Vernisaj la Centrul Cultural Francez
Centrul Cultural Francez gazduieste, din aceste zile, expozitia de gravura intitulata „Umplere si teritorii”, semnata de artista Marika Polasek (Franta), care a folosit o gama variata de tehnici: xilogravura, gravura pe linoleum, aquatinta si aquaforte. La vernisaj au vorbit vicepresedintele filialei din judet a UAP, pictorul Sergiu Galis, si graficianul Ciprian Chirileanu.
Este cea de-a treia expozitie din cadrul Bienalei „Graphium” aflata in desfasurare la Timisoara.
„Jurnalul Annei Frank”
Teatrul de Stat din Bruchsal (Germania) intreprinde un turneu la Arad, Resita si Timisoara cu spectacolul „Jurnalul Annei Frank” in perioada 6-9 noiembrie. Montarea piesei se bazeaza pe insemnarile cunoscutei adolescente evreice Anna Frank, care s-a ascuns cu familia ei din calea nazistilor circa 2 ani, inainte de a fi transportati in lagarul mortii de la Auschwitz.
Spectacolul, in regia Evelynei Nagel, este interpretat de actrita Beate Metz si va fi jucat astazi, 7 noiembrie, de la ora 15.00, la Resita, iar in 8 si 9 noiembrie, de la ora 19.30, la Timisoara. Piesa va fi tradusa la casca in limba romana. Turneul are loc in virtutea unui protocol incheiat intre teatrul din Bruchsal si Teatrul German din Timisoara si este realizat cu sprijinul Fundatiei Landului Baden-Wurttemberg pentru Cultura Svabilor Dunareni si Consiliul Local, dupa cum ne-a informat Lucian Varsandan, consilier artistic la institutia de cultura din orasul de pe Bega.
Festival de arta rroma
La Cafeneaua „Papillon” din Timisoara, tot mai prezenta in viata culturala a orasului de pe malurile Begai, a fost lansata Asociatia Culturala „Turn” cu un vadit caracter antidiscriminatoriu, cu genericul „So keres, Europa?”. Dupa cum anunta din start actorul Adrian Vochitescu, proiectul se doreste, de fapt, un veritabil festival de arta rroma, organizat in parteneriat cu Asociatia „Parudimos”, abordand o suita de manifestari artistice: muzica, teatru, literatura, film, arte plastice, dans, arhitectura, dar si mestesuguri traditionale ale acestei etnii.
Lansarea a fost precedata de un pi-toresc recital de muzica tiganeasca, interpretata de un taraf autentic, si de o expozitie foto realizata de Luiza Puiu si Lucian Spatariu. In cadrul acestei manifestari, la care vor lua parte sute de artisti, majoritatea rromi, la Timisoara este programat in 22-29 iunie 2007 un festival international dedicat artei rrome.
Mari spectacole de teatru pentru sateni
Consiliul Judetean Timis, in parteneriat cu Biroul de Consiliere si Formare „Start” din orasul de pe Bega, a initiat proiectul „Cultura pentru judet”, care se va derula in perioada noiembrie-decembrie. Programul se adreseaza tuturor locuitorilor judetului, care nu au domiciliul in municipiul Timisoara, dar doresc sa vizioneze un spectacol de teatru profesionist in capitala judetului, fara a suporta cheltuieli de transport.
Aceste taxe le va suporta Fundatia „Start”, care va inchiria mijloacele de transport necesare dupa o prealabila optiune a satenilor pentru spectacolul preferat.
Stagiunea literara banateana, deschisa de Editura „Marineasa”
Filiala timisoreana a Uniunii Scriitorilor din Romania (USR) a tinut sa-si deschida stagiunea literara cu trei carti de referinta, toata aparute la prestigioasa Editura „Marineasa”, care propune o noua optica valorica despre cultura banateana. Lucrarile sunt scrise de personalitati ale acestei provincii: Sever Bocu („Drumuri si rascruci”), Aurel Buteanu („Noi si maghiarii si Teatrul romanesc in Ardeal si Banat”) si protopopul dr. Gheorghe Ciuhandu („Romanii din Campia Ardealului de acum doua veacuri”).
Cartile au fost salutate cu toata caldura de Cornel Ungureanu, I. M. Almajan, Constantin Jinga, Maria Pongracz, Dan Buteanu, Vasile Bogdan, Aurel Turcus, convinsi ca Banatul isi merita un loc cert si in-confundabil in cultura romaneasca.
Placa comemorativa Dimitrie Stan, la Lugoj
Cu prilejul centenarului nasterii muzicianului Dimitrie Stan, lugojenii au tinut sa-l sarbatoreasca pe artist cum se cuvine. Dupa ceremonialul religios de la Cimitirul ortodox din localitate, la Scoala Populara de Arta a fost dezvelita o placa comemorativa pe fatada cladirii.
Cu acelasi prilej a fost lansat volumul „Cantecul strabate lumea” de Dorina Margineantu, Gheorghe Luchescu si Constantin Tufan Stan, precum si pliantul „Peste ani”. Manifestarea s-a incheiat cu un concert al celebrului cor „Ion Vidu”, dirijat de Remus Tascau, la a carui faima a contribuit si artistul Dimitrie Stanb.