Temperatura in centrul capitalei Romaniei este sensibil mai mare decat la periferie din cauza influentei pierderilor din sistemele termice. „Pregatim o harta termografica a Bucurestiului. Cert este ca in zona centrala temperatura este mult mai mare decat la periferie, iar Bucurestiul este cea mai „incalzita” capitala europeana de sursele termice din case. Este anormal sa vezi intr-o capitala cosuri in centru prin care se inalta coloane de fum si deasupra carora aerul "tremura", fiind incalzit. Acestea sunt pierderi de caldura”, a explicat Marian Raducanu, inspector de stat sef adjunct al Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientilor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat (ISCIR).
Una dintre cauzele acestui fenomen manifestat in centrul Bucurestiului este prezenta in cele mai multe dintre imobile a unor centrale termice vechi de mai multe decenii, cu un randament extrem de scazut. „Ne izbim de vesnicul raspuns din partea proprietarilor imobilelor in care functioneaza aceste echipamente ca acestea, chiar daca sunt vechi, au mers bine si functioneaza corect in continuare. Nimeni nu prea baga in seama randamentul scazut si costurile mult prea ridicate”, a spus inspectorul sef al ISCIR, Alexandru Szilveszter. Mai mult, inspectorii ISCIR constata periodic ca proprietarii din cladirile care folosesc astfel de centrale fac tot ce pot pentru a nu le schimba. „Sigur, aparent este si o problema de pret, dar investitia intr-un echipament nou se amortizeaza in doar doi, cel mult trei ani doar din diferenta de costuri de incalzire, iar restul este profit. Am avut o sesizare de la o asociatie de proprietari din zona centrala care nu intelegea de ce toti proiectantii le cer sa schimbe cazanul si arzatoarele vechi de multe decenii (oprite din functionare din 1969) de la centrala lor, care functiona probabil cu un randament sub 50%. Nimeni nu era impresionat ca la un apartament de 80 metri incalzirea iarna trece de 5 milioane lei”, a mai spus seful ISCIR.
Laborator pentru determinarea eficientei energetice
ISCIR va pune in functiune in perioada urmatoare, cu finantare PHARE, un laborator pentru determinarea eficientei energetice a centralelor cu putere mai mica de 400 kW, cel mai modern sistem de acest fel instalat in Europa. „Vom putea determina, concret, pentru orice centrala eficienta termica. Exista o lege care recomanda etichetarea energetica a cazanelor de la o stea la patru. Cu cat are mai multe stele, cu atat este mai eficient. Cand acest sistem a fost introdus in Marea Britanie, primele care au venit sa-si certifice din acest punct de vedere echipamentele au fost chiar companiile producatoare si importatoare”, a explicat Alexandru Szilveszter.
Societatile autorizate pentru instalarea centralelor, pe site-ul ISCIR
Conducerea ISCIR recomanda celor care vor sa-si instalaze o centrala termica sa verifice in prealabil daca firma care va realiza operatiunea este autorizata pentru aceasta operatiune. „Firmele autorizate sunt inscrise pe site-ul ISCIR. Am avut cazuri in care o firma a pretins ca este autorizata de noi, fara ca acest lucru sa fie adevarat. Asa ca aceasta verificare este necesara”, a spus inspectorul sef al ISCIR. Oficialii ISCIR apreciaza ca eliminarea obligativitatii prezentarii avizelor emisa de aceasta institutie la importul de centrale termice nu va afecta siguranta echipamentelor care vor fi puse in functiune. „Prin eliminarea avizelor, ne-am aliniat unei cerinte comunitare. Oricum, exista destule parghii de control la instalarea centralei si la punerea in functiune care sa garanteze siguranta. Cand furnizorul de gaze face deschiderea, aceasta trebuie sa fie insotita de o serie de documente”, au aratat oficialii ISCIR.
In opinia sefilor ISCIR, eventualele puneri in functiune ale unor echipamente neautorizate pot fi realizate doar in urma intelegerii reprezentantului furnizorului de gaze naturale care asista la pornire si a proprietarului acestora. „Asemenea problema poate aparea doar la centralele casnice. La cazanele industriale, punerea in functiune se face doar in prezenta unui reprezentant ISCIR”, a spus Marian Raducanu. El a subliniat ca ISCIR nu face verificarea periodica a centralelor de apartament, ci doar firmele autorizate. „Cred ca verificarea centralei la doi ani este in interesul utilizatorului. In timp, se produce decalibrarea duzelor, consumul creste, randamentul scade si costurile se majoreaza. Pentru a elimina asemenea probleme, in unele zone din Europa exista chiar obligativitatea schimbarii centralei mai vechi de 10 ani”, a mai spus reprezentantul ISCIR. Doar cand exista o sesizare privind functionarea unui echipament neautorizat reprezentantii ISCIR pot verifica acest lucru.