29.8 C
București
luni, 1 iulie 2024
AcasăSpecialBancile au produse pentru fiecare client

Bancile au produse pentru fiecare client

Steven van Groningen (foto) este "olandezul zburator", al carui destin de a naviga intre arta, sport si finante a fost implinit de o romanca. Conduce de cinci ani Raiffeisen Bank, cea de-a treia banca ca pozitie in piata. In Romania se simte ca acasa. Timp liber – putin si foarte bine managerizat.

» Sunteti absolvent de Drept, ati fost sportiv de performanta si fotograf profesionist. De ce bancher?
— Este, intr-un fel, o traditie de familie. In Olanda este destul de obisnuit ca, dupa ce studiezi Dreptul, sa incepi o cariera in domeniul bancar. Nu pot sa spun ca aceasta profesie este ceva ce mi-am dorit dintotdeauna, dar mi s-a parut a fi un prim pas foarte bun, dupa ce am terminat facultatea, sa intru in mediul de afaceri.

» Sotia dvs. este o personalitate a sportului romanesc.
— Sotia mea (n.r. – Valeria Racila) este campioana olimpica si multipla medaliata mondiala la canotaj. De fapt, asa ne-am cunoscut, la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, din 1984. Eu participam cu echipa de canotaj a Olandei.

» Cand ati venit prima data in Romania?
— In 5 noiembrie 1985. Deja hotarasem ca vrem sa ne casatorim si veneam cu toate actele pentru a depune cererea, conform procedurilor de atunci. In 1986 ne-am casatorit si, dupa aceea, am venit in Romania in fiecare an.

» In 1993 ati acceptat, in cadrul unui program PHARE, un post de consultant la BNR.
— Nu cred ca as fi acceptat postul daca nu as fi avut sotia romanca. Lucram pentru o firma de consultanta, in Olanda. Cand cineva a cautat un consultant pentru Romania, am spus OK, cunosc situatia, vorbesc limba, e un post interesant. Daca ar fi fost intr-o alta tara nu m-as fi dus.

» V-ati intors ca reprezentant al ABN Amro?
— De fapt, am ramas in continuare. Nu am plecat dupa incheierea acestui prim contract obtinut in Romania. Am ramas ca reprezentant al bancii olandeze ABN Amro. Intre timp, mi-am dat seama ca in Romania se schimba multe si sunt multe oportunitati si am ales sa fac banca ABN Amro in Romania.

» Care a fost cea mai dificila perioada din viata de bancher?
— Au fost cateva perioade destul de dificile. In primul rand, pentru mine nu a fost usor sa fiu consultant, fiindca poti avea un sfat, o opinie, poti face un document, dar nu esti responsabil pentru rezultatul final. Nu ai impact prin decizie asupra rezultatului final. si asta nu se potriveste foarte bine cu firea mea. Dar, daca vorbim despre momentele cele mai dificile, au fost doua perioade. Prima, cea in care am fost in Rusia, ca reprezentant al ABN Amro, in 1998, perioada care s-a suprapus cu marea criza financiara. Cea mai dura perioada. A doua a fost cea a preluarii Bancii Agricole. Nu pot sa spun ca a fost usor, pentru ca ne-am trezit cu o banca mare, cu 3.500 de angajati, 200 si ceva de agentii si sucursale, dar cu aproape nici un fel de activitate bancara. Sa mobilizam resursele, sa convingem piata ca se schimba ceva, sa lansam produse, sa revitalizam toata organizatia, pentru toate acestea am traversat o perioada destul de grea.

» Cum vedeti acum sistemul bancar fata de anul 2001, cand ati preluat Banca Agricola?
— Sistemul bancar a devenit mult mai competitiv si complet. In 2001, cand am venit din nou in Romania, de asta data pentru Raiffeisen, sistemul era deja destul de bine impartit. Fiecare banca avea un segment de clienti. In 2002 am inceput cu retailul si piata s-a schimbat. Atunci, in 2001, nu era asa, adica bancile nu aveau produse pentru fiecare tip de client. Acest aspect s-a schimbat total.

» Era perioada in care falimentele zguduiau sistemul bancar.
— Acesta era motivul pentru care Banca Agricola era de vanzare. Pentru ca era o presiune destul de mare ca aceasta banca sa fie chiar lichidata. Tehnic, ea era in faliment. Cand am preluat banca, toate creditele neperformante au trecut in portofoliul AVAS si noi practic am cumparat o infrastructura, fara prea multi clienti, fara credite, doar cu cheltuieli si fara venituri. Sigur, era un risc. Cred, de asemenea, ca nu a fost o intamplare ca a existat un singur ofertant care a vrut sa cumpere banca. si daca vrem sa ilustram diferentele dintre 2001 si 2006, cred ca cel mai bun exemplu este urmatorul – in 2001 Banca Agricola putea fi cumparata, chiar daca avea nevoie de injectii masive de capital, cu o suma modesta, pe cand in 2006 s-au platit sume uriase pentru banci. Cred ca asta ilustreaza cel mai bine schimbarea care a avut loc in cinci ani.

» Ati avut dificultati in ceea ce priveste munca alaturi de romani?
— Pot sa spun ca lucrez foarte bine cu romanii si am o echipa excelenta. De altfel, aceasta este, cred, cea mai mare contributie pe care am adus-o organizatiei noastre. In ceea ce priveste mentalitatea, fiecare tara are propria cultura. Am lucrat in Olanda, Rusia, Ungaria si Romania. Secretul este acela de a nu incerca sa-ti importi cultura de acasa. Poate partial. Daca incerci sa faci totul asa cum te-ai obisnuit acasa, cu siguranta nu vei avea succes, poate doar in parte. Daca vorbim in termeni foarte generali, romanii sunt un pic mai creativi, mai flexibili decat cei din tarile nordice sau germanice.

Cele mai citite

Zone din 5 sectoare ale Capitalei, din nou fără apă caldă

Compania Municipală Termoenergetica București (CMTEB) S.A. anunţă că se vor efectua lucrări de înlocuire, modernizare și de reparații pe conductele rețelei termice, în mai...

Cota jucătorilor români în Transfermarkt – noul târg de cai  

Lăsând deoparte ipocrizia, Campionatul European de fotbal a ajuns în minunata lume nouă un târg de cai. Echipa României, cu cea mai joasă cotă...

Rusia – Ucraina, ziua 859: Moscova susține că a distrus 36 de drone în vestul țării

Rusia a afirmat luni dimineaţa că a distrus în timpul nopţii 36 de drone ucrainene lansate asupra regiunilor din vest, la frontiera cu Ucraina. Sistemele...
Ultima oră
Pe aceeași temă