17.6 C
București
duminică, 8 septembrie 2024
AcasăSpecialBalaci: "Mi-e dor de o partida de cupa europeana la Craiova"

Balaci: „Mi-e dor de o partida de cupa europeana la Craiova”

Abia revenita din Liga a II-a, esalon in care retrogradase pentru prima data de la promovarea din 1964, Craiova a pornit dezastruos editia precedenta, in primele noua etape reusind o singura victorie. Firesc, au urmat debarcarea lui Ovidiu Stanga si instalarea unui alt fost jucator al juvetilor, stefan Stoica. Dupa o serie de rezultate bune, punctata de patru victorii si un egal, stiinta a uitat cum este sa mai castigi un meci. La capatul a mai bine de patru luni si 12 etape fara succes, Stoica a fost inlocuit cu antrenorul echipei de tineret, Florin Cioroianu, cand mai ramasesera sapte runde iar Universitatea se afla la 3 puncte de… liga secunda. Parcursul excelent al formatiei sub conducerea lui Cioroianu a scos Craiova din zona emotiilor si a realimentat pretentiile europene in Banie.

Oltenia este teritoriul in care optimismul este la el acasa. Patronul Universitatii Craiova, Adrian Mititelu, nu mai are rabdare si, dupa doi ani in care investeste in echipa fanion a Olteniei, revendica un loc in Europa. Cam acelasi tip de discurs a tinut finantatorul oltean si la inceputul sezonului trecut, insa stiinta a avut nevoie de sosirea din anonimat a antrenorului Florin Cioroianu pentru a iesi cu bine din zona periculoasa a retrogradarii.
Marea glorie a Universitatii, Ilie Balaci, a acceptat sa ajute clubul la care s-a consacrat si dintr-o pozitie oficiala, cea de manager sportiv. Din noua postura, Balaci asteapta ca formatia sa de suflet sa demonstreze in viitorul sezon ca are capacitatea de a reveni in cupele europene.

Cum caracterizati comportarea echipei in sezonul trecut?
Au fost trei perioade distincte. A existat o prima parte a campionatului in care baietilor nu le-a iesit jocul, greseau mult la constructie, jucau temator. A doua perioada a coincis cu inlocuirea antrenorului prin aducerea lui stefan Stoica. A avut loc o schimbare de atitudine, o alta motivatie a jucatorilor, dar echipa nu a reusit sa mentina ritmul si a revenit la prima fata. Sosirea lui Cioroianu si victoria de la Piatra-Neamt au produs un declic mental care a facut sa dispara crisparea.

Va asteptati ca antrenorul Cioroianu sa aiba un parcurs atat de bun?
Cioroianu a avut un curaj fantastic. La meciul castigat la Piatra Neamt a schimbat sistemul de joc, de la 4-4-2 a trecut la 3-4-3 si a aruncat in lupta patru jucatori noi. A riscat si a castigat, pentru ca dupa aceea jucatorii au prins incredere in fortele proprii si au jucat degajati.

Poate actuala echipa sa suporte presiunea luptei pentru un loc in cupele europene?
Daca nu sunt in stare sa lupte pentru a evolua in cupele europene si la echipa nationala, ce sens mai are sa se apuce de fotbal? Jucatorii au deja doua sezoane impreuna, logic ar fi ca acum sa aiba loc cea mai buna exprimare. Avem deja doi jucatori la echipa nationala, Bornescu si Dorel Stoica, un al treilea, Mihai Dina, a participat si el la selectiile primei reprezentative, avem un lot valoros, deci e normal sa existe pretentii. Obiectivul formatiei este un loc in primele cinci, pentru a fi siguri de prezenta in cupele europene.

Ce parere aveti despre noile achizitii?
Cred ca am adus jucatori valorosi. Prepelita face parte din nationala de tineret, iar Tanasa poate oricand sa intre in vizorul primei reprezentative. Pe Dilevski nu l-am vazut evoluand, dar asa, la prima vedere, arata ca are calitati si nu-i ramane decat sa le demonstreze.

Credeti in revenirea lui Lutu la forma de odinioara?
Piticu’ e un jucator pe care toata lumea il stie. S-a pregatit fantastic in ultimele zile, a alergat ca la semifond, dar el e un personaj un pic controversat. Nu bea, nu fumeaza, dar trebuie sa se linisteasca. E ca un sofer de cursa Craiova-Bucuresti. Ii place sa stea cu fundul in masina si sa fie cand colo, cand dincolo. Daca va intelege ca un jucator are nevoie si de odihna pentru a face performanta, atunci totul va fi OK, pentru ca are fotbalul in sange si cand incepe sa joace nimeni nu il mai opreste.

Sunteti dezamagit de evolutiile lui Njock?
De cand s-a intors la Craiova, Njock n-a multumit pe nimeni. Patronul l-a readus in primul rand pentru suporteri, dar el n-a dat nimic inapoi. Deocamdata nu s-a prezentat la pregatiri si probabil ca va fi amendat.

Se mai poate ajunge la o intelegere cu Andrei Ionescu?
Regretatul Ion Oblemenco avea o vorba: "Atat cat voi investi in mine, atat voi culege". Din pacate, Andrei vrea intai sa culeaga si apoi sa investeasca. Craiova i-a facut o oferta mai mult decat interesanta pentru un copil de 18 ani. El are insa pretentii de parca ar fi jucat la campionatul mondial.
Noi inca il asteptam sa semneze contractul, altfel va fi suspendat. Andrei va fi cel care va pierde. Craiova se descurca si fara el.

Pe dumneavoastra va mai prinde primul meci din viitorul campionat la Craiova?
Se pare ca nu mai sunt atat de interesant. Daca ma va prinde inceputul de campionat in aceasta functie nu cred ca se va supara nimeni, cu atat mai putin eu. Mi-e dor sa stau la oficiala si sa vad un meci al Craiovei in cupele europene. Sper ca aceasta generatie de jucatori sa fie atat de constienta incat sa inteleaga ca daca nu apuci sa joci in cupele europene si in echipa nationala, nu te poti numi fotbalist!

PREGaTIRI
Amicalul verii, cu Standard Liège
Universitatea Craiova va efectua pana pe 13 iulie un cantonament in Austria, a carui prima parte va cuprinde mai multe meciuri amicale cu echipe din ligile a II-a si a III-a din Austria si Ucraina. In cea de-a doua parte a stagiului de pregatire, oltenii vor intalni pe 7 iulie pe Sopron (Ungaria), pe 9 iulie vor juca cu Wisla Cracovia (Polonia), iar pe 11 iulie vor da piept cu campioana Bulgariei, Levski Sofia. Cel mai atractiv meci al perioadei de pregatire se anunta insa cel de pe 14 iulie, de la Andenne, cu belgienii de la Standard Liège. "Este cel mai puternic adversar pe care il intalnim. O formatie titrata, cu nume in Europa, ce a fost scoasa anul trecut de Steaua din preliminariile Ligii Campionilor. Oricum nu vom avea trac, este doar un amical si dorim sa demonstram ca avem valoare", spune capitanul Madalin Ciuca.

OPTIMISM
Buget de peste 4 milioane
Adrian Mititelu (foto) e primul care da frau liber optimismului. "Bugetul e mai mare de 4 milioane de euro, pentru ca impreuna cu achizitiile si salariile se depasesc 6-7 milioane de euro. La asa suma e logic sa ne propunem sa luam premiu si sa ajungem in cupele europene", anunta Mititelu. Mijlocasul Robert Saceanu nu se lasa nici el mai prejos: "Multe echipe isi doresc accederea in cupele europene, insa noi cred ca putem sa terminam pe podium. Ne-am intarit si este normal sa fim optimisti. stim ca nu ne va fi usor, dar vom reusi pentru ca suntem datori si conducerii, si suporterilor".

CERERE
Patronul Adrian Mititelu a demarat o serie de lucrari de modernizare la stadionul "Ion Oblemenco" (foto), intentia acestuia fiind de a transforma arena intr-una moderna. Tribuna oficiala va fi complet cosmetizata, scaunele bancilor de rezerva vor fi aduse din strainatate si vor rivaliza cu cele ale marilor cluburi europene. In plus, finantatorul Craiovei a initiat si construirea, langa arena centrala, a unui stadion de 3000 de locuri, cu nocturna, ce va fi folosit cu precadere de echipa de tineret. Toate aceste investitii il indreptatesc pe Mititelu sa ceara presedintelui FRF, Mircea Sandu, organizarea la Craiova a meciului din toamna cu Olanda, din preliminariile Euro 2008.

CAMPIONI
Proaspat debutant la echipa nationala, fundasul Dorel Stoica (foto) merge chiar mai departe si spera chiar ca echipa sa poate castiga titlul! "Nu suntem o surpriza, suntem o echipa cu renume si avem valoare. Anul acesta o sa aratam ca suntem o formatie puternica. Daca avem ambitie si muncim, putem castiga campionatul!" Antrenorul Florin Cioroianu, altfel mai rezervat, are si el asteptari mari de la elevii sai: "Desi este tanar, lotul are valoare. A trecut un an peste ei, au mai multa experienta si ar fi ceva normal ca in acest sezon sa explodeze. Daca ne vom putea baza pe un nucleu de 16-17 jucatori de-a lungul campionatului, atunci ne vom putea indeplini obiectivele. Nu-mi e teama decat de noi".

Cele mai citite

Marcel Ciolacu ironic la întrebarea dacă împarte același bazin electoral cu Mircea Geoană: Nu l-am găsit acolo

Preşedintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, consideră că o eventuală candidatură a fostului secretar general al NATO, Mircea Geoană la funcţia de...

Circulația feroviară în centrul Germaniei a fost întreruptă din cauza unei defecțiuni tehnice

Serviciile feroviare din centrul Germaniei au fost întrerupte sâmbătă din cauza unei defecţiuni tehnice, a anunţat Deutsche Bahn. Trenurile au rămas în staţii până...

Adeverințe falsificate pentru a scăpa de absențele de la școală. Doi tineri au fost reținuți

Doi tineri din Pitești au fost reținuți sub acuzația de falsificare și utilizare de adeverințe medicale false, în urma unei percheziții domiciliare. Aceștia sunt...
Ultima oră
Pe aceeași temă