La Colegiul Naţional „Gheorge Lazăr”, peste 200 de elevi s-au prezentat, miercuri, la examen, majoritari fiind cei de la profilul matematică-informatică.
Prima elevă a terminat examenul în mai puţin de două ore de la începerea probei. La ora 11.00, absolvenţii de liceu au început să iasă rând pe rând, tot mai entuziasmaţi.
Victor a părăsit într-un zâmbet curtea liceului, după ce şi-a terminat teza la istorie: „A fost simplu, iau 10.”
Unii elevi au recunoscut că nu au acordat o atenţie deosebită probelor de la bacalaureat pentru că urmează admiterea, care va avea o miză mult mai mare. Un astfel de caz este Ana: „Nu prea m-am pregătit la matematică, pentru că am învăţat pentru medicină, dar iau sigur peste 9.00”.
Vlad este unul dintre elevii care au bătut recordul la paginile redactate, şi nu pune cele 11 pagini pe seama grafiei, ci o ia mai mult ca pe o măsură de precauţie: „Am scris 11 pagini, poate dau peste vreo chioară”.
Citeşte şi: BAC 2013. O elevă de la Gheorghe Şincai: „Iau 10, să moară Bibi!”
Subiectul de la istorie a fost „de bun simţ”, spune Andreea, care a scris 10 pagini şi ar mai fi avut ce scrie, dacă ar fi avut mai mult timp. Absolventa Colegiului „Gheorghe Lazăr” este convinsă că va luat 10 la această probă.
Părinţii şi-au aşteptat copiii la poarta liceului, accesul în curte fiind interzis. Scandalul de la Bolintineanu a fost unul dintre subiectele discutate de părinţi, iar o mamă a spus la un moment dat că „şpaga se dă în cei patru ani, nu acum”.
Elevii au fost susţinuţi şi de profesorii de limba română, care au declarat că din 50 de teze corectate, 25 au fost punctate cu note sub 5. Pentru Colegiul Lazăr, până acum, notele de la prima probă de bacalaureat au ca punct de plecare nota 8, a declarat o profesoară de limba română, pentru România Liberă.
Citeşte şi: BAC 2013. Mărturie ŞOCANTĂ a unui elev de la „Bolintineanu”: Ne-au hăituit ca pe animale
Aproximativ 174.000 de absolvenţi de liceu au susţinut, miercuri, proba scrisă obligatorie a profilului. Elevii de la profilul real au primit subiecte la matematică, iar cei de la uman, la istorie.