21.2 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialAvere de peste 15 milioane euro

Avere de peste 15 milioane euro

Averea imobiliara declarata, dar si cea nedeclarata, a deputatului PSD Dan Ioan Popescu (DIP), fost ministru al Industriei, evaluata cu ajutorul unor firme imobiliare, ajunge la fabuloasa suma de 15.000.000 euro. In aceasta suma nu au fost incluse conturile detinute de DIP in banci, bijuteriile si obiectele de arta. De altfel, valoarea acestora, aproximativ 1.500.000 euro, nu este de neglijat. In 15 ani de democratie, DIP a fost demnitar si concureaza acum la un loc in topul milionarilor in valuta, in conditiile in care el a declarat ca nu este om de afaceri.

O „banala” declaratie de avere

Din declaratia de avere a fostului ministru PSD aflam ca acesta detine in Bucuresti cinci apartamente si doua terenuri intravilane.
– Valoarea de piata a apartamentelor este 1.400.000 euro, iar terenurile amplasate, spre exemplu, in zona Arcului de Triumf au un pret mai mare de 7.000.000 euro
– DIP mai are o „casuta” de vacanta la Azuga, evaluata la 400.000 euro, si un teren intravilan de peste 7.000 mp, estimat la 900.000 euro
– In Ilfov, DIP detine la Gruiu un teren intravilan de 7.829 mp
– Un alt teren de 10.000 mp, tot intravilan, a fost achizitionat recent de sotia deputatului PSD la Mogosoaia si este evaluat pe piata la 1.000.000 euro
– In Pantelimon, are doua terenuri intravilane de peste 10.000 mp, valorand 280.000 euro
– DIP a mai cumparat pamant – ce-i drept, agricol – si in Baragan, la Balaciu
– Despre alte imobile de la Azuga, DIP nu pomeneste nimic in declaratia de avere. Un hotel in constructie, doua vile impunatoare si un teren de peste 5.000 mp, toate avand o valoare de aproximativ 4.000.000 euro.

Vilele si terenurile din Azuga

Doua vile pe strada Dirivoiu, din piatra placata cu lemn, si un teren de 5.000 mp, cunoscute ca fiind ale lui DIP, sunt trecute tot pe firma LUXTEN. Vilele sunt evaluate la 300.000 de euro si au fost construite de ITAL AGENCY. Terenul din jurul imobilelor, care se intinde de o parte si de alta a drumului, are o valoare de 500.000 de euro. Aceeasi afacere, pamant concesionat pe ITAL AGENCY cu 5 euro/mp si apoi cumparat de LUXTEN cu 11 euro. Terenul instrainat a fost tot din domeniul privat al statului.
Alta afacere foarte profitabila pentru DIP, potrivit unor surse, a fost achizitionarea, inainte de anul 2000, a unui teren extravilan de 1.000 mp pe DN 1, unde nu se putea construi nimic, teren care nu valora mai mult de 5 euro/mp. DIP a schimbat parcela cu un teren intravilan a carui valoare ajunge pana la 100 de euro.
Tranzactia a fost facuta cu primaria, care a pierdut astfel foarte mult.

DIP risca sa-si piarda mandatul de parlamentar

Dan Ioan Popescu risca sa-si piarda mandatul de deputat daca instanta suprema va accepta decizia pe fond potrivit careia liderul PSD si sotia sa nu pot justifica legalitatea felului in care au obtinut o serie de bunuri in perioada fostei guvernari. Conform Legii privind declararea si controlul averii demnitarilor (Legea 115/1996), Dan Ioan Popescu va avea la dispozitie 15 zile pentru a face recurs. Recursul se va judeca tot la instanta suprema, dar intr-un complet format din noua judecatori, si atunci se va da si decizia finala si irevocabila. Legea stipuleaza – potrivit art. 33 – ca, in cazul in care Inalta Curte va stabili, printr-o decizie finala si irevocabila, ca fostul ministru al Economiei si Comertului nu isi poate justifica averea, partial sau integral, el va fi considerat incompatibil cu functia de parlamentar si va fi destituit.

Hotelul din Azuga

Este vorba despre un hotel de 4 stele, a carui constructie a inceput in 2000. Dan Ioan Popescu a trecut afacerea de la o firma la alta (de la ITAL AGENCY la LUXTEN). Insa toata lumea din Azuga stie ca hotelul este al fostului ministru. Sotia lui DIP a fost administrator la ITAL AGENCY (firma a familiei Popescu), in timp ce LUXTEN apartine prietenilor familiei Popescu. In 2004 hotelul a fost trecut pe numele firmei LUXTEN. Firma ITAL AGENGY a fost infiintata de Dan Ioan Popescu, el retragandu-se din CA in 2001. Constructia hotelului a inceput inainte de 2000, lucrarile fiind executate de ITAL AGENCY. In 2000, presedinte al Consiliului de Administratie a devenit Elena Popescu, aceasta ocupandu-se personal de efectuarea lucrarilor. Sursele noastre ne-au relatat ca terenul pe care a fost construit hotelul a fost concesionat de la primarie cu 5 euro/mp de firma ITAL AGENCY si a fost cumparat cu 11 euro de firma LUXTEN. Preturile sunt extrem de mici, metrul patrat ajungand in zona si la 100 de euro/mp.

Blocul DIP

Uruguay nr. 12. In preajma Arcului de Triumf. Un bloc cu trei niveluri nou-construit. Cladirea a fost ridicata in 2003 de firma ANTEU INVEST SRL. Firma apartine omului de afaceri Dumitrescu Virgil Radu Ioan, asociatul lui Dan Ioan Popescu in multe afaceri imobiliare din Bucuresti si Mogosoaia. Blocul a fost construit in asociere civila cu Elena Popescu. La finalizarea constructiei, Elenei Popescu i-au revenit patru apartamente. Potrivit actelor oficiale, „Elena Popescu impreuna cu Dumitrescu Virgil au incheiat un contract de asociere civila prin care, la finalul construirii imobilului din Uruguay 12 – imobil cu subsol, parter, trei etaje si mansarda -, Elenei Popescu ii vor reveni patru apartamente: doua de cate patru camere si dependinte, fiecare in suprafata de 200 mp, si alte doua cu cate trei camere si dependinte, fiecare in suprafata de 175 mp”. Astfel, trei dintre apartamente au trecut pe numele copiilor. Doua pe numele copiilor Elenei Popescu rezultati din prima casatorie si unul pe numele unuia dintre baietii lui Dan Ioan Popescu.

Cinci apartamente in Capitala si teren la Arcul de Triumf

De departe cea mai valoroasa parte din averea declarata de Dan Ioan Popescu se afla in Capitala. Cinci apartamente, toate luxoase si in zone cu o valoare de piata foarte mare. Acestora li se adauga doua terenuri intravilane, de asemenea cu o valoare exorbitanta, de pana la 3.000 euro pentru un metru patrat. Apartamentele detinute de liderul PSD Dan Ioan Popescu sunt evaluate de agentiile imobiliare la suma de aproximativ 1.400.000 euro. Cu mult mai valoroase se dovedesc a fi terenurile, peste 7.000.000 euro, in timp ce valoarea de impozitare declarata de familia Popescu este de 5,5 miliarde lei vechi, adica 150.000 euro.
– Primul imobil dobandit in Capitala se afla in blocul D1, la etajul 1, in Piata Victoriei, vizavi de cladirea Guvernului, si are 138,8 mp. Valoarea acestuia ajunge la 250.000 euro. In anul 2001, DIP a achizitionat impreuna cu sotia un apartament in suprafata de 109,34 mp, evaluat la 170.000 euro. Doi ani mai tarziu, demnitarul a mai cumparat un apartament de 132,83 mp, in valoare 250.000 euro.
– Tot in anul 2003, sotia lui DIP, Elena Popescu, cumpara un teren intravilan in suprafata totala de 5.627 mp, evaluat la aproximativ 1.100.000 euro. In anul 2004, sotia lui DIP a mai achizitionat impreuna cu un apropiat al familiei un teren in zona Arcului de Triumf de aproape 5.000 mp pe strada Barbu Delavrancea. Valoarea pe piata imobiliara a terenului din zona Arcului de Triumf este de aproximativ 6.000.000 euro.

DIP si Nastase au blocuri gemene

Dan Ioan Popescu si Adrian Nastase se pot mandri, fiecare, cu un bloc in centrul Bucurestiului. Popescu are imobilul pe strada Uruguay 12, iar Nastase – pe Zambaccian 16. Amandoua blocurile, langa Arcul de Trimf. Constructia este aproape identica, amandoua P plus trei niveluri, apartamentele mari si spatioase, de peste 100 mp, cu balcoane largi si cu garaj incapator la subsol. Imobilul lui DIP a fost dat in folosinta in 2005, in timp ce blocul lui Nastase isi asteapta locatarii. Pentru cele doua constructii, liderii PSD au ales drept constructori doua personaje controversate, apropiate partidului. Nastase si-a ridicat blocul cu firma lui Sergiu Sechelariu, fost secretar de stat in Ministerul Transporturilor. Dan Ioan Popescu s-a asociat cu un om de afaceri, Dumitrescu Virgil, dator vandut la stat.

Cele mai citite

TRAGEDIE: O tรขnฤƒrฤƒ de 27 de ani ศ™i pฤƒrinศ›ii ei au fost gฤƒsiศ›i morศ›i รฎntr-un apartament din Bistriศ›a

O tรขnฤƒrฤƒ ศ™i pฤƒrinศ›ii ei au fost gฤƒsiศ›i morศ›i, sรขmbฤƒtฤƒ searฤƒ, รฎn apartamentul lor din Bistriศ›a, รฎn urma unui apel la 112 care anunศ›a...

19 candidaturi au fost respinse la alegerile prezidenศ›iale. Doi candidaศ›i au fost respinศ™i

Pรขnฤƒ รฎn prezent, pentru alegerile prezidenศ›iale din 2024 din Romรขnia, au fost depuse 19 candidaturi, dintre care doar 7 au fost validate de Biroul...

Diana ลžoลŸoacฤƒ ลŸi-a depus din nou candidatura la alegerile prezidenลฃiale la BEC

PreลŸedintele Autoritฤƒลฃii Electorale Permanente, Toni Greblฤƒ, membru al Biroului Electoral Central, a declarat cฤƒ Diana ลžoลŸoacฤƒ ลŸi-a depus din nou candidatura la alegerile prezidenลฃiale,...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ