Bucurestenii sunt astfel fortati sa accepte scumpirea gigacaloriei, fara a putea renunta prea usor la sistemul actual de termoficare.
Scrisoarea a fost trimisa primarului general, dupa ce Termoelectrica si-a anuntat intentia de a majora pretul gigacaloriei cu 56%. Municipalitatea a respins aceasta cerere, dar este posibil ca ea sa fie pusa in aplicare daca va primi avizul de la Autoritatea Nationala de Reglementare a Energiei.

ANRE face propria analiza

O decizie in ceea ce priveste majorarea cu 56% a pretului gigacaloriei solicitata de catre Termoelectrica urmeaza sa fie luata de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) cel mai probabil saptamana viitoare. In prezent, ANRE face propria analiza a costurilor pe care le implica pentru Termoelectrica producerea energiei termice, dar surse apropiate Autoritatii sustin insa ca este foarte putin probabil ca procentul solicitat sa fie aprobat. In plus, indiferent de majorarea care se va accepta, nu este obligatoriu ca ea sa fie accoperita de populatie suta la suta, o parte insemnata urmand sa fie acoperita de Primaria Capitalei prin subventii. In acest moment, pretul gigacaloriei este de 922,1 RON, iar in ultima perioada costurile de producere au crescut in special din cauza scumpirii accentuate a gazelor naturale si a pacurii.

Cele mai citite

Elena Lasconi susține propunerile lui Nicușor Dan pentru București

Elena Lasconi și-a declarat public susținerea față de cele 20 de propuneri pentru București prezentate de Nicușor Dan, într-o postare pe Facebook. Ea a...

Elena Lasconi susține propunerile lui Nicușor Dan pentru București

Elena Lasconi și-a declarat public susținerea față de cele 20 de propuneri pentru București prezentate de Nicușor Dan, într-o postare pe Facebook. Ea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă