17.5 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialBanca de celule stem la Constanta

Banca de celule stem la Constanta

» Astazi se decide daca Spitalul Judetean va avea in viitorul apropiat o banca de celule stem.
» Recoltarea si depozitarea sangelui scot mii de euro din buzunarele parintilor.
seful clinicii de chirurgie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, prof. univ. dr. Vasile Sarbu, participa astazi, in Bucuresti, la o intalnire bazata pe problema recoltarii celulelor stem si a bancilor unde trebuie depozitate. La eveniment vor fi prezente numeroase persoane din domeniu, atat din tara cat si din afara hotarelor, care vor putea sa incurajeze crearea primului centru de recoltare si depozitare celule stem din Romania, la Constanta. "Este foarte posibil sa-i determin pe cei prezenti sa doteze Spitalul Judetean cu o banca de celule unde vor putea fi depozitate celulele stem recoltate din cordonul ombilical sau placenta nou-nascutului. Sper ca transplantul pe care l-am finalizat cu succes la femeia bolnava de diabet sa-i determine sa faca o astfel de investitie. Am demonstrat ca suntem singurii din tara capabili de aceste interventii si vom salva multe vieti cu ajutorul acestui aparat", a declarat prof univ. dr. Vasile Sarbu.

Imediat dupa nastere
Celulele trebuie recoltate la cateva minute dupa nastere si trebuie depozitate la temperaturi de -185 grade Celsius. Pentru a fi respectate aceste cerinte, este preferabil ca banca sa existe in dotarea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta. La unitatea sanitara a mai existat un astfel de congelator, insa a fost luat inapoi imediat. Se pare ca personalul nu era unul corespunzator pentru o astfel de tehnica. "Paza unei astfel de banci speciale trebuie sa fie extrem de stricta. Daca se umbla la temperatura, fie si pentru cateva secunde, toate celulele risca sa isi piarda proprietatile si toate eforturile ar fi in zadar. Trebuie luata in calcul si alimentarea aparatului. Acesta trebuie sa fie conectat la un generator de curent electric pentru ca nu putem risca sa existe o pana de curent, in urma careia celulele nu ar mai fi utile. Un astfel de congelator trebuie sa functioneze permanent, zeci de ani la rand. Pentru ca nu s-au putut asigura conditiile necesare pentru mentinerea unei banci speciale, aparatul a fost luat inapoi", a declarat o sursa din cadrul unitatii sanitare care doreste sa-si pastreze anonimatul.

Viata este scumpa
Numeroase familii si-au aratat interesul pentru recoltarea celulelor stem de la copii. Acest lucru dovedeste ca eforturile prof. univ. dr. Vasile Sarbu de a face un centru de recoltare si depozitare al celulelor stem nu ar fi in zadar. Mamele stiu ce costuri ar presupune o astfel de interventie insa declara ca sanatatea copiilor nu trebuie masurata in bani. Pentru depozitare parintii trebuie sa scoata din buzunar suma de 1000 euro, iar in fiecare an ei trebuie sa achite aproximativ 50 euro pentru pastrare. Celulele stem vor putea fi folosite la rudele de gradul I ale copiilor (mama, tata si frati).

Bolile grave
vor fi vindecate
"Prima interventie de acest gen din Romania a fost efectuata pe o pacienta insulino-dependenta. Trebuie sa ne gandim ca exista cazuri mult mai grave decat acesta care pot fi remediate cu ajutorul transplantului de celule stem. Paraliziile, parkinsonul, boala Alzheimer sunt doar cateva din problemele care pot distruge viata unei persoane si singura sansa de vindecare este cu ajutorul celulelor stem", a declarat prof. univ. dr. Vasile Sarbu. Constanta se numara, acum, printre putinele tari care realizeaza astfel de transplanturi. Medicii care lucreaza cu celule stem pot fi gasiti in tari precum America, Franta, Italia si Elvetia. Diferenta dintre Romania si celelalte zone se limiteaza doar la pret. In timp ce in afara hotarelor un transplant de acest gen depaseste suma de 50.000 euro, in Romania costul operatiei este de aproximativ 20.000 euro, suma suportata de programul national de cercetare celule stem. Tot prin acest program este asigurat necesarul de ustensile care costa peste 80.000 euro.
 Medic de excepTie
seful Clinicii de Chirurgie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, prof. univ. dr. Vasile Sarbu, a demonstrat ca este cel mai bun chirug la nivel national si se numara printre cei mai buni medici din intreaga lume. Transplantul efectuat saptamana trecuta a fost primul coordonat de prof. Sarbu, insa acesta a mai participat la numeroase interventii cu celule stem. seful Clinicii a efectuat pe parcursul carierei sale 12 transplanturi renale si patru cu celule prelevate din pancreas.
Zeci de transplanturi
"Pentru ca am finalizat cu succes prima operatie cu celule stem, avem in plan alte zeci de transplanturi. Urmatoarea interventie va avea loc chiar peste aproximativ trei saptamani. Pacientul va fi tot unul bolnav de diabet care este dependent de insulina. Treptat, vom opera si cazuri mai grave. De exemplu, doresc sa efectuez o operatie unei persoane care si-a pierdut vederea din cauza diabetului. Voi introduce aceste celule in zona globului ocular si voi urmari daca aceste celule se vor transforma intr-unele de vedere."
Prof. univ. dr. Vasile Sarbu

Cele mai citite

Wekend de vis pentru Rațiu! Românul a fost inclus în echipa ideală a Europei

Fundașul dreapta al echipei Rayo Vallecano a fost inclus în echipa ideală a Europei de către platforma de analiză sportivă „Who Scored”, alături de...

Un jucător de la FCSB, prezent la înmormântarea lui Gigi Mulțescu. Campioana României, omagiu pentru fostul antrenor

La înmormântarea fostului mare antrenor și fotbalist Gigi Mulțescu au participat sute de oameni, inclusiv jucători și oficiali din fotbalul românesc, aducându-i un ultim...

CSM Oradea își continuă drumul în Liga Campionilor la baschet masculin

CSM Oradea a obținut o victorie convingătoare în preliminariile Ligii Campionilor la baschet masculin, în fața echipei Caledonia Gladiators. Meciul, desfășurat marți, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă