Dupa ce mai multi judecatori care urmeaza sa fie pensionati din magistratura si-au anuntat intentia de a trece in avocatura fara examen, la Galati a izbucnit o puternica revolta a avocatilor care ii acuza pe magistratii pensionabili ca, odata intrati in avocatura, vor folosi relatiile cu colegii ramasi in magistratura pentru a obtine sentinte favorabile in procesele in care sunt aparatori. Astfel pronuntata, acuzatia este de trafic de influenta.
Primii care au depus cereri au fost judecatorii Lina Nistor si Ion Speianu, dar este de asteptat ca mai multi judecatori de la instantele galatene sa faca acest pas. Cererile au fost afisate la avizier pentru ca timp de zece zile sa poata fi contestate si au ajuns in dezbaterea Consiliului Baroului Galati, care a hotarat respingerea lor. Este insa doar o victorie de circumstanta, pentru ca razboiul nu este pe deplin incheiat.
Un nou imbold traficului de influenta din justitie
Un protest scris, semnat de o mare parte dintre cei 261 de avocati, a fost trimis Consiliului Superior al Magistraturii si Ministerului Justitiei, dar nu este exclusa nici organizarea unui protest de strada al avocatilor nemultumiti de aceasta situatie: „Nu este normal ce se intampla. Sunt judecatori care ies la pensie cu pensii de 25 milioane de lei si care acum vor sa intre in avocatura. Ei au avantajul ca isi folosesc relatiile facute in magistratura, influenta pe care o au printre ceilalti judecatori aflati in functie si care sunt, pana la urma, fostii lor colegi. Si asa se spune ca justitia galateana este asa cum este. In Baroul Galati sunt 261 de avocati. Cei tineri chiar nu pot avea o sansa de a-si face meseria, pentru ca aici nu mai vorbim de profesionalism, ci de influenta”.
Argumente in litera si spiritul legii
Avocatii protestatari invoca o prevedere din Statutul Avocatilor in care se spune ca persoana care indeplineste conditiile impuse de lege pentru a fi primita in profesia de avocat poate solicita acest lucru cu cel putin cinci ani inainte de implinirea varstei de pensionare, dar este invocat si articolul 39 al aceluiasi statut, care prevede ca „avocatii fosti judecatori nu pot pune concluzii la instantele la care au functionat”. Desi cele doua prevederi par suficient de clare pentru a motiva o respingere a cererilor celor doi judecatori galateni, prin jonglerii cu conditiile puse, eventuale derogari si interpretari, s-ar putea ajunge si la aprobarea lor. Iar de aici pana la favorizarea aparitiei unor noi surse de trafic de influenta in justitie nu este decat un pas.
Prima batalie, dar nu ultima, a fost castigata de avocati
Consiliul Baroului Galati s-a intrunit pentru discutarea cererilor inaintate de judecatorii Lina Nistor si Ioan Speianu, hotarand respingerea lor. Decanul Baroului Galati, avocatul Mircea Breahna, a declarat ca cererile celor doi magistrati de intrare in avocatura fara examen au fost respinse pentru tardivitate: „Potrivit regulamentului, cererile trebuiau facute cu cinci ani inainte de pensionare”. Dar consiliul a tinut cont si de revolta avocatilor. Din cauza acestor proteste, alte doua judecatoare pensionabile, Viorica Crudescu si Sarmisegetuza Tulbure, au incercat sa ocoleasca Baroul galatean, depunand cereri de intrare la Baroul Tulcea, dar cererile lor nu au fost inca discutate. Cei doi judecatori respinsi la Galati au posibilitatea ca in 15 zile sa conteste decizia Consiliului Baroului, iar daca nu vor obtine o decizie favorabila la aceasta contestatie vor putea totusi intra in Barou dupa ce vor sustine examenul. Iar asta nu schimba cu nimic acuzatiile ce le sunt aduse in legatura cu predispozitia la trafic de influenta pentru determinarea unor sentinte convenabile clientilor pe care ii reprezinta in procese.