Africa de Sud are câte ceva pentru toţi: multă adrenalină (fiind o ţară în plină dezvoltare, crima organizată nu este ceva de neglijat), fusul orar este acelaşi ca al României, iar munţii şi marea de aici sunt cum nu aţi mai văzut altundeva.
În ciuda dificultăţilor politice şi rasiale prin care a trecut şi care au ţinut ani de zile prima pagină a ziarelor, Africa de Sud are multe de oferit turiştilor. Este cea mai dezvoltată economie de pe tot continentul şi, spre deosebire de celelalte ţări din Africa, aici nu au existat lovituri de stat sau dictaturi militare, singura problemă majoră fiind cea legată de populaţia de culoare, rezolvată însă în 1994. Africa de Sud reprezintă o lume întreagă într-o singură ţară. Stilul de viaţă este în multe oraşe la standarde europene, sistemul de sănătate este performant, iar infrastructura de transport se ridică la nivelul celei din ţările dezvoltate. Toate acestea se combină cu măreţia naturii şi cu tradiţia culturală a continentului african, ce nu încetează să fascineze prin bogăţia florei şi faunei, a credinţelor şi riturilor străvechi. Peisajul se schimbă de la o zonă la alta: de la deşerturi întinse, arse de soare, până la dealuri împădurite, munţi acoperiţi de zăpadă şi peste 2.000 de kilometri de coastă cu clima variind între temperat-mediteraneană şi subtropicală.
Kruger National Park, situat în nord-estul ţării, este locul ideal pentru safari. Aici puteţi admira elefanţi bălăcindu-se într-un ochi de apă, girafe înălţându-se deasupra vegetaţiei din savană, lei fioroşi urmărindu-şi prada sau rinoceri şi hipopotami păscând liniştiţi, văzându-şi de familia lor numeroasă, nestingheriţi de nimeni. Facilităţile de cazare sunt extrem de pitoreşti, multe dintre ele aflându-se nu departe de locurile unde se adună toate aceste animale ce simbolizează Africa.
Munţii Drakensberg din Kwazulu Natal sunt o mană cerească pentru împătimiţii sporturilor de iarnă. Temperaturile nu ajung niciodată mai jos de -15 C (chiar şi în cea mai friguroasă iarnă), iar zăpadă cade din belşug. Dacă nu aţi crezut că se poate schia şi în Africa, aflaţi aici. Preţurile sunt destul de mari, însă bucuria de a schia în Africa de Sud este deasupra oricărei inconvenienţe financiare. Dacă aţi ajuns până aici înseamnă că vă mai puteţi permite o extravaganţă.
Kgalagandi Park (localizat în deşertul Kalahari) este tărâmul peisajelor selenare şi al plimbărilor cu jeepul printre dunele de nisip. Se spune că apusurile şi răsăriturile de soare cele mai frumoase le întâlniţi în deşert. În Kalahari, ele sunt de-a dreptul spectaculoase.
The Garden Route este imperiul podgoriilor şi capitala vinului sud-african, recunoscut pentru calitatea lui peste tot în lume. Din programul vostru nu trebuie să lipsească o degustare de vin, pe terasa unei podgorii, şi o discuţie cu specialiştii, evident, despre struguri. În plus, în zonă
există plaje aproape pustii şi jungla ce abia aşteaptă să fie explorată. Aceasta este cu adevărat o excursie atât relaxantă, cât şi educativă.
Cape Town – oraşul fanion al Africii de Sud – este şi unul dintre cele mai importante porturi din lume. Cape este un oraş cosmopolit în adevăratul sens al cuvântului, cu clădiri din oţel şi sticlă, hoteluri luxoase şi restaurante de renume, unde vă puteţi delecta cu bucătării diverse (de la cea indiană şi malayeziană până la cea europeană şi tradiţional africană). Pe lângă acestea, marile mall-uri vă aşteaptă la cumpărături de dimineaţa până seara, oferindu-vă cea mai variată paletă de produse şi preţuri de pe întreg continentul. Împătimiţii golfului se pot bucura de cele mai performante facilităţi din lume. Pentru cei ce vor să îmbine utilul cu plăcutul există plaje nesfârşite, mângâiate de valurile Oceanului Atlantic.
Din Bucureşti până în Africa de Sud se ajunge uşor, cu o escală într-unul din oraşele europene ce are zboruri spre continentul negru (Paris, Frakfurt sau Londra). La destinaţie, cum am mai spus, veţi avea surpriza să constataţi că e aceeaşi oră ca în România. Dar în timp ce la noi temperaturile scad pe zi ce trece, în Africa de Sud tocmai a venit vara.