17.6 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSpecialBani albi pentru campanii negre

Bani albi pentru campanii negre

» Politicienii galateni au inceput din timp adunarea banilor pentru campania electorala, inca de anul trecut intrecandu-se in cotizatii pentru a aduce bani la partid.

Daca am face un exercitiu de imaginatie si in locul materialelor electorale am agata pe ziduri si pe stalpi bancnote la valoarea unui baner, de la 30 la 45 de bancnote de 10 lei si am inlocui afisele de pe stalpi cu bancnote la valoarea lor, am realiza risipa de bani facuta de partide pentru materialele electorale prin care si-au sustinut campania.
Au fost, de fapt, "bani albi pentru campanii negre", pentru ca la Galati a fost o campanie haotica, in care nu s-au dezbatut proiecte importante pentru comunitate, fiind bazata mai mult pe atacuri, scandaluri si certuri. Politicienii galateni si-au inceput din timp adunarea banilor pentru campania electorala, inca de anul trecut intrecandu-se in cotizatii, pentru a aduce bani la partid.

La PNL Galati, in 2007, cea mai mare cotizatie a fost platita de presedintele organizatiei municipale Mircea Razvan Cristea, care a platit 21.300 de lei, urmat de presedintele organizatiei judetene, secretarul de stat Victor Dobre, care a cotizat cu 13.000 de lei. Tot cu 13.000 a contribuit la bunastarea filialei si deputatul Emil Strunga. Directoarea Administratiei Zonei Libere Galati, Angela Ivan, a platit o cotizatie de 5.000 de lei, iar directorul Administratiei Fluviale a Dunarii de Jos, Ionel Malenda, a platit o cotizatie de 4.000 de lei. La PSD, cotizatia record, de 12.800 lei, a fost achitata de deputata in Parlamentul European Adriana Ticau. In top urmeaza senatorul Viorel stefan, cu o cotizatie de 7.100 lei, si deputatul Aurel Nechita, cu 4.110 lei. La PD-L Galati, sunt mai multe cotizatii record, de cate 10.000 de lei, achitate de purtatorul de cuvant Doru Razmerita, de presedintele organizatiei judetene Mircea Toader si alti trei membri ai familiei sale.

Practic, cu 40.000 lei cotizati la partid, familia Toader detine un record absolut. Tot 10.000 de lei a cotizat si sotia eurodeputatului Constantin Dumitriu. Avocatul Mihai Boldea si Melania Boscaneanu au cotizat cu cate 4.000 de lei. La PC Galati, deputatul Bogdan Ciuca a achitat o cotizatie de 6.000 de lei, dar deputatul a mai donat si la centru 13.490 lei. Presedintele organizatiei, Eugen Durbaca, pana acum presedinte al CJ Galati, a donat 5.880 lei. Consiliera judeteana Genica Totolici, director la Transurb SA, a donat 6.730 lei, consilierul municipal Razvan Avram, director la Centrul Cultural "Dunarea de Jos", a donat 5.660 de lei, iar consilierul municipal Picu Apostol Roman, director la Serviciul Judetean de Administrare a Domeniului Public, a facut donatii de 4.400 lei. Pe filiale de partid, recordman absolut al finantarilor din cotizatii este PC Galati, care a adunat din cotizatii 295.349 lei. La conservatori functioneaza o regula: cei care ocupa o functie atribuita de partid trebuie sa isi exprime o recunostinta ce valoreaza 20% din salariu. La aceste cotizatii ale politicienilor locali se adauga sumele donate de candidati membri si firme, in mod special pentru aceasta campanie si care vor trebui declarate de mandatarii financiari.

» La conservatori functioneaza o regula, cei care ocupa o functie atribuita de partid trebuie sa isi exprime o recunostinta ce valoreaza 20%
din salariu.

 

CONSECINTE
» Cotizanti cu personalitate juridica
La bunastarea partidelor au mai contribuit si cateva firme, care au facut donatii in limitele prevazute de lege, de la 10 la 48 de salarii minime brute, pe an. La PD-L Galati, au facut donatii SC Arhitrava SRL – 20.000 de lei, Instalterm SRL – 4.000, SC Rodlagero SRL – 20.000, SC Unitec Construct din Tecuci – 20.000 si SC Dorin SRL din Rediu – 20.000 de lei, la PNL Primo SRL Galati a contribuit cu 25.000 lei, iar la PSD, Caviem Line Galati a donat 7.000 lei.

Cele mai citite

Ucraina primește de la SUA un nou pachet de ajutor militar în valoare de 375 milioane de dolari

SUA vor trimite Ucrainei un număr neprecizat de bombe cu dispersie cu rază medie de acțiune și o serie de rachete, artilerie și vehicule...

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei se opune ca țara sa să devină „patrie alternativă” pentru palestinieni

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a exclus categoric marţi orice posibilitate ca ţara sa să servească drept "patrie alternativă" pentru palestinieni, avertizând că...

Rareș Bogdan îl acuză pe Ciolacu că minte

Rareş Bogdan, prim-vicepreşedintele PNL, a lansat un nou atac la adresa lui Marcel Ciolacu pe care îl acuză că minte. Mai mult, liberalul avertizează...
Ultima oră
Pe aceeași temă