37 C
București
miercuri, 19 iunie 2024
AcasăSpecialAVAS si Ford au semnat contractul in lb. romana

AVAS si Ford au semnat contractul in lb. romana

Varianta in limba romana a contractului Ford – Automobile Craiova a fost semnata, vineri, la sediul societatii din Craiova, in prezenta premierului Calin Popescu-Tariceanu.

Documentul a fost semnat, in prezenta primului-ministru Calin Popescu-Tariceanu si a presedintelui Ford pentru Europa, John Fleming, de catre secretarul de stat in Ministerul Economiei si Finantelor Sebastian Vladescu si negociatorul sef al companiei Ford, Lyle Waters.

Presedintele Ford Europa, John Fleming, a precizat ca Ford a decis preluarea acestei fabrici deoarece, in concordanta cu planurile de crestere ale afacerii, are nevoie si de o crestere a capacitatii de productie si ca semnarea acestui contract se realizeaza intr-un moment prielnic, deoarece Ford inregistreaza al patrulea an consecutiv de crestere a profitului. "Vom produce la Craiova 300.000 de automobile pe an si 300.000 de motoare. Vom investi 675 milioane euro, cifra de afaceri va ajunge la 2,8 miliarde euro si numarul angajatilor va creste pana la aproape 9.000 de salariati", a spus presedintele Ford.

 

Ford va produce la Craiova un model unic de automobil, care va fi exportat in proportie de 90 la suta, a declarat, vineri, presedintele Ford Europa, John Fleming, cu prilejul semnarii variantei in limba romana a contractului de privatizare a Automobile Craiova.

Surse din Comisia de privatizare a Automobile Craiova au precizat, pentru Rompres, ca modelul respectiv are un design asemanator cu cel al recentului model produs de Ford – automobilul Verve.

La randul sau, primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a aratat, vineri, ca cifra de afaceri a Companiei Ford la Craiova va fi de aproximativ 2,8 miliarde de euro anual. De asemenea, Premierul Calin Popescu Tariceanu, prezent la eveniment a mentionat ca balanta comerciala a Romaniei se va imbunatati, deoarece noul model pe care Ford il va produce numai la Craiova, si al carui proiect este deocamdata confidential va fi exportat in proportie de 90 la suta. "Consideram firma Ford ca fiind un partener al Guvernului si suntem bucurosi ca aceasta revine in Romania dupa o absenta de 70 de ani", a adaugat Premierul, facand referire la prezenta Ford de la Bucuresti in anii 30.

 

Preluarea fabricii Automobile Craiova de catre Ford reprezinta un vot de incredere acordat Romaniei pentru viitoarele investitii straine si in acelasi timp intareste relatiile economice dintre Romania si Statele Unite ale Americii, a declarat, vineri, ambasadorul american la Bucuresti, Nicholas Taubman, in cadrul ceremoniei de semnare a variantei in limba romana a contractului de privatizare a societatii. "Acesta este un proiect de importanta globala si sunt foarte multumit ca o firma americana face astfel de investitii in Romania", a adaugat ambasadorul.

 

Uzina de automobile de la Craiova produce in continuare modelele Daewoo, Matiz (aproximativ 100 unitati pe zi) si Nubira (numai la comanda, capacitate de productie 100 masini pe zi), momentul incetarii productiei nefiind inca stabilit.

 

Contractul de privatizare a SC Automobile Craiova va fi facut public in cursul saptamanii viitoare, a anuntat, vineri, secretarul de stat in Ministerul Economiei si Finantelor Sebastian Vladescu. El a precizat, cu prilejul semnarii la Craiova a versiunii in limba romana a contractului de privatizare a Automobile Craiova, ca nu vor fi facute publice partile din document a caror confidentialitate va fi solicitata de Ford. Sebastian Vladescu a aratat, totodata, ca, in contract, este prevazut ca Ford sa beneficieze de ajutoarele de stat pe care Romania le va implementa in viitorii ani. In ceea ce priveste divizarea societatii, Vladescu a precizat ca restructurarea Automobile Craiova va dura aproximativ doi ani si va incepe imediat dupa intrarea in vigoare a contractului de privatizare, adica spre sfarsitul acestui an sau la inceputul anului viitor.

In cadrul unei ceremonii desfasurate miercuri la Frankfurt, in prezenta primului-ministru Calin Popescu-Tariceanu, a avut loc semnarea variantei in limba engleza a Acordului de privatizare a societatii Automobile Craiova.

Compania Ford a oferit 57 de milioane euro pentru pachetul majoritar de actiuni – 72,4 la suta – al societatii Automobile Craiova.

Ford s-a angajat sa aiba un nivel minim de productie de 3.000 de automobile anual, sa achizitioneze de pe piata interna componente si servicii in valoare de un miliard de euro, la nivelul anului 2012, si sa dubleze numarul locurilor de munca de la 3.500 la 7.000.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Ce mobilier trebuie să ai într-un dormitor: 6 piese esențiale

Decorarea dormitorului tău merge mult mai departe de a cumpăra un pat 140x200 sau king-size. De fapt, din ce în ce mai mulți oameni...

Alegerile anticipate din Franța i-au oferit Londrei titlul de cea mai mare piață de capital, după valoare

Scena politică din Franța, unde vor avea loc alegeri anticipate la finalul lunii iunie, a ajutat Bursa de Valori din Londra să detroneze Parisul...

Cinci ani mai târziu… Directiva DSM a UE eșuează în fața artiștilor interpreți și executanți români și europeni

Un raport publicat recent cu privire la "Impactul Directivei DSM asupra artiștilor și muzicienilor din UE", bazat pe un sondaj aplicat în rândul a...
Ultima oră
Pe aceeași temă