1.9 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialBanii pentru drumuri, scoşi cu valiza de oamenii lui Oprişan

Banii pentru drumuri, scoşi cu valiza de oamenii lui Oprişan

Lucrări decontate, dar nerealizate, şi sume imense de bani-gheaţă scoase din firmele abonate la fondurile publice – în acest fel au fost cheltuiţi banii consiliului judeţean în campania electorală din 2004, în judeţul Vrancea.

Trimiterea în judecată a cinci oameni de afaceri, apropiaţi de preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, dezvăluie mecanismul fraudulos prin care administraţia condusă de baronul PSD a tocat în campania electorală din 2004 fondurile destinate reabilitării infrastructurii din judeţ. Din dosarul finalizat de DNA pe 30 septembrie rezultă că mai multe societăţi controlate de cei cinci au încasat peste 50 miliarde lei vechi (cca 1,2 milioane euro la cursul actual – n.r.) pentru lucrări pe care nu le-au mai efectuat, iar sume imense, decontate de CJ Vrancea, au fost scoase în numerar din respectivele societăţi, fără documente justificative. La finele lunii trecute, DNA i-a trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu, fals în înscrisuri şi spălare de bani pe cei cinci patroni, Corneliu Prunache, Vasile Mihăiuc, Vasile Graur, Iulian Cristian şi Vasile Bută.  Marian Oprişan însuşi a fost trimis în judecată încă din 2006 pentru abuz în serviciu, iar cei cinci afacerişti sunt consideraţi complicii săi.

Golirea conturilor

S.C. Aispa Stars ’95 SA este unul dintre principalii beneficiari ai contractelor cu Consiliul Judeţean Vrancea. În anul 2004, societatea a încasat aproape 10,4 miliarde lei vechi (cca 250.000 euro, la cursul actual) din contracte derulate cu CJ Vrancea. Procurorii DNA au stabilit că tot în aceeaşi perioadă din conturile bancare ale firmei a fost ridicate în numerar, fără justificare, peste 36,6 miliarde lei vechi (aproape 900.000 euro, la cursul actual – n.r.).  Anchetatorii susţin că acest mod de manevrare a banilor indică din start faptul că patronul firmei, Corneliu Prunache, nu avea nici un gând să efectueze vreo lucrare publică din cele contractate. Singura ţintă era, spun aceleaşi surse, ca banii să fie încasaţi, iar urma lor să fie pierdută foarte rapid.

În acelaşi mod au acţionat şi res-ponsabilii SC Utilaj Construct Service SA. Firma, controlată de Vasile Mihăiuc, a încasat de la consiliul judeţean peste 33 miliarde lei vechi (cca 800.000 euro, la cursul actual) pentru execuţia unor drumuri comunale. Din această sumă, mai mult de jumătate a fost ridicată în numerar din bancă, fără nici o justificare economică, de câţiva salariaţi ai firmei. În acest caz, DNA a mai descoperit că doar 3,5% din banii încasaţi de la CJ au fost şi folosiţi pentru lucrările pe care ar fi trebuit să le efectueze. Procurorii dau două exemple: în comunele Bilieşti şi Cârligele nu s-a făcut nici o lucrare la cele două drumuri, nu s-au semnat situaţii de lucrări şi procese-verbale de recepţie, dar banii au fost achitaţi şi încasaţi.  În plus, firma nu dispunea de suficient personal şi logistică.

De altfel, lipsa personalului şi a logisticii necesare pentru lucrări de infrastructură a caracterizat aproape toate firmele care au obţinut lucrări de la Consiliul Judeţean Vrancea în acea perioadă. Este şi situaţia societăţii Top Media, care a primit 3 miliarde lei vechi, tot pentru lucrări la un drum, deşi nu avea decât un singur angajat, ca merceolog, şi acela doar în acte, însă. La fel şi în cazul Univers Nord SRL. Pe lângă rapiditatea cu care dispăreau banii proaspăt viraţi de CJ în conturile firmei, procurorii au mai descoperit că patronul societăţii, Iulian Cristian, şi-a renovat casa:  „Tot din sumele primite de la CJ Vrancea, pentru pietruirea drumurilor s-au mai achitat către Company  T&M Impex SRL-253.918.722 ROL contravaloarea unei cădiţe de duş acrilice de colţ, ţevi cupru, coturi, nipluri, garnituri, butelie gaz, radiator aluminiu, robineţi, tuburi flexibile, adică materiale specifice renovării instalaţiilor sanitare”, se arată în rechizitoriul DNA.

Un inginer, o secretară şi un tinichigiu

Încă şi mai frapantă este situaţia înregistrată la SC Aispa Star, firmă controlată de Corneliu Prunache, unde trei angajaţi ar fi trebuit să presteze munca unui întreg holding de construcţii. Iată ce scriu procurorii în rechizitoriul întocmit de DNA: „Societatea comercială administrată de învinuitul Prunache Corneliu a avut în total 53 de angajaţi, însă la începutul derulării contractelor de pietruire (mai 2004) mai rămăseseră un inginer, o secretară şi un tinichigiu. În acelaşi timp, societatea comercială avea contract în derulare pentru execuţia a 9 blocuri ANL la Adjud, Panciu, Coteşti şi Gugeşti, 7 săli de sport, 7 lucrări de alimentare cu apă pe Programul SAPARD şi construirea sediului Casei de Sănătate Vrancea. În aceste condiţii, este evident faptul că firma nu putea să execute lucrări pe distanţele contractate în lungime de 24,3 Km, acest lucru fiind imposibil.”

Cele mai citite

DGASPC Mureș răspunde acuzațiilor CRJ după ce au fost sesizate nereguli foarte grave în patru centre

Directorul general al Direcției pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș, Hajnal Katalin Miklea, susține că cei 63 de copii cu dizabilități din cele...

Consulatul General al României din Los Angeles a publicat listele centrelor de evacuare şi ale adăposturilor pentru animale

Consulatul General al României la Los Angeles a publicat, sâmbătă, pe pagina de Facebook, adresele centrelor de evacuare şi ale adăposturilor pentru animale, informații...

Peste 30 de răniți după ciocnirea violentă a două tramvaie la Strasbourg

Două tramvaie s-au ciocnit sâmbătă după-amiază la Strasbourg, Franța în tunelul care duce la gara oraşului. Cel puţin 30 de persoane au fost rănite...
Ultima oră
Pe aceeași temă