Timisoara atrage plasticieni straini
La Galeria de la Palatul Administratiei al judetului Timis expun, mai nou, doi artisti plastici sarbi – Radovan Jokic si Tadije Janicic din Novi Sad. Ambii plasticieni prezinta lucrari de mare expresivitate, cu o cromatica ce sugereaza starea de spirit a Serbiei in momentul de fata. Ei sunt detinatorii unor prestigioase premii artistice, primite atat in tara lor, cat si peste hotare.
De asemenea, la Galeria „Helios” din Timisoara a fost deschisa o alta expozitie cu genericul „Arta sticlei”, in care expun 14 artisti decoratori din Ungaria. Acest mestesug, aflat in dizgratie in tara noastra din cauza lipsei posibilitatilor de ardere a lucrarilor, este in mare voga in tara vecina si starneste mult interes mai ales in vitralii, dupa cum subliniau Ioan Szekernyes, presedintele Filialei UAP si respectiv Ernyei Gyula, vicepresedintele Uniunii Artistilor Plastici si Decoratori din Ungaria.
Teatrul German timisorean la Sibiu
Teatrul German de Stat din Timisoara va prezenta astazi, 30 mai, in cadrul Festivalului International de Teatru de la Sibiu, piesa „Scaunele” de Eugene Ionesco, unul din spectacolele de mare succes ale institutiei din orasul de pe Bega. Poate si pentru ca directia de scena a reprezentatiei este semnata de cunoscutul regizor Victor Ioan Frunza, iar scenografia de Adriana Grand, cea care a obtinut in luna aprilie a acestui an premiul „Uniter” pentru cea mai buna scenografie realizata in 2005 in tara noastra. Inclusiv muzica spectacolului, compusa de Tibor Cari, reprezinta o combinatie de procedee dintre cele mai moderne.
Din distributia spectacolului fac parte actorii Ildiko Jarcsek-Zamfirescu, Boris Gaza, Balasz Attila si Daniela Torok.
„7 zile, 7 Arte”
RESITA. In municipiul de pe malurile Barzavei se afla in plina desfasurare cea de a XXIV-a editie a manifestarii cu genericul „7 Zile, 7 Arte”, care atrage mai toate institutiile cultural-artistice din oras. Manifestarea a debutat cu un festival de teatru al elevilor, o expozitie de carte si un spectacol folcloric intitulat „Suflet de roman”, realizat de formatii artistice din oras cu concursul lui Dumitru Farcas, Traian Jurchelea si al altor solisti virtuosi.
Zilele viitoare sunt programate alte manifestari de inalta tinuta: spectacole folclorice si de teatru, vernisaje de expozitii, lansari de carte, intalniri ale scriitorilor si dezbateri pe diferite teme.
Expozitie „Jecza”,
tata si fiu
Casa „Triade” din Timisoara gazduieste din aceste zile o expozitie de arta care iese din tipic. Cunoscutul sculptor Peter Jecza, care din anul 1978 lucreaza exclusiv in bronz, mai nou abandoneaza acest material si face pasiune pentru lemn. Este vorba despre lemnul de stejar, nuc, par african, cires, abanos si alte esente, care sunt transformate in sculpturi ingenioase.
Sub dalta de maestru a lui Peter Jecza, lemnul primeste forme artistice dintre cele mai indraznete si inedite, care completeaza, in mod fericit, paleta sculptorului din cei circa 44 de ani de activitate in atelierul sau, dupa cum subliniau la vernisaj criticii de arta Alexandra Titu si Constantin Prut. In plus, expozitia de sculptura amintita este dublata de una de fotografie, realizata cu rafinament de celalalt artist al familiei Andrei Jecza, fiul artistului.
O noua carte a rezistentei anticomuniste
La Mitropolia Banatului din Timisoara a fost lansat sambata, 27 mai, un nou si temeinic volum intitulat „Cararile sperantei. Destine ale rezistentei anticomuniste din Banat”, al VIII-lea, scris de profesoara Ileana Silveanu, ea insasi condamnata politic la 14 ani. Lucrarea completeaza aceasta fresca a calvarului si umilintelor cu noi episoade inspirate de arhivele vremii, ajungand in prezent la peste 2.000 de pagini, aparute la editurile „Marineasa” si „Brumar” din Timisoara.
In ultimul volum, autoarea trateaza, la fel de documentat, lupta anticomunista din zona Banatului, indeosebi a locuitorilor oraselor Oravita, Resita, Bocsa, Valea Almajului, dar si a celor din partile Aradului si Lipovei. Ea se ocupa pe larg de grupul de partizani care a actionat la poalele Muntilor Semenic, in perioada 1944-1945, format din dezertori din armata romana.
Cartea ii prezinta, in schimb, pe adevaratii eroi ai luptei acelor vremuri de restriste, majoritatea plugari, muncitori, dar si intelectuali, tineri studenti si elevi, care s-au sacrificat pentru demnitatea neamului sau au fost condamnati la ani grei de temnita in inchisorile comuniste. Volumul a fost primit cu toate onorurile de fetele bisericesti din judetele Timis, Arad, Caras-Severin, in frunte cu IPS dr. Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, care ii semneaza prefata si a prezentat-o in fata celor aflati alaturi de PS Timotei Seviciu, Episcopul Aradului.