11.4 C
București
joi, 3 octombrie 2024
AcasăSpecialAvioane militare de transport ruseşti, în Siria. Reacția SUA

Avioane militare de transport ruseşti, în Siria. Reacția SUA

Cel puţin trei avioane militare de transport ruseşti au aterizat în Siria, în ultmele zile, au declarat, marţi, oficiali americani, informează Mediafax.

Două dintre aceste avioane sunt cargouri gigant Antonov 124 Condor, iar al treilea este un avion de pasageri, potrivit surselor citate.

Una dintre aceste surse a declarat că avioanele au aterizat pe un aeroport din regiunea Latakia din nord-vestul ţării, un bastion al regimului preşedintelui Bashar Al-Assad.

Ruşii au ridicat, de asemenea, în acest loc, construcţii provizorii, care ar putea găzdui „sute de persoane”, şi echipamentul aeroportului.

Citește și: NATO este în alertă, ca urmare a ultimelor acțiuni ale Rusiei în Siria

„Toate acestea sugerează instalarea unei baze aeriene avansate”, a mai transmis sursa, precizând că „nu deţine informaţii” cu privire la eventuala prezenţă a armelor ruseşti la faţa locului, conform AFP.

Secretarul de Stat american John Kerry i-a telefonat sâmbătă omologului său rus Serghei Lavrov pentru a-şi exprima temerile cu privire la un risc de „escaladare” a conflictului, dacă Moscova s-ar angaja militar alături de regimul lui Bashar Al-Assad, potrivit Departamentului de Stat.

Regimul de la Damasc a negat prezenţa trupelor sau activităţilor militare ruseşti pe teritoriul sirian, după îngrijorările americanilor privind un eventual angajament al Moscovei în ţara aflată în război.

Rusia a transmis luni că „partea rusă nu a ascuns niciodată faptul că livrează echipamente militare autorităţilor siriene pentru a lupta împotriva terorismului”, însă nu a vrut să dea detalii cu privire la angajamentul Moscovei în favoarea regimului de la Damasc.

Bulgaria a anunţat că a refuzat avioanelor militare ruseşti să traverseze spaţiul său aerian, presupunând că acestea ar putea transporta altceva decât ajutorul umanitar anunţat oficial.

Statele Unite au cerut Greciei să refuze tranzitul avioanelor militare ruseşti în spaţiul ei aerian, potrivit autorităţilor de la Atena.

 

Cele mai citite

SUA dezaprobă decizia Israelului de a-l declara „persona non grata” pe secretarul general al ONU

Departamentul de Stat al SUA a criticat decizia Israelului de a-l declara „persona non grata” pe secretarul general al ONU. Decizia are legătură cu...

SUA dezaprobă decizia Israelului de a-l declara „persona non grata” pe secretarul general al ONU

Departamentul de Stat al SUA a criticat decizia Israelului de a-l declara „persona non grata” pe secretarul general al ONU. Decizia are legătură cu...

Suceava: O femeie a fost strivită de un copac tăiat de angajații Primăriei

Incident şocant la Suceava: o angajată DGASPC a ajuns la spital cu fracturi la picioare şi lovituri la cap, după ce un copac tăiat...
Ultima oră
Pe aceeași temă