6.3 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSpecialBACALAUREAT 2015. Modele de subiecte la proba la alegere ANATOMIE - BIOLOGIE

BACALAUREAT 2015. Modele de subiecte la proba la alegere ANATOMIE – BIOLOGIE

BACALAUREAT 2015. Elevii claselor a XII-a susţin, vineri, proba scrisă la alegere a profilului, la Anatomie-Biologie, Chimie, Fizică, Informatică, la profilul real, sau la Geografie, Economie, Filosofie, Logică, Psihologie sau Sociologie, la profilul uman. Ministerul Educaţiei a publicat două modele de subiecte pentru disciplina Anatomie – Biologie.

Deschideţi galeria foto de mai sus pentru a vedea modelele de subiecte şi baremele la disciplina Anatomie – Biologie.

Modele de subiecte BAC 2015 la Anatomie – Biologie. La Anatomie şi fiziologie umană, genetică şi ecologie umană, elevii au de rezolvat trei subiecte, cu mai multe cerinţe.

Citeşte şi: REPORTAJ FOTO. „Doamne ajută! Să pice pe subiect!”. Cum se dă BAC-ul pe trotuarul din faţa liceului

La primul subiect, liceenii trebuie să completeze o propoziţie referitoare la celule, să numească două funcţii ale sistemului excretor şi să noteze răspunsurile corecte la cinci întrebări grilă, cu cerinţe referitoare la femur, bilă, muşchii sternocleidomastoidieni, fasciculele spino-bulbare.

​Citeşte şi: BACALAUREAT 2015. Modele de subiecte la proba la alegere CHIMIE

​Citeşte şi: BACALAUREAT 2015. Modele de subiecte la proba la alegere FIZICĂ

​Citeşte şi: BACALAUREAT 2015. Modele de subiecte la proba la alegere INFORMATICĂ

În plus, elevii trebuie să răspundă cu adevărat sau fals la trei afirmaţii despre procesul de eliminare a urinei, poluare şi segmentul intermediar al analizatorului auditiv.

Modele de subiecte BAC 2015 la Anatomie – Biologie. La cel de-al doilea subiect, elevii trebuie să rezolve două cerinţe cu câte trei subpuncte, referitoare la sinteza proteinelor şi la absenţa din plasma sanguină a aglutininelor.

Citeşte şi: BACALAUREAT 2015. Analiză: Cât de dificile au fost subiectele la Limba Română

La ultimul subiect, liceenii primesc încă două cerinţe cu câte trei subpuncte, la care trebuie să deseneze schema schimbului de gaze la nivel pulmonar, să explice rolul diafragmei în respiraţie şi să construiască patru enunţuri afirmative despre inspiraţie şi afecţiuni ale sistemului respirator.

De asemenea, elevii trebuie să enumere trei componente ale sistemului reproducător feminin sau masculin, să explice importanţa cunoaşterii şi respectării unor noţiuni elementare de igienă a sistemului reproducător, dar şi să scrie un eseu de mici dimensiuni, cu titlul „Fiziologia sistemelor reproducătoare feminin şi masculin – asemănări şi deosebiri”.

Modele de subiecte BAC 2015 la Anatomie – Biologie. La Biologie vegetală şi animală, subiectul este construit după aceeaşi structură ca cel la Anatomie.

Astfel, la primul subiect, liceenii trebuie să completeze o propoziţie despre ribozomi, să dea două exemple de tipuri de diviziune celulară şi să noteze răspunsurile corecte la întrebări grilă despre insecte, retină, uretere, bolile sistemului nervos central şi fotosinteză.

Citeşte şi: BACALAUREAT 2015. Corectarea subiectelor în alte judeţe, o „măsură vedetă”. Elevii, trataţi ca nişte „infractori”

De asemenea, elevii trebuie să stabilească dacă trei propoziţii, referitoare la algele unicelulare, ereditatea organismelor şi celulele senzoriale auditive, sunt adevărate sau false.

Modele de subiecte BAC 2015 la Anatomie – Biologie. La cel de-al doilea subiect, adolescenţii primesc o cerinţă desppre sistemul circulator al mamiferelor şi una despre încrucişarea a două soiuri de alun.

La ultimul subiect, elevii trebuie să numească două componente ale sistemului digestiv al mamiferelor, o asemănare şi o deosebire dintre fermentaţia alcoolică şi fermentaţia lactică, dar şi să construiască patru enunţuri afirmative referitoare la circulaţia la plante şi la nefron.

Citește și: BACALAUREAT 2015. Modele de SUBIECTE la proba la alegere pentru profilul UMAN

În plus, liceenii trebuie să enumere trei componente ale florii unei angiosperme, să explice modul în care, la om, placenta hrăneşte embrionul, dar şi să scrie un minieseu cu titlul „Reproducerea asexuată la plante”. 

 

 

Cele mai citite

Editoarea unui jurnal științific demisionează după ce a numit generația X „fasciști” în urma victoriei lui Trump

Laura Helmuth, editoare la Scientific American, a demisionat joi, după o serie de postări controversate pe rețelele sociale în care a criticat votanții pe care...

Luare de ostatici într-un restaurant de lângă Paris

Un bărbat înarmat cu un cuțit a luat sâmbătă ostatici mai mulți angajați în restaurantul tatălui său de la periferia Parisului. Un dispozitiv de...

Zelenski despre finalul războiului: „Diplomația este necesară, dar Putin nu vrea pace, ci să rupă izolarea”

Președintele ucrainean avertizează asupra intențiilor lui Putin și subliniază importanța sprijinului occidental, în timp ce Ucraina se confruntă cu provocări militare și întârzieri în...
Ultima oră
Pe aceeași temă