Premiera la Nationalul timisorean
Din dorinta de a diversifica genul de spectacole si pentru atragerea unui public cat mai tanar, Teatrul National din Timisoara a inclus in repertoriul sau o premiera destinata copiilor. Este vorba despre spectacolul „Muschetarii… Magariei Sale”, de Ion Lucian si Virgil Puicea, in regia Mihaelei Murgu.
Decorul si costumele apartin scenografei Vioara Bara, iar muzica lui Dan Simion. Din distributie fac parte Vladimir Jurascu, Mihaela Murgu, Benone Viziteu, Catalin Ursu, Mirela Puia, Cristian Szekeres, Ana Maria Cojocaru si o eleva a Colegiului National de Arta „Ion Vidu”, Cristina Irsai. Premiera a fost fixata pentru data de 4 noiembrie, de la ora 18.00.
Expozitie de proportii
Galeria „Pro Armia” din Timisoara gazduieste, din aceste zile, o expozitie colectiva de pictura si sculptura a membrilor Asociatiei „Romul Ladea” cu lucrari realizate in taberele de creatie din vara: Jupanesti, Poiana Marului, Tismana. Majoritatea tablourilor expuse sunt peisaje si naturi statice, semnate de Victor Acatrinei, Tamara Birdean, Viorel Coman, Mihail Elena, Denisa Mihaila, Eugen V. Leia, Pavel Torony, Mihai Vornicu, Nicolae Popovici si altii. Expozitia a fost prezentata in culori la fel de vii ca si tablourile expuse de pictorul Mihai T. Olteanu.
Carti din Banat, intr-un Salon din Belgrad
In cadrul Salonului Cartii de la Belgrad, aflat la editia cu numarul 51, sunt expuse peste 40 de titluri ale unor scriitori romani de expresie sarba din zona Banatului. La ceremonia inaugurarii Salonului de la care n-a lipsit Ambasadorul Romaniei la Belgrad, Ion Macovei, a fost prezentata Editura Uniunii Sarbilor din Romania si au fost lansate cartile „Steaua care nu se stinge”, de Slavomir Gvozdenovici, „Orfeu indragostit”, de Ivo Muncian, si monografia „Slobodan Kostici”, de Stevan Bugarski.
Salonul de Carte de la Belgrad reuneste peste 100 de edituri de prestigiu din SUA, Canada, Japonia, Israel, Indonezia si din majoritatea tarilor europene.
Fundatia „Pro Opera”
la inceput de drum
La Timisoara a luat fiinta, la sfarsitul saptamanii trecute, Fundatia „Pro Opera”, al carui presedinte de onoare este nimeni altul decat directorul Operei de Stat din Viena, maestrul Ioan Holender, originar din orasul de pe malurile Begai. Dupa cum sublinia contele Andreas Bardeau, presedintele Consiliului Director al fundatiei, aceasta se bazeaza pe cateva firme germane de succes, pe fani ai Operei timisorene, de fapt, pe toti cei care pot si vor sa sprijine institutia.
Fundatia „Pro Opera” isi propune cu prioritate sustinerea tinerilor solisti talentati, in scopul afirmarii scenei lirice timisorene, dupa model vienez. Odata cu inmanarea diplomei de presedinte de onoare, Ioan Holender si-a exprimat bucuria ca este din nou alaturi de institutia de cultura pe care o va sprijini cu toata ravna.
Actori liceeni pe scena Teatrului „Merlin”
Teatrul pentru Copii si Tineri „Merlin” din Timisoara a decis sa devina mult mai generos cu creatiile actoricesti ale elevilor din scolile si liceele timisorene. Programul se intituleaza „Accent teatral” si va oferi in luna noiembrie scena proprie mai multor trupe scolare de la Liceul Pedagogic „Carmen Silva”, Liceul „Calderon”, Colegiul National Banatean, Colegiul „C.D. Loga” si Colegiul Tehnic „Ion Mincu”.
In cadrul acestui festival scolar vor fi jucate piese dintre cele mai indraznete si pretentioase in limbile romana, franceza, engleza si germana.
Filme documentare despre mestesuguri
Localitatea Prigor, din judetul Caras-Severin, a gazduit o gala de filme documentare de scurt metraj cu genericul „Oameni, unelte, meserii”. Primele pelicule realizate de oamenii de televiziune Dan Ratiu, Cosmin Tiglar, Nicolae Lenger si Ilie Sarbu se intituleaza „Cojocarii”, „Fierarii”, „Dogarii”, si fiecare masoara cate 26 de minute.
Este vorba despre meserii pe cale de disparitie care pot fi salvate doar de tinerii ce doresc sa le revitalizeze. In aceasta situatie se afla, numai in Valea Almajului, zeci de mestesuguri, ne asigura organizatorii, hotarati sa continue acest serial documentar inedit.