21.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialBani grei pentru ca parcurile de pe hartie sa devina realitate

Bani grei pentru ca parcurile de pe hartie sa devina realitate

» In trecut, din motive electorale, statistica in ceea ce priveste spatiile verzi din Galati a fost marita artificial, de la de la 2,67 mp la 24,6 mp spatii verzi pe cap de locuitor.

» Pentru ca realitatea sa ajunga la imaginatia edililor, Primaria Galati anunta investitii de 16.272.641 lei in infiintarea a 77.648 mp de noi parcuri.

Dupa ce problema spatiilor verzi din marile orase a fost ignorata sau privita ca o conditie ridicola pusa de Uniunea Europeana la negocierile pentru aderare, primariile localitatilor Galati si Tecuci dau semne ca ar intentiona sa investeasca bani grei in infiintarea de noi parcuri si reabilitarea celor vechi. Situatia este mai grava la Galati, unde exista o mare controversa in privinta suprafetei de spatiu verde pe cap de locuitor. In urma cu trei ani, in toiul pregatirilor pentru obtinerea celui de al treilea mandat de catre primarul Dumitru Nicolae, Primaria Galati a modificat statisticile din condei, "urcand" de la 2,67 mp la 24,6 mp statistica spatiului verde pe cap de locuitor. Cresterea de 10 ori a suprafetelor de parcuri a adus Galatiul intr-o pozitie foarte buna "pe hartie", cu mult peste media nationala de 18 mp si aproape de media europeana, de 25 mp spatiu verde pe cap de locuitor.

 

Manevra a fost simpla: Directia Patrimoniu a declarat o suprafata aberanta, de 7.221.900 mp de spatii verzi, mult mai mare decat cea reala, iar Directia Tehnica a fost pusa sa refaca statistica, raportand noua suprafata la un numar mai mic de locuitori, 293.523, fata de 325.057 locuitori, cifra care apare in "Agenda 21" si alte documente ale primariei. Probabil ca au fost trecute ca spatii verzi maidanele dintre blocuri, pe care au fost construite, fara autorizatie, garaje si chioscuri, dar si baltile de la marginea orasului, Balta "Malina" si Lacul "Vanatori", care nu prea fac parte din intravilan. Dar si asa e greu sa se ajunga la cifra de 7.221.900 mp de spatii verzi. Agentia de Mediu Galati, care are o statistica proprie, a confirmat ca la Galati sunt 2,67 mp spatii verzi per locuitor, nu cat comunica primaria. In acest context, municipalitatea pare hotarata sa isi ajunga din urma propriile statistici, anuntand investitii in infiintarea unor noi parcuri.

"Cismigiul Galatiului" si 52 de parcuri intre blocurile "gri"
Cel care trebuie sa scoata castanele din foc este viceprimarului Nicusor Ciumacenco, care a preluat domeniul urbanismului dupa alegerile din 2008. El a anuntat ca vor fi investitii de 16.272.641 lei in infiintarea a 77.648 mp de noi parcuri. Va fi infiintat un nou parc in cartierul Micro 21, unde prin 1989 se intentiona construirea unui "Cismigiu al Galatiului". Noul parc va costa 2.699.821 lei, din care un milion de lei este finantarea obtinuta pentru proiect de la Ministerul Mediului. Au fost realizate studiul de fezabilitate si proiectul tehnic, asa ca amenajarile vor incepe curand.

Noul parc are 45.520 mp, din care 41.179 mp de spatiu verde, doua arteziene, 82 de banci, mese de sah, iluminat fotovoltaic, etc. Viceprimarul Ciumacenco a anuntat ca in acest an Primaria Galati va mai demara si un proiect amplu, pe 3 ani, de construire in cartierele cu blocuri "gri" a 52 de parcuri cu locuri de joaca. Suprafata totala amenajata este de 32.128 mp, costul total fiind de 13.572.820 lei. In 2010 vor fi construite primele 10-15 parcuri.

» Vile in loc de parc
si primarul Tecuciului, Eduard Finkelstein, pare hotarat sa aiba grija de parcurile din oras, dupa ce acestea au trecut printr-o lunga perioada de ignorare totala. Parcul "9 Mai" chiar a fost defrisat partial in 2006, pentru ca acolo sa se construiasca 8 vile si o parcare. Acum, primarul Finkelstein promite reabilitarea parcurilor din oras: "Avem depus un proiect de reabilitare a Parcului 1 Mai, in valoare de 180.000 lei, iar pentru parcurile Crang si Cercetasilor au fost intocmite studii de fezabilitate. Nu putem spune ca toate parcurile vizate vor fi reabilitate si modernizare in acest an, insa sunt convins ca in cel mult doi ani orasul nostru va avea mult mai multe spatii de relaxare si implicit mai multe zone verzi". si la Galati, si la Tecuci termenele anuntate pentru reabilitarea parcurilor vechi si infiintarea celor noi sunt convenabile, pentru ca "pica" exact inaintea viitoarelor alegeri locale.

Cele mai citite

Jucătoare de tenis cunoscute la pariuri

Tenisul feminin a oferit, de-a lungul timpului, partide memorabile ce nu pot fi uitate de pasionații acestui sport. Nume importante din circuitul WTA au...

Ciucă dezvăluiri din operațiunile de peste hotare: Cele mai ieftine arme le aveau românii și insurgenții

Stimularea industriei de apărare este crucială pentru securitatea continentului, susține președintele PNL, Nicolae Ciucă, aflat în vizită la Cugir. „Îmi aduc aminte că, în teatrele...

Cum integrăm mobilierul din lemn masiv pentru a crea interioare unice

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...
Ultima oră
Pe aceeași temă