6 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialBanii de la FMI, folositi pentru pensii si salarii

Banii de la FMI, folositi pentru pensii si salarii

Pentru prima data in ultimii 20 de ani, Romania are nevoie de imprumuturi internationale pentru a putea plati pensiile si salariile bugetarilor.
Consiliul Director al FMI a discutat aseara tarziu raportul de evaluare privind Romania, document in functie de care va fi eliberata a doua transa a imprumutului.

Transa Fondului Monetar International (FMI)  care ar urma sa ajunga in Romania pana la sfarsitul acestei luni este in valoare de 1,9 miliarde euro si va fi folosita, cel putin partial, pentru acoperirea deficitului bugetar, ajungand indirect, in cele din urma, si in fondul de salarii. Astfel, este pentru prima data cand Romania este nevoita sa faca apel la un imprumut international pentru a putea plati pensiile si salariile (cititi in pagina 9, "Cat timp cumparam cu banii de la FMI"). Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a precizat insa ca, desi este "intr-o situatie dificila, de criza", Romania "are suficiente resurse". Presedintele Traian Basescu a declarat saptamana trecuta ca Romania a cerut Fondului Monetar International ca transa a doua din imprumutul extern sa nu mai fie dirijata, ca pana acum, spre Banca Nationala, ci spre buget, fie si buget "pentru plata salariilor si pensiilor".

 

Folosindu-se de acest argument, seful statului a dat asigurari ca nu vor fi probleme cu plata bugetarilor si a pensionarilor. Traian Basescu a explicat, de altfel, ca, tot pentru ca salariile si pensiile sa poata fi platite la timp, Guvernul a fost nevoit sa aplice solutia referitoare la cele zece zile de concediu neplatit pe care angajatii institutiilor publice ar trebui sa le ia pentru reducerea cu 15,5 la suta a cheltuielilor cu personalul. Presedintele Traian Basescu este, deocamdata, singurul oficial autohton care recunoaste ca dificultatile economice sunt atat de mari incat pot duce la intarzieri la plata salariilor si pensiilor: "Daca nu primim transa a doua de la FMI, suntem in dificultate". Consiliul Director al FMI a discutat aseara tarziu raportul de evaluare privind Romania, document in functie de care va fi eliberata a doua transa a imprumutului. seful delegatiei FMI, Jeffrey Franks, a spus la ultima vizita facuta la Bucuresti ca "Romania a respectat toate tintele, cu o exceptie.

 

Aceasta exceptie este nivelul arieratelor la nivelul bugetului general consolidat". Romania are un acord stand-by cu FMI pe doi ani, de 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro. Prima transa de la FMI, de 5 miliarde euro, a intrat in luna mai la rezerva bancii centrale, iar primii bani de la UE (1,5 miliarde euro) au venit la sfarsitul lunii iulie.

Cele mai citite

Premierul kosovar Albin Kurti atacă principalul partid politic al sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă

Premierul kosovar Albin Kurti a criticat marţi principalul partid politic al sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă, acuzându-l că este condus de Belgrad, într-un moment...

Un mort și 15 răniți după un atac rus asupra orașului Krivoi Rog din Ucraina

Cel puţin o persoană a fost ucisă şi alte 15 rănite marţi într-un atac rus asupra Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui Volodimir Zelenski,...

Sfaturi esențiale pentru închirierea unei mașini în UE: Ce recomandă Centrul European al Consumatorilor

Orice neclaritate privind clauzele contractuale trebuie soluționată, înainte de semnarea contractului de închiriere Centrul European al Consumatorilor din România a publicat o serie de recomandări...
Ultima oră
Pe aceeași temă