8.9 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSpecialAviara arunca in aer SRI

Aviara arunca in aer SRI

In dosarul Parchetului de pe langa Tribunalul Brasov care ancheteaza raspandirea gripei aviare de pe Platforma Codlea in aproape toate judetele tarii exista un document care arunca in aer teoria SRI potrivit careia raspandirea bolii a fost cauzata de importuri din Ungaria de „pui de curca”. Intr-o prima faza, SRI a fost obligat sa recunoasca faptul ca a confundat puii de gaina cu cei de curca. Acum, serviciul care se ocupa de siguranta nationala trebuie sa admita ca de vina nu sunt importurile din Ungaria, ci medicii veterinari, care au dat autorizatii de functionare unor firme, desi nu erau respectate minimele reguli de igiena alimentara.
In nota numarul 45.181 privind controlul efectuat la Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Brasov sunt consemnate neregulile comise de noua medici veterinari, care au dat avize pentru fermele de crestere si exploatare de pui de carne de pe Platforma Codlea. Spre exemplu, in luna octombrie 2005 firma Drakom Silva SRL Codlea nu a fost sanctionata, desi echipa medicilor veterinari formata din dr. Nicolae Ilea, dr. Borza Traian si dr. Ivanus Ioan a constatat ca „filtrul sanitar veterinar si dezinfectorul nu sunt functionale”. Ulterior, aceeasi echipa de medici a consemnat la aceeasi firma nereguli precum: „nu exista sisteme de avertizare in caz de avarii la instalatia electrica, nu exista contract de munca incheiat cu medic veterinar de libera practica”, fara a face propuneri de sanctionare. Ba si a treia oara, in martie 2006, in plina criza aviara, aceeasi echipa a constatat ca „nu este finalizat dezinfectorul rutier, nu este finalizat filtrul vestiar, echipament de protectie insuficient, nu exista registru de evidenta a mortalitatii” si nu a propus suspendarea activitatii fermei. A facut-o dr. Dan Serban, seful celor trei medici, fara consecinte insa, deoarece directorul executiv al DSVSA Brasov, dr. Mihai Dumitru, „nu emite ordonanta de suspendare temporara a activitatii de crestere si ingrasare a puilor de carne”, dupa cum se precizeaza in documentele trimise procurorilor brasoveni.
Dr. Mihai Dumitru, directorul DSVSA Brasov, acuzat de autorizari in fals si de abuzuri, a refuzat sa dea explicatii scrise inspectorilor guvernamentali. Insa, dr. Nicolae Ilea, care a participat la majoritatea controalelor, a sustinut ca l-a atentionat verbal pe administratorul firmei Drakom de neregulile depistate. La randul sau, dr. Borza s-a aparat sustinand ca neregulile depistate au fost comunicate conducerii sanitar-veterinare Brasov. Dintre toti medicii veterinari care au constatat nerespectarea normelor elementare de igiena sanitar-veterinara, doar dr. Dan Serban a solicitat conducerii DSVSA Brasov suspendarea activitatii fermei Drakom, solicitare de care nu s-a tinut cont.

Abatorul care a „protejat” aviara

Nici la abatorul firmei Drakom nu s-au respectat normele sanitar-veterinare, dar dr. Dorin Padineanu si dr. Dorin Enache au emis un referat de evaluare in baza caruia s-a emis autorizatia de functionare. Nu au contat neregulile grave de genul: „nu exista rampa de spalare si dezinfectie, nu exista sala receptie pasari vii, nu exista punct de control sanitar-veterinar pasari vii, nu exista separare intre zona curata si zona contaminata, nu exista evidente, nu exista dosar cu legislatie veterinara, nu exista… nu exista rezultate atestate de buletine de analiza la probele de autocontrol”. Dupa cum se observa, la abator erau atat de multe deficiente, incat nu era nevoie de importuri din strainatate pentru raspandirea gripei aviare, dupa cum a evaluat initial raportul SRI. Si la capitolul „neutralizarea cadavrelor” situatia era albastra. Potrivit documentelor de la Parchetul Brasov, nu s-a putut stabili numarul pasarilor moarte provenite din ciclurile de crestere, deoarece nu s-au gasit evidentele. In schimb, s-au gasit niste gropi cu resturi de cadavre arse, ceea ce contravine normelor sanitar-veterinare. O alta concluzie grava desprinsa din aceleasi acte este si faptul ca „in cadrul fermelor Drakom Silva SRL s-au facut populari cu pui de carne fara efectuarea testelor de sanitatie”.

Raspandirea virusului, subventionata de bugetul statului

Potrivit documentelor, „responsabilitatea principala ii revine fostului director al DSVSA Brasov dr. Mihai Dumitru, care, desi a fost informat de unele nereguli, nu a luat nici o masura. Dimpotriva, a aprobat functionarea necorespunzatoare a fermei si abatorului de la SC Drakom SRL Codlea”. Firma Drakom a beneficiat si de subventii in valoare de peste doua miliarde de lei vechi deoarece avea avizele de biosecuritate la zi. Specialistii care au efectuat controlul (si pe care SRI nu i-a consultat) au stabilit ca „factorul favorizant in aparitia focarului A-150 de pe Platforma Codlea Brasov l-a constituit lipsa totala de profesionalism, abuzurile si ilegalitatile de care se face vinovat personalul sanitar-veterinar din cadrul DSVSA Brasov nominalizat in cuprinsul notei”. Bugetul statului a inregistrat cheltuieli de circa 15 milioane de euro pentru eradicarea gripei aviare.

Ion Stan, deputat PSD: „SRI nu s-a facut de ras”

Rep.: Raportul de control de specialitate cu privire la raspandirea gripei aviare de pe platforma Codlea anuleaza raportul SRI in care se sustinea importul de gripa aviara din Ungaria. Cum comentati?
Ion Stan: Vreti sa ma atrageti intr-o capcana, sa critic SRI. Nu o fac. SRI nu este vinovat deoarece nu are specialisti.
Rep.: Sa intelegem ca, daca – Doamne fereste! – ar exista o amenintare terorista cu arma biologica pe teritoriul Romaniei, SRI nu s-ar descurca pentru ca nu are specialisti?
Ion Stan: Se va descurca, pentru ca va apela la specialistii celor 27 de institutii cu care trebuie sa colaboreze in astfel de situatii, potrivit legii, intre care se afla si Institutul Cantacuzino.
Rep.: De ce SRI nu a apelat la acesti specialisti si in cazul gripei aviare de la Codlea, pentru a nu se face de ras si pentru a nu risca implicarea Romaniei intr-un scandal diplomatic?
Ion Stan: SRI nu s-a facut de ras. Nu este vina SRI, ci a presedintelui tarii si a premierului, care au cerut o astfel de informare. Nu era treaba SRI sa se ocupe de cauzele raspandirii gripei aviare.
Rep.: Chiar daca era in pericol sanatatea populatiei? SRI nu se ocupa de siguranta cetatenilor Romaniei, inclusiv de siguranta alimentara?
Ion Stan: Ministerul Sanatatii se ocupa si raspunde.
Rep.: Asa, avem ministere pentru toate, pentru Sanatate, Transporturi, Comert, Industrie, Interne, Aparare, si cu toate acestea SRI se ocupa si de pericolele ce aduc atingere sigurantei nationale pe aceste zone…
Ion Stan: Iar vreti sa ma atrageti in capcana. Va repet, SRI nu este vinovat. Cel mult i se poate reprosa confuzia cu „pui rossa” de pe factura, care puteau fi de gaina sau de curca, iar aici se poate vorbi cel mult de superficialitatea SRI.

Cele mai citite

Real Madrid câștigă Cupa Intercontinentală! Victorie categorică în finala cu Pachuca

Echipa lui Carlo Ancelotti s-a impus cu 3-0 în fața mexicanilor de la Pachuca, adăugând un nou trofeu impresionant în palmaresul său. Real Madrid, deținătoarea...

Marcel Ciolacu: PSD se retrage cu demnitate de la masa discuțiilor, dar nu fugim de responsabilitate

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că PSD se retrage de la formarea Executivului şi va vota în Parlament un Guvern de dreapta Marcel Ciolacu a...

Statul suplimentează personalul pentru recalcularea pensiilor cu 1.000 de noi angajări

Guvernul a decis să modifice Hotărârea de Guvern nr. 118/2012 privind statutul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), pentru a implementa servicii electronice avansate...
Ultima oră
Pe aceeași temă