4.9 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSpecialBanatul cultural

Banatul cultural


Premiera controversata la TNT

Primul spectacol pus in scena, in acest an, de Teatrul National Timisoara -„Edward”, adaptare dupa „Edward al II-lea”, de Christopher Marlowe – a reusit sa socheze de-a binelea sutele de spectatori prezenti, duminica seara, la premiera. Regizorul Szabo K. Istvan, din Targu-Mures, a propus un spectacol suprarealist, in care personajul principal, regele Edward, este prins intre indatoririle conjugale si pasiunea homosexuala pentru cel mai bun prieten al sau.
Tragedia interioara a regelui este accentuata si de faptul ca, in acea epoca, homosexualitatea era de neacceptat. „Si societatea romaneasca de astazi este homofoba, nu poate „inghiti” asa ceva. Sper ca spectacolul meu sa „deranjeze””, a anticipat Szabo K. Istvan. Duminica seara, premonitia regizorului s-a confirmat. In semn de protest fata de orgiile homosexuale transpuse in scena, o mare parte dintre spectatori au parasit sala. G. Ilas

Medalioane dedicate poeziei eminesciene

Implinirea a 157 de ani de la nasterea Luceafarului poeziei romanesti a prilejuit la Timisoara mai multe manifestari dedicate celui mai mare poet roman, Mihai Eminescu. Biblioteca Judeteana a organizat ieri, de pilda, un medalion intitulat „Eminescu si cultura etnica romaneasca”, sustinut de prof. dr. Viorel Boldureanu, de la Universitatea de Vest.
Un spectacol de muzica si poezie cu genericul „Vreme trece, vreme vine” a avut loc si la Colegiul Tehnic National „Ion Mincu”, soldat inclusiv cu un concurs de creatii originale si cu o expozitie de desene dedicate lui Mihai Eminescu. Aceste manifestari vor culmina miercuri, 17 ianuarie, ora 16.00, la Cenaclul CARP, unde se va vorbi despre „Eminescu, poet national”, iar actorii Nationalului timisorean Geta Iancu, Gh. Lungoci si Mira Popescu vor prezenta un microrecital poetic, secondati de artistii Petru Chira, Zaharie Moisescu, Simion Catau vor incheia sarbatoarea.

Opera timisoreana, in turneu in Olanda

Opera Nationala Romana din Timisoara efectueaza un turneu in Olanda cu spectacolul de opereta „Silvia”, de E. Kalman. Spectacolul a fost pus in scena de regizorul olandez Fraans Meewis, iar conducerea muzicala ii apartine maestrului Victor Dumanescu de la Opera Nationala din Cluj-Napoca. Institutia de cultura din orasul de pe Bega va mai sustine o serie de concerte in Tara Lalelelor (Olanda), unde este primita de fiecare data cu caldura. La sediul sau din Timisoara va fi prezentat, in 24 ianuarie, muzicalul „My Fair Lady”, cu incepere de la ora 18.00.

Salon de arta la Buzias

Centrul de Cultura si Arta al judetului Timis a deschis in statiunea Buzias, in holul Casei de Cultura, Salonul anual de arta plastica al artistilor independenti, scolilor de arta si gruparilor neafiliate la UAP. Editia din acest an, prima care se desfasoara in afara municipiului Timisoara, reuneste peste 60 de lucrari reprezentative de pictura, sculptura, grafica, arta decorativa, ce poarta semnaturile a 32 de creatori amatori de frumos.
Aceasta manifestare are o traditie de peste patru decenii in judet si se va incheia la mijlocul lunii februarie. De asemenea, au fost decernate mai multe trofee si diplome celor mai valorosi artisti: „Opera omnia”, „Creatia anului”, „Pariul cu viitorul”, dupa cum a tinut sa precizeze sculptorul Aurel Gh. Ardeleanu, mentorul plasticienilor amatori.

Concurs de creatie literara la Club Jazz

La Club Jazz din Timisoara incepe astazi, 16 ianuarie, de la ora 18.00, un interesant concurs de creatie literara si teatru, care va dura pana in 20 ianuarie.
Manifestarea este organizata de Organizatia Studentilor din cadrul Universitatii de Vest si se desfasoara sub genericul „Litere Mici”. Intrecerea cuprinde trei sectiuni distincte: poezie, proza scurta si eseu.

Lansare de carte la Teatru

Un apreciat prozator si poet timisorean, Ion Jurca Rovina, si-a lansat, duminica seara, in Holul cu oglinzi al Teatrului National din orasul de pe Bega o noua carte intitulata „In umbra scenei”, aparuta la Editura „Zalmosara”.
In acest volum, cel de al 12-lea al autorului, sunt publicate circa 150 de cronici teatrale, selectate dintr-un sir mult mai lung, aparute in perioada 1976-2006 in presa locala si in publicatiile de specialitate.
Despre lucrarea de mare responsabilitate si curaj a criticului de teatru Ion Jurca Rovina au vorbit profesorul si criticul literar Cornel Ungureanu si regizorul Sabin Popescu.

Cele mai citite

Un avion TAROM care urma să ajungă de la București la Tel Aviv a fost ținut la sol

Un avion, care urma să decoleze pe ruta București-Tel Aviv, a fost ținut la sol, după ce în timpul inspecției tehnice de dinaintea zborului...

Bulgaria, pe cale să adopte moneda euro din 2026. Guvernul pregătește cererea oficială

Bulgaria are toate șansele să adere la zona euro pe 1 ianuarie 2026, având în vedere performanțele economice recente, potrivit unei analize realizate de...

România și Ungaria comparate în raportul Eurostat: Producție industrială în favoarea noastră, dar țara vecină domină piața forței de muncă

În luna ianuarie 2025, Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene, a publicat Monitorul Statistic European, care include o analiză a indicatorilor economici din...
Ultima oră
Pe aceeași temă