7.5 C
București
marți, 22 octombrie 2024
AcasăSpecialBalul Motilor de Lasata Secului

Balul Motilor de Lasata Secului

Peste 400 de moti au petrecut, sambata seara, la Cluj-Napoca, la balul lor anual traditional. Petrecerea marcheaza intrarea in Postul Pastelui sau Lasatul Secului. "Balul Motilor", organizat de Societatea "Avram Iancu", este unul dintre cele mai importante evenimente mondene pentru locuitorii Muntilor Apuseni stabiliti in oras. si asta, cu atat mai mult cu cat Clujul este localitatea cu cel mai mare numar de moti din lume.
Petrecerea traditionala a fost deschisa cu un concert de muzica populara, din care nu au lipsit chemarile de tulnic, ce, odinioara, anuntau primejdia navalirilor dusmane.
De altfel, in Revolutia din 1848, tulnicaresele din Marisel, conduse de Pelaghia Rosu, au reusit sa infranga o ostire ungureasca ce planuia sa atace una dintre legiunile lui Avram Iancu. In prezent, doar o mana de femei din Apuseni mai cunosc mestesugul chemarilor din tulnic.
Una dintre tulnicarese, Argentina Floca, spune ca aceste instrumente de cantat din lemn functioneaza doar daca manuitoarele lor toarna apa in gura tulnicului.

Bucatele traditionale, la mare cinste

Dincolo de concertele de muzica populara, motii s-au cinstit cu bucate si cu bauturi traditionale. Nu au lipsit carnaciorii si lebervurstii, renumitele palaniete cu branza ori cu varza, pancovele cu silvoizi, branza in scoarta de molid, dar si mustul din muguri de brazi, palinca de prune, afinata, vinul de zmeura ori otetul de mere.
"Balul Motilor" este un bun prilej pentru celebrarea traditiilor de secole ale Transilvaniei de Nord. Totusi, reuniunea este folosita si pentru ca participantii sa discute cu reprezentantii institutiilor publice rezolvarea unor probleme cum ar fi reparatul drumurilor, cele mai multe aflate intr-o stare deplorabila, ori restituirea padurilor.
Primarii din Apuseni mai vor sa creeze si niste branduri turistice proprii. Astfel, ei vor sa promoveze imaginea lui Avram Iancu pentru a atrage turisti, intocmai cum Mozart a devenit un simbol al Vienei ori Simon Bolivar a fost transformat intr-un simbol al turismului din Bolivia.

Cele mai citite

Josep Borrell vede un viitor comun pentru UE și Republica Moldova

Într-o declarație comună, Înaltul Reprezentant Josep Borrell și Comisia Europeană au evidențiat rezultatele pozitive ale alegerilor prezidențiale și ale referendumului constituțional din Republica Moldova,...

Mai multe personalități și instituții din România și străinătate au fost decorate de Familia Regală

Ambasadorul Gabriela Dancău, cantautorul Nicu Alifantis, generalul (r) Corneliu Postu, fost director al Statului Major al Apărării, se numără printre personalităţile decorate, luni seară,...

Rusia acuză Occidentul de amestec în alegerile din Republica Moldova și respinge acuzațiile ce i se aduc

Rusia a respins acuzaţiile de imixtiune în afacerile interne ale Republicii Moldova şi a denunţat amestecul occidental în alegerile prezidenţiale şi referendumul privind aderarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă