Generalul Gh. Diaconescu s-a aparat in fata acuzatiilor care i s-au adus cu existenta disensiunilor care s-ar fi ivit intre el si generalul Macri, pe tema hotararilor luate la Timisoara privind represiunea. Macar si pentru o acoperire de fatada, calaii aveau nevoie de incuviintarea procurorului general, ca doar nu s-au dus la Timisoara sa se plimbe.
Inainte de Revolutie, generalul Gh. Diaconescu a coordonat si Directia speciala din Procuratura Generala care era mana-n mana cu Securitatea, in special cu Directia a VI-a. Categoric, procurorii au fost si ei urmariti de Securitate, dar seful lor se intrecea in a le face pe plac securistilor.
In primele luni din 1990 ni s-a spus ca Procuratura este in totalitate noua. 101 procurori au fost „degrevati”. Numai fostul procuror general adjunct Gheorghe Diaconescu a ramas in scaun, la cererea expresa a lui Ion Iliescu. Ion Iliescu, desi stia de contributia lui Diaconescu la Timisoara, l-a „fidelizat”, pentru ca avea tot interesul sa nu existe condamnati pentru crimele Revolutiei. Dupa 22 decembrie '89 adjunctul procurorului general, acelasi general Gh. Diaconescu, s-a ocupat de Directia a patra (in noua organizare) si i s-a acordat un camp larg de actiune. Desi era adjunct, de fapt el conducea Procuratura Generala.
Pastrat in functie si dupa Revolutie, Gh. Diaconescu promitea ca in cateva luni va stabili imprejurarile in care au murit 1033 de persoane si va trimite in judecata toate persoanele vinovate de represiune.
Iata ce frumos glasuia la 7 februarie 1990 Gheorghe Diaconescu, adjunctul procurorului general: „Infractiunile comise prin represiunile exercitate impotriva fortelor populare in perioada 17-22 decembrie si in continuare au creat o situatie judiciara com-plexa, caracterizata prin numarul mare al inculpatilor – acuzati de genocid, omor sau tentativa de omor – si prin numarul incomparabil mai mare al victimelor. Pentru a asigura judecarea penala in mod neintarziat (s.n.) a persoanelor vinovate, dar si despagu-birea in conditiile legii a tuturor victimelor represiunii, s-a impus solutia judecarii laturii penale a procesului separat de latura civila… Procuratura este preocupata de consemnarea drepturilor oa-menilor care au avut de suferit. Toti vor primi integral despagubirile ce li se cuvin”.
Si nu s-a tinut cu buna-stiinta de cuvant. Cei care trebuiau sa plateasca il numisera sef si-l ridicasera in grad.
Pana in 2004, generalul Gh. Diaconescu a fost decanul Facultatii de Drept a Universitatii „Spiru Haret” din Bucuresti. A ramas profesor. Are ce sa-i invete pe viitorii juristi.