Controversatul om de afaceri libanez Said Baaklini este urmărit penal de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un nou dosar, care a fost construit pornind de la cel cunoscut public drept dosarul UCM Reşiţa, au declarat pentru RL surse judiciare.
„Cu ocazia percheziţiei desfăşurate la sediul social al SC Libarom Agri SRL (…) au rezultat date şi indicii în sensul existenţei unei reţele de criminalitate organizată având ca scop realizarea unor acte de evaziune fiscală (referitoare la prejudicii de peste un milion de euro), spălare de bani, expatrierea unor sume importante de bani provenind din infracţiuni economice deosebit de grave. Reţeaua sus-menţionată este organizată în jurul inculpatului Said Baaklini, asociat şi administrator la SC Libarom Agri SRL”, arată procurorii DNA în rechizitoriul prin care l-au trimis în judecată pe Said Baaklini în afacerea UCM Reşiţa.
Potrivit aceloraşi surse, la mijloc ar fi şi acum tot rambursări de TVA care ar fi fost obţinute prin metode frauduloase. Acuzaţia adusă de procurori lui Baaklini este de „stabilire cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat”. Pedeapsa prevăzută pentru astfel de fapte este de la 3 ani la 10 ani de închisoare. Ieri, anchetatorii au audiat mai mulţi martori. Potrivit unor surse, cercetările vizează mai multe operaţiuni de export ale firmei controlate de Baaklini, SC Libarom. Şi în dosarul actual este vorba tot de exportul unor motoare şi tot de creşterea artificială a preţului produselor tranzacţionate, în vederea recuperării ilicite de TVA. În plus, este vorba şi de derularea de activităţi de import-export sub acoperirea unor achiziţii intracomunitare, în vederea sustragerii de la plata impozitelor şi taxelor aferente.
În cazul UCM, Curtea Supremă a dispus acum aproape un an arestarea omului de afaceri libanez şi a şefilor UCM Reşiţa – Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda, dar şi a fostului şef al direcţiei Domenii Portuare din Portul Constanţa, Eugen Bogatu. DNA susţinea că Baaklini a achiziţionat, la suprapreţ (250 milioane euro faţă de cinci milioane) patru motoare de la UCM Reşiţa, pe care dorea să le exporte în Guineea. Suprapreţul i-ar fi permis libanezului să ceară o rambursare de TVA de 60 milioane euro.