7.8 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăSpecialBanca Centrală Europeană a redus dobânda de politică monetară la 1%

Banca Centrală Europeană a redus dobânda de politică monetară la 1%

Banca Centrala Europeana a redus joi dobanda de politica monetara la 1%, fata de nivelul precedent de 1,25%, avand in vedere degradarea continua a conjuncturii din Zona Euro, in plina criza a datoriilor suverane, relateaza Hotnews.

In urma acestei decizii, barometrul creditelor din Zona Euro se afla la cel mai redus nivel istoric, similar celui inregistrat in mai 2009.

Presedintele BCE, italianul Mario Draghi, urmeaza sa anunte noi masuri de sustinere in cadrul unei interventii in cursul acestei zile.

Dobanda de politica monetara este principalul instrument de care dispune BCE pentru a influenta obtinerea creditelor si controlul asupra evolutiei preturilor in Zona Euro.

Prima oara, acest indicator a atins nivelul minim in mai 2009, in fata crizei economice si financiare globale.

Confruntata cu un risc crescut de inflatie, institutia de la Frankfurt a majorat ulterior dobanda in aprilie, la 1,25%, si apoi in iulie, la 1,5%. Dar a fost nevoita sa faca un pas inapoi in noiembrie, reducand din nou dobanda la 1,25%, in urma accentuarii crizei datoriilor suverane.

Acest instrument, utilizat in cadrul operatiunilor saptamanale de refinantare de catre BCE pentru alimentarea bancilor cu lichiditati, este barometrul creditelor in cele 17 tari ale Zonei Euro.

Bancile care vor sa se refinanteze pe termen scurt o pot face platind o dobanda pentru suma pe care o imprumuta de la bancile centrale din tarile respective. Aceasta dobanda este calculata in functie de rata BCE.

Bancile reflecta, in principiu, acest indicator in dobanzile creditelor pe care le acorda propriilor clienti. Cu cat dobanda de interventie a BCE este mai redusa, cu atat costul creditelor este mai mic favorizand, teoretic, sansele cresterii economice.

Invers, o majorare a dobanzii de politica monetara permite teoretic o incetinire a cererii si evitarea unei supraincalziri generatoare de inflatie.

Desi inflatia este in prezent de circa 3% in Zona Euro, BCE a considera ca riscul de sufocare a cresterii este mai mare decat cel legat de majorarea preturilor, luand astfel decizia de reducere a dobanzii de politica monetara.

Cele mai citite

Germania, pregătită să devină centru logistic NATO pentru frontul de est: zeci de mii de militari și măsuri de apărare

Conform documentului „Operationsplan Deutschland”, de 1.000 de pagini, Germania ar urma să joace un rol esențial în strategia NATO, găzduind până la 800.000 de...

Cum să alegi cel mai bun sistem de încălzire pentru casa ta

Atunci când te pregătești să construiești o casă, alegerea sistemului de încălzire este una dintre cele mai importante decizii pe care le vei lua.  Un...

România va relua producția internă de uraniu pentru consumul nuclear

Reînceperea activităților de exploatare a uraniului este esențială pentru consolidarea ciclului combustibilului nuclear al României Guvernul a aprobat strategia energetică a României pentru perioada 2025-2035,...
Ultima oră
Pe aceeași temă